Page 11 - Food Service τ. 116

FOOD
Service
11
πρώτο
πλάνο
Οι εργαζόμενοι στα fast food
των ΗΠΑ αποφάσισαν να προ-
χωρήσουν σε απεργία, διεκδι-
κώντας αύξηση του κατώτατου
μισθού.
Σε περισσότερες από 60 πό-
λεις, οι εργαζόμενοι σε αλυσί-
δες ταχυφαγείων πραγματο-
ποίησαν τον Σεπτέμβριο απερ-
γίες και πορείες, αιτούμενοι να
αυξηθεί η ωριαία τους αποζη-
μίωση από τα 7,25 δολάρια
στα 15 δολάρια.
Οι απεργίες ξεκίνησαν από τον
περασμένο Νοέμβριο στην πό-
λη της Νέας Υόρκης ενώ τώρα
επεκτάθηκαν και σε άλλες πε-
ριοχές των ΗΠΑ, με πολλά
εστιατόρια να διακόπτουν προ-
σωρινά τη λειτουργία τους κα-
θώς οι υπάλληλοι βρίσκονταν
στις πορείες.
Παράλληλα, οι εργαζόμενοι ζη-
τούν να αποκτήσουν το δικαίω-
μα της δημιουργίας συνδικά-
του, το οποίο θα είναι υπεύθυ-
νο για τη διεκδίκηση και προά-
σπιση των δικαιωμάτων τους.
Ειδικότερα, οι εργαζόμενοι στα
ταχυφαγεία επιθυμούν τη δημι-
ουργία συνδικάτων τα οποία
θα μπορούν να διαπραγματεύ-
ονται υψηλότερα ωρομίσθια
για τους ίδιους χωρίς να έχουν
το φόβο της απόλυσης.
Το ζήτημα μετά τη μεγάλη
απεργία έφτασε στο Λευκό Οί-
κο με μέλη του Κογκρέσου να
ζητούν αύξηση του ωρομισθί-
ου στα εννέα δολάρια.
Ο γραμματέας εργασίας των
ΗΠΑ, Thomas Perez, υποστήρι-
ξε πως οι απεργίες των εργα-
ζομένων ανέδειξαν την ανάγκη
για αύξηση του κατώτατου μι-
σθού στον κλάδο.
Σε δήλωσή του στο Associated
Press είπε χαρακτηριστικά: «Τα
σκαλοπάτια στην κλίματα των
ευκαιριών δείχνουν να απομα-
κρύνονται ολοένα και περισσό-
τερο».
n
HΠΑ
Τα fast food απεργούν
O Ferran Adrià έρχεται και πάλι
στο προσκήνιο της διεθνούς
γαστρονομίας με ένα νέο
project. Μέχρι στιγμής, κανείς
δεν γνωρίζει με σαφήνεια τι πε-
ριλαμβάνει το νέο του αυτό έρ-
γο παρά μόνο ότι σχετίζεται με
το ζαμπόν. Μία μυστική, όπως
τη χαρακτηρίζουν τα διάφορα
δημοσιεύματα, συνεργασία με-
ταξύ του chef και των καταξιω-
μένων Ισπανών προμηθευτών
ζαμπόν, Joselito, έχει συναφθεί
και το αποτέλεσμα αναμένεται
να έρθει στη δημοσιότητα σύ-
ντομα. Μία γενική ιδέα για τη
συνεργασία δίνει ένα διαφημι-
στικό λίγων δευτερολέπτων
που κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο,
όπου αναφέρονται τα εξής:
«
Όταν το καλύτερο ζαμπόν του
κόσμου βρίσκεται στα χέρια
ενός θρυλικού chef, κάτι συ-
ναρπαστικό θα συμβεί». Το
video με δραματική μουσική
υπόκρουση δείχνει αποσπα-
σματικές εικόνες με τον Ferran
Adrià, το ζαμπόν της εταιρείας
και πιάτα υψηλής αισθητικής
με κύριο συστατικό τους το
προϊόν. Το διαφημιστικό κλείνει
με την πρόταση «Έρχεται σύ-
ντομα» δημιουργώντας πολλά
ερωτηματικά.
Οι πρώτες υποθέσεις θέλουν
τον Adrià να δημιουργεί τη δική
του σειρά με προϊόντα ζαμπόν,
καθώς δεν θα είναι η πρώτη
φορά που ο chef ενασχολείται
με το εμπόριο. Υπενθυμίζεται
ότι έχει λανσάρει τη δική του
σειρά με εργαλεία μοριακής
γαστρονομίας, έχει φιλοξενη-
θεί το πρόσωπό του σε κουτάκι
αναψυκτικού και ετοιμάζεται να
ανοίξει μία ξεχωριστή αγορά
στην πόλη καταγωγής του
στην Ισπανία. Σύμφωνα με δη-
μοσιεύματα, το αποτέλεσμα
της συνεργασίας του Adrià με
την εταιρεία Joselito αναμένε-
ται να ανακοινωθεί μέσα στον
Σεπτέμβριο σε Βαρκελώνη και
Μαδρίτη.
n
ΙΣΠΑΝΙΑ
Ο Adrià και το ζαμπόν
Τι ετοιμάζει
ο Ferran Adrià;
Άμεση
αύξηση μισθών