Ένας πολυδιάστατος επαγγελματίας
με πλούσιο βιογραφικό και πολλές επιτυ-
χίες στο ενεργητικό του, ο executive chef
του ομίλου Domotel, φιλοξενείται στο
παρόν τεύχος του
Food Service
.
Χαμη-
λών τόνων ο ίδιος, προτιμά να δίνει το
παρών μέσα από τη δουλειά του συνδυά-
ζοντας τη δημιουργικότητα και την καινο-
τομία με ένα ιδιαίτερο χιούμορ, που επι-
βεβαιώνει την… orexis του για τη μαγει-
ρική.
Η ενασχόληση με τη μαγειρική
Ο Γρηγόρης Χέλμης θεωρεί τύχη το
γεγονός ότι από πολύ μικρή ηλικία είχε
επιλέξει συνειδητά το επάγγελμα που
θα ακολουθούσε.
Όπως ο ίδιος λέει χαρακτηριστικά:
«
Είχα την τύχη να έχω αποφασίσει από
μικρός ότι θα ακολουθήσω τη μαγειρική,
οπότε στην πρώτη ευκαιρία που μου πα-
ρουσιάστηκε το καλοκαίρι του 1986, στη
Β’ Γυμνασίου ακόμα, μπήκα για πρώτη
φορά σε επαγγελματική κουζίνα, και
από τότε τα καλοκαίρια το συνέχισα για
μικρότερα ή μεγαλύτερα διαστήματα.»
Πρέσβης της δικής του κουζίνας!
Όπως κάθε επαγγελματίας της κουζί-
νας, έτσι και ο Γρηγόρης Χέλμης χρησι-
μοποιεί ως βάση του διαφορετικά στοι-
χεία της γαστρονομίας. Ο chef δηλώνει
πρεσβευτής της δικής του κουζίνας,
αποποιούμενος κάθε άλλο χαρακτηρι-
σμό. Και προσθέτει: «Πρεσβεύω τη δική
μου κουζίνα. Μπορεί να έχει περισσότε-
ρα στοιχεία από τη Μεσόγειο, για παρά-
δειγμα, και λιγότερα από την ασιατική,
αλλά δεν θεωρώ ότι πρέπει να βάζουμε
τη μαγειρική σε φόρμες. Κάνει κακό στη
δημιουργικότητα». Με βάση την αναφο-
ρά του chef στη δημιουργικότητα, ήταν
αναπόφευκτη η ερώτηση για το πόσο
σημαντική θεωρεί πως είναι η καινοτο-
μία σε ένα εστιατόριο. Και απαντά:
«
Όσο μπορεί να την αντέξει το πελατο-
λόγιό του».
Περί δυσκολιών…
Αδιαμφισβήτητα, η επαγγελματική πο-
ρεία δεν είναι μία εύκολη διαδρομή. Το
ίδιο ισχύει και για τον executive chef της
Domotel, ο οποίος εξηγεί τις δυσκολίες
του επαγγέλματος: «Το πιο δύσκολο σε
αυτό το επάγγελμα είναι να συνειδητο-
ποιήσεις ότι ανήκεις σε μία μερίδα αν-
θρώπων οι οποίοι δουλεύουν την ώρα
που όλοι οι άλλοι διασκεδάζουν. Κατά
τα άλλα, πέρα από τις μικρές καθημερι-
νές δυσκολίες, από τη στιγμή που αγα-
FOOD
Service
52
``
``
Είμαι μάγειρας στον πάγκο
και chef στην κουζίνα
συνέντευξη
Γρηγόρης
Χέλμης
στη
Μάγδα Πειστικού