FOOD
Service
29
•
τα λευκά κρασιά πριν από τα
ερυθρά
•
τα νεαρά, φρέσκα και ελα-
φρά πριν από τα παλαίωσης
•
τα μαλακά κρασιά πριν από
κρασιά με τανίνες
•
τα ξηρά πριν από τα γλυκά
Να θυμάστε ότι ποτέ δεν
πρέπει να παρουσιάσετε στο
τραπέζι μαζί με το κρασί, ξίδι,
σαλάτα με ξίδι, ξιδάτα ή οτιδή-
ποτε άλλο με ξίδι. Απλά αφαι-
ρείτε το ξίδι από το τραπέζι και
το φέρνετε μόνο εάν σας το ζη-
τήσουν οι ίδιοι οι πελάτες σας.
4.
Μετάγγιση
Η μετάγγιση σε καράφα θα
βοηθήσει το κρασί να αναπνεύ-
σει και να αναδειχθεί η γεύση
του. Ο χρόνος ο οποίος απαι-
τείται διαφέρει αρκετά από
κρασί σε κρασί. Ένα νέο κρασί
χρειάζεται αρκετές ώρες πριν
την κατανάλωσή του. Για ένα
ώριμο μία με δύο ώρες είναι
αρκετές. Ένα παλιό κρασί πάλι
δεν χρειάζεται καθόλου χρόνο
πριν τη μετάγγισή του.
Όπου και αν διατηρείτε το
κρασί (ερμάριο, κελάρι), η σω-
στή θερμοκρασία και η απου-
σία κραδασμών είναι ιδιαίτερα
σημαντική. Οι φιάλες θα πρέπει
να τοποθετούνται σε οριζόντια
θέση. Στην περίπτωση των κόκ-
κινων κρασιών τα οποία δημι-
ουργούν ίζημα, η φιάλη θα
πρέπει να τοποθετείται όρθια
τουλάχιστον 24 ώρες πριν τη
μετάγγιση σε μία καράφα.
Παραδείγματα και εφαρμογές:
Απεριτίφ:
Είναι κυρίως ξηροί
καρποί, φύλλα σφολιάτας γεμι-
στά, καναπεδάκια, κράκερ, διά-
φορα σαλέ: συνοδεύονται με
λευκά ξηρά κρασιά ή αφρώδη
ξηρά.
Ορεκτικά:
Συνήθως περιέ-
χουν πληθώρα λαχανικών,
αρωματικά βότανα, αυγά, λου-
κάνικα καπνιστά, αλλαντικά:
συνοδεύονται με λευκά ξηρά ή
ροζέ ή νεαρά ελαφρά κόκκινα.
Ομελέτες και διάφορα σου-
φλέ με αυγό
συνδυάζονται με
λευκό γλυκό κρασί.
Τα ορεκτικά που βασίζονται
στα θαλασσινά όπως στρεί-
δια, καραβίδες, αστακός, χα-
βιάρι, καπνιστός σολομός:
συ-
νοδεύονται με αφρώδη κρασιά
και σαμπάνιες.
Σούπες:
Σε γενικές γραμμές
ένα απαλό κόκκινο κρασί απο-
τελεί μία ανεκτή κατάσταση
παρ’ όλο που δύο υγρά ταυτό-
χρονα στο στόμα δεν συνδυά-
ζονται. Εξειδικεύοντας την κά-
θε περίπτωση, υπάρχουν αρκε-
τές επιλογές για όσους επιθυ-
μούν να συνοδεύσουν και τις
σούπες με κρασί.
Τραχανάς, μανιταρόσουπα,
ψαρόσουπα, μαγειρίτσα:
φρου-
τώδη λευκά ξηρά.
Σούπες οσπρίων όπως φα-
σόλια, φακές, χούμους: ελα-
φρά κόκκινα.
Πάστες, πίτσες, ρύζι:
Γενικά οι
πάστες και οι πίτσες δένουν
θαυμάσια με τα κόκκινα κρασιά
ανάλογα πάντοτε και με τη
σάλτσα, χωρίς να αποκλείεται
και ένα λευκό με ψηλή οξύτη-
τα.
Μακαρόνια του φούρνου με
κιμά, κανελόνια με κιμά, λαζά-
νια με κιμά, κριθαράκι με κρέ-
ας, κρεατόπιτες, πίτσες:
ελα-
φρύ κόκκινο ή κόκκινο αρωμα-
τικό.
αφιέρωμα
'
Η μετάγγιση σε
καράφα θα
βοηθήσει το κρασί
να αναπνεύσει και
να αναδειχθεί
η γεύση του.