Page 36 - Food Service τ. 119

FOOD
Service
36
συνέντευξη
αύξηση της δημοτικότητας του
επαγγέλματος;
Σίγουρα η τηλεόραση και τα υπόλοιπα
μέσα ενημέρωσης μαζί με το Ίντερνετ
έχουν δώσει έναν άλλο αέρα στο επάγγελ-
μά μας. Ο μάγειρας πλέον δεν είναι ένας
αφανής ήρωας που δουλεύει κλεισμένος
σε μία κουζίνα και δεν τον βλέπει ποτέ κα-
νείς. Πλέον η διαμόρφωση των εστιατορίων
έχει αλλάξει και ο μάγειρας δημιουργεί
μπροστά στον πελάτη. Τα τελευταία χρόνια
υπάρχουν άπειρες εκπομπές μαγειρικής
reality, ενώ στο εξωτερικό ο κόσμος συμπε-
ριφέρεται στους μάγειρες ως rock stars.
Οπότε ναι, μπορώ να πω πως πλέον με όλη
αυτή την προβολή έχει αυξηθεί κατά πολύ
η δημοτικότητα του επαγγέλματος.
Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρό-
νια οι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκ-
παίδευσης επιλέγουν να σπουδάσουν
το επάγγελμα της μαγειρικής. Εσείς,
ως επαγγελματίας, τι θα συμβουλεύ-
ατε τους απόφοιτους-μάγειρες;
Πάνω από όλα θεωρώ ότι πρέπει να σέ-
βονται τον εαυτό τους και τον κόσμο που
εξυπηρετούν. Να είναι δημιουργικοί, να
έχουν πίστη στον εαυτό τους και πείσμα.
Να μην το βάζουν κάτω και να πειραματίζο-
νται με υλικά και τεχνικές.
Το ζήτημα όμως είναι αν τελικά
μπορεί η αγορά να απορροφήσει
τους απόφοιτους. Ποια είναι η δική
σας εκτίμηση;
Ο κλάδος της μαγειρικής έχει προοπτι-
κές ειδικά με την αύξηση και την ανάπτυξη
που υπάρχει στον τομέα του τουρισμού τα
τελευταία χρόνια. Σίγουρα θέλει προσπά-
θεια και κουράγιο αλλά τίποτα στη ζωή δεν
αποκτάται χωρίς κόπο. Για παράδειγμα,
στην Costa Navarino προσλαμβάνουμε αρ-
κετά άτομα για να πραγματοποιήσουν την
πρακτική τους άσκηση, με πολλούς εξ αυ-
τών να συνεχίζουν να εργάζονται μαζί μας
μετά το τέλος των σπουδών τους.
Στη σύγχρονη μαγειρική κοινωνία
συναντάμε συχνά chef και μάγει-
ρες. Υπάρχει τελικά διαφορά μετα-
ξύ των δύο ιδιοτήτων;
Κατά την άποψή μου, είτε μάγειρας δη-
λώνεις είτε chef, θα πρέπει να αγαπάς αυτό
που κάνεις, να μαγειρεύεις με την καρδιά
σου, να σέβεσαι και να είσαι ειλικρινής με
τον κόσμο που εξυπηρετείς.
Από εκεί και πέρα, η μόνη διαφορά που
μπορεί να πει κανείς ότι υπάρχει είναι στο
ότι ο όρος chef εμπεριέχει την έννοια του
manager. Ένας chef θα πρέπει να έχει και
γνώσεις management έτσι ώστε να μπορέ-
σει να ηγηθεί, να καθοδηγήσει και να διευ-
θύνει την ομάδα του. Όπως ανάφερα και
προηγουμένως, είτε το ένα δηλώσεις είτε
το άλλο, φρόντισε να το κάνεις με σεβα-
σμό, αγάπη και τιμιότητα προς τον κόσμο.
Πώς θα ορίζατε εσείς το επάγγελμα
του «μάγειρα»;
Με μία λέξη «απόλαυση» και για τον πε-
λάτη που γεύεται αυτά που φτιάχνουμε αλ-
λά και για εμάς τους ίδιους που τα δημι-
ουργούμε.
Ποια είναι τα στοιχεία που για εσάς
συνθέτουν το επαγγελματικό προ-
φίλ του σύγχρονου μάγειρα;
Σεβασμός, ειλικρίνεια, καινοτομία και πο-
λύ σκληρή δουλειά.
Η οικονομική κρίση πιστεύετε πως
σας επηρέασε αναφορικά με το μα-
γειρικό σας χαρακτήρα;
Ναι, φυσικά και επηρέασε τη μαγειρική,
'
'
Είτε μάγειρας δηλώνεις είτε chef, θα πρέπει να αγαπάς αυτό
που κάνεις, να μαγειρεύεις με την καρδιά σου, να σέβεσαι
και να είσαι ειλικρινής με τον κόσμο που εξυπηρετείς.