Page 30 - Food Service τ. 119

FOOD
Service
30
οδηγεί στην τροφική δυσανε-
ξία. Η αντίδραση του ανθρώπι-
νου οργανισμού στη γλουτένη
αποτελεί κλασική περίπτωση.
Γιατί, όμως, σήμερα είμαστε
πιο ευάλωτοι στις τροφικές δυ-
σανεξίες; Δεν τρώγαμε πάντα
ψωμί ή μακαρόνια; Η αλήθεια
είναι ότι το στρες, οι ιώσεις και
τα φάρμακα (κυρίως αντιβιώ-
σεις) εξασθενούν περισσότερο
το ανοσοποιητικό μας σύστη-
μα, γι’ αυτό και ο Στίβεν Γουάν-
γκεν, συγγραφέας του βιβλίου
«
Healthier Without Wheat»
Πιο υγιής χωρίς σιτάρι», εκ-
δόσεις Innate Health), αναφέ-
ρει ότι οι ασθενείς είναι πιο
πολλοί σήμερα, απλώς δεν το
καταλαβαίνουν ούτε οι ίδιοι.
Ακριβώς επειδή η ευαισθησία
αυτή του οργανισμού μπορεί
να προκληθεί ξαφνικά και χω-
ρίς συμπτώματα στο γαστρε-
ντερικό, οι γιατροί δεν την
αξιολογούν, αφήνοντας σχε-
δόν την πλειονότητα του πλη-
θυσμού εκτεθειμένη.
Το τεστ των έξι
εβδομάδων
Πώς όμως θα διαπιστώσετε
αν υπάρχει πρόβλημα; Για την
ειδικό-διατροφολόγο Αν-Λουίζ
Τζίτλεμαν, συγγραφέα του βι-
βλίου «The Gut Flush Plan»
Πρόγραμμα κάθαρσης του
εντέρου», εκδόσεις Αvery), αν
μονίμως αισθάνεστε κουρα-
σμένοι, έχετε έντονες ζαλάδες
και θολούρα, πονάει συχνά η
κοιλιά σας και υποφέρετε από
πόνους στο στομάχι, τότε μάλ-
λον αξίζει τον κόπο να προσπα-
θήσετε να μην καταναλώνετε
τρόφιμα που περιέχουν γλου-
τένη για ένα διάστημα έξι έως
οκτώ εβδομάδων. Αν πράγματι
παρατηρηθεί βελτίωση, απευ-
θυνθείτε σε έναν ειδικό, γιατί
οποιαδήποτε πάθηση του γα-
στρεντερικού μπορεί να έχει
απρόβλεπτες συνέπειες για
την υγεία σας, από εμφάνιση
αναιμίας μέχρι οστεοπόρωση,
καρδιακές παθήσεις ή καρκίνο.
Στο διάστημα αυτό θα πρέ-
πει να:
Χρησιμοποιείτε πάντα εναλ-
λακτικές πρώτες ύλες χωρίς
γλουτένη όταν μαγειρεύετε,
όπως αλεύρι από καλαμπόκι
αντί για το παραδοσιακό από
σιτάρι.
Ενισχύετε τα καθημερινά
σας γεύματα με φρέσκα λαχα-
νικά, καθώς επίσης φρούτα,
πατάτες, ρύζι, κρέας και ψάρι.
Προτιμάτε κάτι ψητό όταν
τρώτε έξω, όπως κρέας, κοτό-
πουλο ή ψάρι, που μπορείτε να
το συνοδεύετε με ψητά λαχανι-
κά ή ρύζι (όχι γλασέ), αποφεύ-
γοντας τα μαγειρευτά φαγητά
που μπορεί να κρύβουν υλικά
που δεν αναγνωρίζονται.
Λέτε «όχι» σε έτοιμες κρέ-
μες, ροφήματα σοκολάτας,
επιδόρπια γιαουρτιών, μαλακά
spread τυριά, αλλαντικά, πατέ,
κατεψυγμένα προπαρασκευα-
σμένα μπιφτέκια, κροκέτες, ζυ-
μαρικά σίτου, πουρέ σε σκόνη,
λαχανικά σε κονσέρβες, έτοι-
μες σάλτσες και στιγμιαία ρο-
φήματα.
Καταναλώνετε προϊόντα με
βιταμίνη D (όπως είναι το γάλα
και τα αυγά), η οποία έχει απο-
δειχτεί ότι μειώνει τις φλεγμο-
νές του λεπτού εντέρου.
Προτιμάτε τροφές όπως το
έρευνα
'
Όταν τρώτε έξω,
καλό είναι να
προτιμάτε κάτι
ψητό, όπως κρέας,
κοτόπουλο ή ψάρι,
που μπορείτε να
το συνοδεύετε με
ψητά λαχανικά ή
ρύζι (όχι γλασέ),
αποφεύγοντας τα
μαγειρευτά
φαγητά που
μπορεί να
κρύβουν υλικά
που δεν
αναγνωρίζονται.