Page 19 - Food Service τ. 116

FOOD
Service
19
Η κατανάλωση ξηρών δαμά-
σκηνων θεωρείται και επίσημα
ευεργετική για την υγεία του
πεπτικού συστήματος, επιβε-
βαιώνει η Ευρωπαϊκή Επιτρο-
πή. Τα ξηρά δαμάσκηνα είναι
πλέον το μόνο φυσικό, ολόκλη-
ρο, αποξηραμένο φρούτο, του
οποίου η συμβολή στην υγεία
κατάφερε να κερδίσει την
έγκριση της ΕΕ μετά από μία
εξαετή διεκπεραίωση της σχε-
τικής αίτησης του Οργανισμού
Δαμάσκηνων της Καλιφόρνιας.
Με την πρόσληψη φυτικών
ινών σε όλη την Ευρώπη να εί-
ναι χαμηλότερη από τη συνι-
στώμενη ποσότητα των 25γρ.
ημερησίως, η νέα απόφαση
του EFSA είναι ευπρόσδεκτη
είδηση για τους επαγγελματίες
της υγείας και προσφέρει ορι-
στική επιστημονική απόδειξη
αυτού που πολλές γενεές γνω-
ρίζουν εδώ και αιώνες, τα ξηρά
δαμάσκηνα συμβάλλουν στη
φυσιολογική λειτουργία του
εντέρου.
Τα ξηρά δαμάσκηνα έχουν φυ-
σικά υψηλή περιεκτικότητα σε
φυτικές ίνες και τρία Ξηρά Δα-
μάσκηνα Καλιφόρνιας παρέ-
χουν μία από τις πέντε ημερή-
σιες μερίδες σε φρούτα και λα-
χανικά που απαιτούνται για μία
υγιεινή και ισορροπημένη δια-
τροφή.
Η κατανάλωση 100γρ. (8-12
ξηρά δαμάσκηνα) έχει ευεργε-
τική επίδραση στην υγεία του
πεπτικού συστήματος και συ-
νεισφέρει πάνω από το ένα τέ-
ταρτο (7,1γρ.) από τα 25γρ.
που απαιτούνται καθημερινά
σε φυτικές ίνες, καθιστώντας
τα εύκολο τρόπο για την αύξη-
ση της πρόσληψης φυτικών
ινών.
Ο στόχος του Κανονισμού, σχε-
τικά με τους ισχυρισμούς δια-
τροφής και υγείας που αναφέ-
ρονται στα τρόφιμα της ΕΕ, εί-
ναι η προστασία των καταναλω-
τών από ψευδείς ισχυρισμούς
σχετικά με την υγεία στις ετικέ-
τες των προϊόντων, τη διαφήμι-
ση, το μάρκετινγκ ή τις προω-
θητικές ενέργειες.
Η απόφαση του EFSA είναι
αποτέλεσμα εμπεριστατωμένης
μελέτης έξι ετών, η οποία απο-
δεικνύει την ευεργετική επίδρα-
ση των ξηρών δαμάσκηνων
στην υγεία του πεπτικού συστή-
ματος και συγκεντρώνει το σύ-
νολο των αποδείξεων μίας σει-
ράς μελετών που αφορούν στη
λειτουργία του εντέρου, ως
αποτέλεσμα της ένταξης δαμά-
σκηνων στη διατροφή.
Η Καλιφόρνια είναι ο μεγαλύ-
τερος παραγωγός ξηρών δα-
μάσκηνων στον κόσμο και τα
Ξηρά Δαμάσκηνα Καλιφόρνιας
αναγνωρίζονται ως βέλτιστης
ποιότητας λόγω των αυστηρών
τεχνικών συγκομιδής και των
αξιολογήσεων των ελέγχων
ποιότητας της περιοχής. Το
κορυφαίο προϊόν διανέμεται σε
70
χώρες σε όλο τον κόσμο και
η περιοχή συνεισφέρει το 60%
των προμηθειών δαμάσκηνων
παγκοσμίως.
Τα Ξηρά Δαμάσκηνα ωφελούν την υγεία
Για μία ακόμη χρονιά η αλυσί-
δα καφέ Flocafé διοργάνωσε
το διαγωνισμό Grande Barista,
σε συνεργασία με τον εκλεκτό
Buondi Caffé. Ο τελικός πραγ-
ματοποιήθηκε στο κατάστημα
Flocafé στο Κολωνάκι, όπου
και παρευρέθηκαν μεταξύ άλ-
λων και στελέχη του Ομίλου
Goody’s-Everest. Τα Flocafé
και ο Buondi Caffé εκπαίδευ-
σαν τους 250 baristi των
Flocafé που συμμετείχαν στο
διαγωνισμό, ενώ τους έδωσαν
τη δυνατότητα να διεκδική-
σουν την πιστοποίηση SCAE
Barista LEVEL 1. Οι διαγωνιζό-
μενοι συναγωνίστηκαν στην
παρασκευή ροφημάτων Flo -
café (espresso, cappuc -cino).
Από τον ημιτελικό αναδείχθηκε
η τελική πεντάδα baristi, οι
οποίοι ξεχώρισαν με το ταλέ-
ντο και τις δεξιότητές τους. Η
κριτική επιτροπή αξιολόγησε
τους διαγωνιζόμενους με βάση
τις τεχνικές διαδικασίες παρα-
σκευής των ροφημάτων, το
γευστικό και οπτικό αποτέλε-
σμα, το σερβίρισμα, την πα-
ρουσία, την επικοινωνία και την
τήρηση του χρόνου καθ’ όλη
τη διάρκεια της δοκιμασίας.
Την κριτική επιτροπή αποτέλε-
σαν οι εξής: κ. Βιτζηλαίος Μα-
νώλης (Υποδιευθυντής Λει-
τουργίας Flocafé), κ. Διακου-
μάκης Κώστας (Περιφερειακός
Διευθυντής Flocafé), κ. Κονί-
δης Φώτης (Προϊστάμενος
Εκπαίδευσης Goody’s/Flocafé),
κ. Καστανάς Πασχάλης (Διευ-
θυντής Καινοτομίας & Νέων
Προϊόντων Nestle Professio-
nal). Οι πέντε finalist κέρδισαν
από 500 μετρητά, ενώ η νική-
τρια Κατερίνα Μαρουκάκη, ερ-
γαζόμενη στο κατάστημα Flo-
café Χίου, κέρδισε και τη δυνα-
τότητα να διεκδικήσει την πι-
στοποίηση SCAE BARISTA
LEVEL 2.
Flocafé Grande Barista 2013
επικαιρότητα