Page 31 - Food Service τ. 118

FOOD
Service
31
συνδυάζονται με το ίδιο φτηνό
κρασί.
Τυριά:
Τόσο το τυρί όσο και το
κρασί είναι προϊόντα της ζύμω-
σης και ταιριάζουν θαυμάσια
το ένα με το άλλο, είναι όμως η
ποικιλία των τυριών τόσο μεγά-
λη, καθώς και η προέλευσή
τους τόσο διαφορετική, που
κάνει δύσκολη την επιλογή
ενός κρασιού.
Το fondue τυριών χρειάζεται
αρωματικά και ξηρά κρασιά,
όπως ένα Sauvignon blanc (ο
τέλειος συνδυασμός).
Τα κατσικίσια τυριά με το
έντονο και χαρακτηριστικό
άρωμά τους χρειάζονται λευκά
αρωματικά κρασιά. Δοκιμάστε
ένα Sauvignon blanc ή ένα ώρι-
μο Syrah, που θα δράσει συ-
μπληρωματικά.
Tα μαλακά πολύ λιπαρά τυ-
ριά γενικώς χρειάζονται κρασιά
με υψηλή οξύτητα, που δεν
έχουν περάσει από βαρέλι. Τα
λευκά κρασιά, όπως μία Σαντο-
ρίνη, αποτελούν την εύκολη και
πιο σίγουρη λύση.
Όσον αφορά στα μπλε τυ-
ριά, ο θεϊκός συνδυασμός και ο
πιο σίγουρος είναι τα γλυκά
κρασιά, Roquefort με Sauter-
nes. Γενικά, μπορούμε να πού-
με πως οι πρωτεΐνες του τυρι-
ού εξουδετερώνουν τη στυφά-
δα και πικράδα των τανινών
του κόκκινου κρασιού στο στό-
μα, χωρίς όμως αυτό να σημαί-
νει πως όλα τα τυριά ταιριά-
ζουν με τα κόκκινα κρασιά.
Ένα δυνατό στη γεύση τυρί
δεν ταιριάζει με ένα απλό κόκ-
κινο κρασί και το αντίθετο. Επί-
σης, ένα καπνιστό τυρί δεν ται-
ριάζει με ένα κόκκινο παλαιω-
μένο ή με ένα λευκό αρωματι-
κό κρασί, αλλά με ένα ξηρό βα-
ρύ (μπαχαρικά) κρασί.
Τα γλυκά τυριά τύπου γκού-
ντα και οι γλυκιές γραβιέρες
ταιριάζουν καλύτερα με λευκά
αρωματικά κρασιά ή ελαφρά
κόκκινα.
Τα μαλακά τυριά (μπρι, κά-
μαμπερ) συνδυάζονται τέλεια
με ένα δυνατό κόκκινο κρασί.
Τα τυριά τύπου ροκφόρ με ένα
αρωματικό λευκό κρασί του τύ-
που Gewurztraminer ή με ένα
μοσχάτο Σάμου κάνουν έναν
υπέροχο συνδυασμό.
Ένα συνηθισμένο χαλούμι
ταιριάζει εξίσου καλά τόσο με
ένα δροσερό λευκό κρασί από
την ποικιλία Ξυνιστέρι όσο και
με ένα απαλό κόκκινο από την
ποικιλία Μαύρο. Ένα κατσικί-
σιο χαλούμι, με έντονα αρώμα-
τα, ειδικά όταν έχει υποστεί τη
διαδικασία της ωρίμανσης, ται-
ριάζει καλύτερα με λευκά έντο-
να αρωματικά κρασιά.
Κατά ένα γενικό τρόπο η
ένταση των γεύσεων και ο
αρωματικός χαρακτήρας που
διακρίνει συνήθως τα περισσό-
τερα τυριά δεν συνιστούν το
συνδυασμό τους με ένα εξαι-
ρετικής ποιότητας κόκκινο, πα-
λαιωμένο κρασί. Συνήθως ένα
κόκκινο, πιο νέο και πιο σταθε-
ρό κρασί προσφέρεται καλύτε-
ρα για τη δημιουργία ενός αρ-
μονικού γευστικού συνδυα-
σμού. Επειδή, όπως και το κρα-
σί έτσι και τα τυριά έχουν ονο-
μασίες προέλευσης, είναι ευκο-
λότερο ένα τυρί μιας περιοχής
να συνοδευτεί από ένα κρασί
ονομασίας προέλευσης– της
ίδιας περιοχής.
Φρούτα, γλυκά και επιδόρ-
πια:
Εδώ γενικός κανόνας είναι
πως ορισμένα φρούτα όπως
μανταρίνια, πορτοκάλια, γκρέιπ
φρουτ, ακτινίδια, ανανάς, ορι-
σμένα γλυκά με βάση τη σοκο-
λάτα, καθώς και τα παγωτά δεν
δένουν με το κρασί.
Φρούτα
Πεπόνι, μοσχάτα σταφύλια:
Μοσχάτο γλυκό κρασί.
Μήλα, αχλάδια, φράουλες,
βατόμουρα:
Λευκό γλυκό κρα-
σί, όπως Visanto, Σάμου.
Γλυκά
Μηλόπιτα, Κέικ, Cheeseca-
ke, ξηρά ή παστά φρούτα:
Κουμανδαρία, Visanto.
Δύσκολες γεύσεις για συν-
δυασμό:
Σοκολάτα.
Η Μαυροδάφνη,
όμως, (γλυκιά και με το άρωμα
σοκολάτας που διαθέτει) θα τα
βγάλει πέρα μια χαρά, όπως
και ένα Μοσχάτο.
Λεμόνι και ξίδι.
Πολύ δυνα-
τές γεύσεις και θα χρειαστούν
ένα πολύ αρωματικό κρασί με
αυξημένη οξύτητα για να αντε-
πεξέλθει. Η απάντηση είναι Μο-
σχοφίλερο.
Σπανάκι.
Όταν συνδυαστεί
με τα κόκκινα κυρίως κρασιά
δημιουργεί δυσάρεστη μεταλ-
λική γεύση. Αν όμως του προ-
σθέσουμε λίγο λεμόνι, ένα λευ-
κό κρασί με υψηλή οξύτητα εί-
ναι ό,τι χρειάζεται.
Παστά ψάρια.
Δύσκολο για
τους ξένους, ευτυχώς για εμάς
τους Έλληνες είναι ό,τι πιο
απλό. Προτείνεται μία Ρετσίνα!
αφιέρωμα