Page 38 - Food Service τ. 119

E
τυμολογικά, ο μεζές είναι ένα μικρό πιάτο ή ορεκτικό,
το οποίο προορίζεται να συνοδεύσει αλκοολούχα ποτά.
Η λέξη, σύμφωνα με ιστορικούς, έχει τις ρίζες της στην
Περσία, όπου και προφέρεται «μαζέ» (η γεύση). Ο με-
ζές είναι ένα από τα πλέον συνηθισμένα πιάτα σε χώ-
ρες της Ανατολικής Μεσογείου, όπως είναι η Ελλάδα, ενώ το συ-
ναντάμε στην Τουρκία, στο Λίβανο, στη Συρία, στο Ιράν αλλά και
σε χώρες της Μέσης Ανατολής.
Επιστροφή στις ρίζες
Πολλές είναι οι εκδοχές σχετικά με την ιστορική προέλευση του
μεζέ, ξεκινώντας από την αρχαία Ελλάδα και φτάνοντας στο σήμε-
ρα με πολλές χώρες της Μεσογείου να την εντάσσουν στα γα-
στρονομικά τους κειμήλια. Ο γνωστός συγγραφέας Clifford Wright,
βραβευμένος με το βραβείο James Beard για το καλύτερο βιβλίο
μαγειρικής το 2000, αναφέρει χαρακτηριστικά για την ιστορικότη-
τα του μεζέ: «Μία λέξη που έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα, με
τη λέξη και τη χρήση της να προέρχονται από την Ελλάδα και την
Τουρκία. Ο μεζές δεν είναι ένα ολοκληρωμένο πιάτο το οποίο
εντάσσεται σε ένα μενού, όπως συμβαίνει με τα ορεκτικά (παρ’
όλο που ορισμένα πιάτα μεζέδων μπορούν να προσφερθούν ως
ορεκτικά). Αντίθετα, πρόκειται για ένα πιάτο, ζεστό ή κρύο, πικάντι-
κο ή αλμυρό, το οποίο σερβίρεται μεμονωμένα ή μαζί με μία σειρά
άλλων μεζέδων ως μία ξεχωριστή γευστική εμπειρία».
Η chef Diane Kochilas διατυπώνει τη δική της άποψη στην ομώ-
νυμη ιστοσελίδα της: «Στην Ελλάδα (και σε όλη την Ανατολική Με-
σόγειο από την Τουρκία έως τη Συρία), ο μεζές ή mezze και maza,
αντίστοιχα, είναι ένας τρόπος ζωής που έχει τις βάσεις του στην
Στο πλαίσιο του γενικού εκσυγχρονισμού της ελληνικής κουζίνας,
εντάχθηκε και ο ελληνικός μεζές. Το πιάτο-αφορμή για κοινωνικές
συνευρέσεις αλλάζει μορφή χωρίς να χάνει την ουσία του και επανέρχεται
δυναμικά στα εδεσματολόγια των ελληνικών εστιατορίων. Πρωτοτυπία,
γεύση και εμφάνιση δείχνουν να αποτελούν το τρίπτυχο της επιτυχίας με το
μεζέ ενόψει του καλοκαιριού να δελεάζει εγχώριους και διεθνείς επισκέπτες.
Η γεύση βρίσκεται
στη μέση!
Νεο-μεζές
FOOD
Service
38
cover story