FOOD
Service
60
E
να πολύ δύσκολο
και ταυτόχρονα
σημαντικό έργο
είναι αυτό του
σχεδιασμού του
μενού του εστιατορίου. Πολύ
συχνά αυτή η εργασία γίνεται
μηχανικά, χωρίς προσεκτικό
σχεδιασμό και με προχειρότη-
τα, με αποτέλεσμα οι πωλήσεις
να βρίσκονται σε ελεύθερη
πτώση…
Το μενού ή εδεσματολόγιο
είναι ίσως το πιο σημαντικό ερ-
γαλείο εσωτερικού μάρκετινγκ
(
internal marketing) που διαθέ-
τει ένα εστιατόριο για να προ-
ωθήσει τα πιάτα και τα ποτά
του. Μην ξεχνάτε ότι είναι το
μόνο διαφημιστικό μέσο (έντυ-
πο) το οποίο θα διαβαστεί σί-
γουρα απ’ όλους τους πελά-
τες. Όταν έρθει ο πελάτης σε
επαφή με το μενού, ο σχεδια-
σμός του και η παρουσίασή
του είναι αυτά που θα τον βοη-
θήσουν να επιλέξει τι θα πα-
ραγγείλει και σε δεύτερο επί-
πεδο και πόσα χρήματα θα δα-
πανήσει. Με ένα σωστά σχε-
διασμένο μενού θα μπορείτε
ευκολότερα να προβλέπετε τις
επιλογές των πελατών σας (βά-
σει κατανάλωσης) και έτσι να
προβλέπετε συγκεκριμένα το
μηνιαίο τζίρο σας και την ανά-
γκη για πρώτες ύλες.
Εκπαιδεύοντας...
τους πελάτες
Με τη σωστή παρουσίαση
του μενού εκπαιδεύετε τους πε-
λάτες σας. Μπορείτε να παρα-
τηρήσετε ότι αν τοποθετήσετε
στρατηγικά τα πιάτα σας στο
μενού, θα δείτε μία διαφορετική
καταναλωτική συμπεριφορά,
καλύτερη από το αν τα έχετε
διάσπαρτα και ατάκτως τοποθε-
τημένα. Καθοδηγώντας τον πε-
λάτη από τα πρώτα πιάτα έως
το επιδόρπιο, τον διευκολύνετε
και τον προσανατολίζετε εκεί
που εσείς θέλετε.
Ουσιαστικά, το μενού είναι ο
«
σιωπηλός πωλητής» σας. Αν το
αντιμετωπίσετε έτσι, θα πετύχε-
τε ευκολότερα τους στόχους
σας.
Μέσα από το μενού αντανα-
κλάται η κουλτούρα και η φι-
λοσοφία του χώρου σας, με
άλλα λόγια λειτουργεί σαν μία
απεικόνιση της ατμόσφαιρας
του εστιατορίου σας. Πρέπει,
λοιπόν, να αντιμετωπίζετε το
μενού σαν την επαγγελματική
κάρτα σας. Μέσα από εκεί ο
πελάτης θα σας γνωρίσει, θα
μπει στη φιλοσοφία σας και
Έχει παρατηρηθεί ότι σε γενικές γραμμές το «χρυσό μετάλλιο» απονέμεται
στα πιάτα-κωδικούς που προτιμούν οι πελάτες περισσότερο στον κατάλογο.
Το γεγονός ότι το συγκεκριμένο πιάτο εμφανίζεται συνεχώς στο μπλοκάκι του
σερβιτόρου λέει πολλά για τον κωδικό αυτόν, αλλά σε καμία περίπτωση αυτή η
στατιστική πληροφορία δεν πρέπει να παρερμηνεύεται ως 100% επιτυχία του
έναντι άλλων στον κατάλογο.
Μία δύσκολη
αποστολή
Σχεδιασμός μενού
θέμα
Γράφει ο
Θέμης Σαρανταένας