Page 21 - Food Service τ. 114

FOOD
Service
21
επικαιρότητα
Στις 30 Μαρτίου 2013, θα πραγ-
ματοποιηθεί η ημερίδα με θέμα
Παρθένο Ελαιόλαδο και Ελληνι-
κή Γαστρονομία.
Η ημερίδα διοργανώνεται στο
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο στο
πλαίσιο του OMEGA Project
(
Olive Oil and Mediterranean
Molecular Gastronomy) και υλο-
ποιείται υπό την αιγίδα του Διε-
θνούς Οργανισμού Ελαίας
(
International Olive Council,
IOC) με συντονιστή τον καθηγη-
τή του Πανεπιστημίου της Νά-
πολης, Raffaele Sacchi.
Η ημερίδα απευθύνεται σε φοι-
τητές και αποφοίτους πανεπι-
στημίων, σπουδαστές/φοιτητές
και αποφοίτους άλλων τμημά-
των συναφών με την επιστήμη
και τεχνολογία τροφίμων και τη
διατροφή, εκπαιδευτικούς όλων
των βαθμίδων, επαγγελματίες
της εστίασης (chef, μετρ, ιδιο-
κτήτες καταστημάτων υγειονο-
μικού ενδιαφέροντος, ξενοδό-
χους) καθώς και τη βιομηχανία
τροφίμων.
Η ημερίδα περιλαμβάνει:
1.
Διαλέξεις από προσκεκλημέ-
νους ομιλητές, επιστήμονες,
στελέχη επιχειρήσεων της βιο-
μηχανίας τροφίμων, καθώς και
chef, σχετικές με την ιστορία,
τη διατροφική αξία, τα οφέλη
για την υγεία και τις χρήσεις
του παρθένου ελαιολάδου.
2.
Παρασκευή σνακ με βάση το
παρθένο ελαιόλαδο και προϊό-
ντα της ελληνικής γης από τον
κ. Γεώργιο Παλησίδη, με πα-
ράλληλη καταγραφή των δια-
τροφικών και ωφέλιμων για την
υγεία ιδιοτήτων τους, τα οποία
στη συνέχεια θα γευθούν οι πα-
ρευρισκόμενοι.
3.
Η ημερίδα θα ολοκληρωθεί
με τρία παράλληλα workshops
τα οποία θα πραγματεύονται:
(
α)
το ελαιόλαδο ως έλαιο τη-
γανίσματος
(
β)
νέα προϊόντα με βάση το
ελαιόλαδο (γαλακτώματα και
gourmet ελαιόλαδα)
(
γ)
το μάρκετινγκ του παρθένου
ελαιολάδου
Δεν υπάρχει κόστος συμμετο-
χής, ενώ για τα workshops θα
τηρηθεί σειρά προτεραιότητας
εγγραφής. Δηλώσεις συμμετο-
χής στο proffice@hua.gr.
H οργανωτική επιτροπή:
Δρ
Μαρία Τσιμίδου καθηγήτρια,
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο
Θεσσαλονίκης, Δρ Νικόλαος
Καλογερόπουλος, αναπληρω-
τής καθηγητής, Χαροκόπειο
Πανεπιστήμιο, Δρ Μαρινέλλα
Κατσιλιέρη, Πολιτιστικός Οργα-
νισμός Δρόμοι της Ελιάς
Ημερίδα OMEGA
Μοναδική ασπίδα για τον ορ-
γανισμό αποτελούν αγαπημέ-
να παραδοσιακά ελληνικά
προϊόντα, όπως ο Μακεδονι-
κός Χαλβάς, το Μακεδονικό
Ταχίνι, το Παστέλι και το Παρ-
θένο Σησαμέλαιο που είναι πα-
ράγωγα του σησαμιού. Την
υψηλή διατροφική αξία και τις
ευεργετικές ιδιότητες του ση-
σαμιού για την υγεία αποδει-
κνύουν επιστημονικές μελέτες,
επισημαίνοντας την αναγκαιό-
τητα ένταξης τροφών, με βάση
το σησάμι, στην καθημερινή
διατροφή μας. Σημαντική είναι
η συμβολή του σησαμιού στη
ρύθμιση της χοληστερόλης,
που σχετίζεται άμεσα με το με-
ταβολισμό του λίπους στον αν-
θρώπινο οργανισμό, ενώ το ση-
σαμέλαιο συνδράμει ουσιαστι-
κά στη μείωση της αρτηριακής
πίεσης. Και τα οφέλη δεν στα-
ματούν εδώ. Σύμφωνα με μελέ-
τες, οι σπόροι σησαμιού, χάρη
στη σύστασή τους, συμβάλ-
λουν στην πρόληψη καρδιαγ-
γειακών ασθενειών, ενώ πα-
ράλληλα διαθέτουν αντιοξει-
δωτικές ιδιότητες. Τα νέα είναι
καλά και για το δέρμα, αφού
χάρη στις αντιοξειδωτικές ιδιό-
τητες εξουδετερώνονται οι
ελεύθερες ρίζες οξυγόνου
στην επιδερμίδα, οι οποίες ευ-
θύνονται για αρκετές κατα-
στροφές, όπως τα εγκαύματα
από τον ήλιο και οι ρυτίδες.
Όλα αυτά, σε συνδυασμό με
την υψηλή περιεκτικότητα του
σησαμιού σε πρωτεΐνες, ασβέ-
στιο και σίδηρο, οδηγούν στο
συμπέρασμα ότι το σησάμι δεν
πρέπει να απουσιάζει από την
καθημερινή διατροφή!
Ο Μακεδονικός Χαλβάς, το
Μακεδονικό Ταχίνι, το Παστέλι
και το Παρθένο Σησαμέλαιο εί-
ναι προϊόντα της Αφοί Χαΐτο-
γλου ΑΒΕΕ, η οποία από το
1924
έως σήμερα με την ίδια
συνέπεια συνεχίζει να παράγει
παραδοσιακά ελληνικά προϊό-
ντα, απόλυτα ενταγμένα στη
μεσογειακή διατροφή, βασι-
σμένα στο σησάμι. Περισσότε-
ρα μυστικά και νέα για το Μα-
κεδονικό Χαλβά, στο Facebook
nhalva!
Αφοί Χαΐτογλου: Προϊόντα υψηλής διατροφικής
αξίας
Η Λέσχη
Αρχιμαγείρων
Βορείου
Ελλάδος στην
22
η DETROP
Η Λέσχη Αρχιμαγείρων Βο-
ρείου Ελλάδος θα συμμετέ-
χει στην 22η DETROP σε συ-
νεργασία με τη HELEXPO.
Κατά τη διάρκεια της έκθε-
σης θα πραγματοποιηθεί ο
8
ος Διεθνής Διαγωνισμός
Μαγειρικής Νότιας Ευρώπης
με την υποστήριξη της
WACS.
Στο διαγωνισμό θα πάρουν
μέρος 12 χώρες, όπως η Αυ-
στρία, το Ισραήλ, η Τουρκία,
η Κύπρος, η Ρωσία και η
Ρουμανία, καθώς και σχολές
μαγειρικής απ’ όλη την Ελλά-
δα και διακεκριμένοι chef.
Ο διαγωνισμός θα πραγμα-
τοποιηθεί υπό την αιγίδα του
Υπουργείου Τουριστικής
Ανάπτυξης, της Περιφέρειας
Κεντρικής Μακεδονίας, της
Ένωσης Επιμελητηρίων
Ελλάδος, του ΕΟΤ και του
ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.