Page 20 - Food Service τ. 116

Το ξενοδοχειακό συγκρότημα
Porto Carras Grand Resort, με
γνώμονα την ανάδειξη του γα-
στροτουρισμού, υλοποίησε το
πρόγραμμα Ελληνικό Πρωινό
του Ξενοδοχειακού Επιμελητη-
ρίου Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε), λαμβά-
νοντας με επιτυχία την πιστο-
ποίηση του σημαντικού αυτού
θεσμού. Σε συνεργασία με την
Ένωση Ξενοδoχείων Χαλκιδι-
κής, πραγματοποιήθηκε τον
Ιούνιο στο ξενοδοχείο Porto
Carras Meliton ειδική εκδήλω-
ση παρουσίασης του Ελληνι-
κού Πρωινού. Στο πλαίσιο του
προγράμματος Ελληνικό Πρωι-
νό, το πρωινό που προσφέρε-
ται στο Porto Carras Meliton
εμπλουτίστηκε πλέον με αγνά
και μοναδικά προϊόντα της
Ελληνικής Γης, καθώς και πα-
ραδοσιακά εδέσματα της Σιθω-
νίας και ολόκληρης της Χαλκι-
δικής. Η εκδήλωση ξεκίνησε με
τους χαιρετισμούς των επίση-
μων προσκεκλημένων και ακο-
λούθησε αναλυτική παρουσία-
ση όλων των εδεσμάτων του
Ελληνικού Πρωινού από τον
επίτιμο πρόεδρο της Λέσχης
Αρχιμαγείρων κ. Παράσχο
Αξιώτη. Οι καλεσμένοι είχαν
την ευκαιρία να γευθούν όλα
τα εδέσματα του Ελληνικού
Πρωινού και στη συνέχεια να
δοκιμάσουν στη βεράντα του
«
News Cafe Bar & Restaurant»
μοναδικά κρασιά του Κτήματος
Πόρτο Καρράς. Η οικοδέσποι-
να της εκδήλωσης Υλιάνα
Στέγγου και οι συνεργάτες της
δέχθηκαν τα συγχαρητήρια
από όλους τους προσκεκλημέ-
νους για την εκπληκτική φιλο-
ξενία. Το συγκρότημα του
Πόρτο Καρράς είναι συνώνυμο
με τη Χαλκιδική και έχει συμβά-
λει με τις δυνάμεις του για την
ανάπτυξη της. Εδώ και 40 περί-
που χρόνια το Κτήμα του Πόρ-
το Καρράς αναβαθμίζει την πε-
ριοχή, παράγει προϊόντα τοπι-
κά και βιολογικά, συμβάλλει
ενεργά στη διατήρηση των φυ-
σικών πόρων (η μονάδα αφα-
λάτωσης και παραγωγής πόσι-
μου νερού καλύπτει πλήρως
τις ανάγκες του), αλλά και υπο-
στηρίζει την τοπική παραγωγή,
χρησιμοποιώντας τοπικούς πα-
ραγωγούς για την τροφοδοσία
του.
επικαιρότητα
Πιστοποίηση Ελληνικού Πρωινού για το Porto Carras
Συνεχίζονται οι εξαγωγές φρέσκων ψαριών στη
Ρωσία
20
FOOD
Service
Οι εξαγωγές φρέσκων ψαριών
της ελληνικής θαλασσοκαλ-
λιέργειας στη Ρωσία συνεχίζο-
νται απρόσκοπτα. Η Ρωσική
Υπηρεσία Κτηνιατρικής και Φυ-
τοΰγεινομικής Εποπτείας (Ros -
selkhoznadzor), αρμόδια για
τον υγειονομικό έλεγχο των
προϊόντων ζωικής προέλευσης,
δεν έχει προχωρήσει σε απα-
γόρευση των εισαγωγών νω-
πών αλιευμάτων από οποιαδή-
ποτε από τις εγκεκριμένες
εγκαταστάσεις της ελληνικής
ιχθυοκαλλιέργειας για εξαγω-
γές στη Ρωσία. Αξίζει να σημει-
ωθεί ότι οι εξαγωγές θαλασσο-
καλλιέργειας στη συγκεκριμέ-
νη χώρα ανήλθαν σε περίπου
2.500
τόνους τσιπούρας και
λαβρακιού μόνο για το 2012.
Σημειώνεται ότι:
Τα ψάρια της ελληνικής θα-
λασσοκαλλιέργειας είναι τα μο-
ναδικά προϊόντα ζωϊκής προέ-
λευσης για τα οποία δεν εφαρ-
μόστηκε από τη ρωσική κτηνια-
τρική υπηρεσία προσωρινή
απαγόρευση εισαγωγών. Τα
όποια μέτρα ελήφθησαν προ-
έρχονταν από την ελληνική
κτηνιατρική υπηρεσία σε καθα-
ρά προληπτικό επίπεδο. Οι επι-
χειρήσεις μας εξακολουθούν
να εξάγουν κανονικά μέχρι να
ολοκληρωθούν οι διαπραγμα-
τεύσεις μεταξύ των δύο κρατι-
κών υπηρεσιών.
Είναι ξεκάθαρο ότι το ζήτη-
μα μεταξύ της ρωσικής κτηνια-
τρικής υπηρεσίας και της αρ-
μόδιας υπηρεσίας του Υπουρ-
γείου Αγροτικής Ανάπτυξης &
Τροφίμων δεν προέκυψε από
παραλείψεις των μονάδων
ιχθυοκαλλιέργειας και δεν
υπήρξε καμία αμφισβήτηση επί
της παραγωγικής διαδικασίας.
Παράλληλα, δεν υπήρξε κα-
μία αμφισβήτηση όσον αφορά
στην ασφάλεια, στην ποιότητα
ή στην προέλευση των προϊό-
ντων ιχθυοκαλλιέργειας. Απε-
ναντίας, οι κτηνιατρικοί έλεγχοι
που πραγματοποιούνται από
τις ελληνικές επιχειρήσεις
ιχθυοκαλλιέργειας καλύπτουν
και σε μερικές περιπτώσεις εί-
ναι αυστηρότεροι από αυτούς
που προβλέπει η ρωσική νομο-
θεσία.
Οι επιχειρήσεις θαλασσοκαλ-
λιέργειας θα συνεχίσουν στα-
θερά να προσφέρουν στους
καταναλωτές της Ρωσίας τη
δυνατότητα να επιλέγουν κα-
θημερινά στα σημεία πώλησης,
όπως οι καταναλωτές σε πε-
ρισσότερες από 30 χώρες σε
όλο τον κόσμο, φρέσκα ελληνι-
κά ψάρια υψηλής ποιότητας
και διατροφικής αξίας.
Τα φρέσκα ελληνικά ψάρια θα
συνεχίσουν παράλληλα να συ-
νεισφέρουν στην οικονομία της
χώρας μας μέσα από την εξα-
γωγική τους δραστηριότητα.
Η παρουσίαση του «Ελληνικού Πρωινού» του Porto Carras Grand Resort