Page 33 - Food Service τ. 118

FOOD
Service
33
πειραματική διαδικασία ετών,
πριν την τελική έγκριση και τη
νομοθέτησή της.
Η απόδοση των αμπελιών να
μην υπερβαίνει κάποιο συγκε-
κριμένο όριο (συνήθως τα
1.100
κιλά ανά στρέμμα).
Το κρασί να κυκλοφορεί σε
αριθμημένες φιάλες.
iii.
Οίνοι Ονομασίας Προέλευ-
σης Ανωτέρας Ποιότητας
(
Ο.Π.Α.Π./V.Q.P.R.D.)
Πρόκειται για οίνους ανωτέ-
ρας ποιότητας που προέρχο-
νται από συγκεκριμένες τοπο-
θεσίες, ποικιλίες σταφυλιών και
τρόπο παραγωγής.
Η ελληνική νομοθεσία έχει
προσδιορίσει 27 μικρές οινοπα-
ραγωγικές περιοχές προέλευ-
σης ποιοτικών οίνων, όπως Νε-
μέα, Πάτρα, Μαντινεία, Νάου-
σα, Γουμένισσα, Σάμος, Λή-
μνος, Ρόδος, Πεζά, Αρχάνες,
Ραψάνη κ.λπ. Τα κρασιά αυτά
φέρουν στο στόμιο κρατική,
αριθμημένη, κόκκινη ταινία
ελέγχου.
Φιάλη Ο.Π.Α.Π.
Χαρακτηριστικό η
κόκκινη ταινία
Ο όρος Ονομασία Προέλευ-
σης που έχει αναγνωριστεί ως
κοινόχρηστο εμπορικό όνομα
των οίνων μιας περιοχής όταν
αυτά πληρούν ορισμένους
όρους.
Αυτοί οι όροι καθορίζουν:
Τη ζώνη παραγωγής του οί-
νου
Την ποικιλιακή σύνθεση του
αμπελώνα
Τις καλλιεργητικές τεχνικές
Τις μεθόδους οινοποίησης
Τον ελάχιστο αλκοολικό τίτ-
λο
Τη στρεμματική απόδοση
Να σημειωθεί πως βιολογικό
κρασί δεν υφίσταται, παρά μό-
νο κρασί από βιολογικό σταφύ-
λι. Αυτό εξηγείται από το γεγο-
νός ότι στο κρασί προστίθεται
για λόγους συντήρησης «θειώ-
δη», χημικό συντηρητικό.
27
γεωγραφικές
ζώνες κρασιών
Ο.Π.Α.Π. στην
Ελλάδα
Οίνοι Ελεγχομένης Ονομασίας
Προελεύσεως (O.Π.Ε./ΑΟC)
Πρόκειται για φυσικούς γλυ-
κείς οίνους ποιότητας συγκε-
κριμένων ποικιλιών σταφυλιών
και περιοχών (π.χ. Μαυροδάφ-
νη Πατρών, Μοσχάτος Ρίου,
Μοσχάτος Σάμου κ.λπ.). Τα
κρασιά αυτά φέρουν στο στό-
μιο κρατική, αριθμημένη, μπλε
ταινία ελέγχου.
Φιάλη Ο.Π.Ε. Χαρακτηριστι-
κό η μπλε ταινία.
Λοιποί Τύποι/Είδη Κρασιών
Α. RESERVE – ΕΠΙΛΕΓΜΕ-
ΝΟΣ:
Οίνοι Ο.Π.Ε. και Ο.Π.Α.Π.
με παλαίωση τουλάχιστον 3 έτη
οι ερυθροί, 2 έτη οι λευκοί.
Β. GRAND RESERVE:
Οίνοι
Ο.Π.Α.Π. με παλαίωση τουλάχι-
στον επί 4 έτη οι ερυθροί, 3 έτη
οι λευκοί.
CAVA:
Επιτραπέζιοι οίνοι με
παλαίωση τουλάχιστον 3 έτη οι
ερυθροί, 2 έτη οι λευκοί.
Γ. ΡΕΤΣΙΝΑ ονομασία κατά
παράδοση:
Επιτραπέζιος λευ-
κός ξηρός οίνος συγκεκριμένης
περιοχής, π.χ. Αττικής, Βοιω-
τίας, Εύβοιας, από τις ποικιλίες
Σαββατιανό και Ροδίτη, με χα-
ρακτηριστική γεύση ρητίνης
πεύκου.
Οι τύποι των
κρασιών
Το χρώμα, η γλυκύτητα και η
περιεκτικότητα σε διοξείδιο
του άνθρακα είναι εκείνα τα χα-
ρακτηριστικά που χωρίζουν τα
κρασιά στους παρακάτω τύ-
πους:
Ως προς τη γεύση:
Ανάλογα
με τη γλυκύτητα, την περιεκτι-
κότητα του δηλαδή σε σάκχα-
ρα, ένας οίνος είναι ξηρός, ημί-
ξηρος, ημίγλυκος, γλυκός.
Με κριτήριο το χρώμα
τα
κρασιά διακρίνονται σε λευκά,
ροζέ και κόκκινα. Το χαρακτη-
ριστικό αυτό εξαρτάται τόσο
από την ποικιλία του σταφυλι-
ού όσο και από το είδος της οι-
νοποίησης.
Περιεκτικότητα σε διοξείδιο
του άνθρακα:
Ανάλογα με την
περιεκτικότητά τους σε διοξεί-
διο του άνθρακα τα κρασιά δια-
κρίνονται σε ήσυχα, ημιαφρώ-
δη και αφρώδη.
<
αφιέρωμα