Page 39 - Food Service τ. 119

FOOD
Service
39
αρχή της ιστορίας. Η παράδοση προέρχεται από πολύ παλιά και
αποτελεί έκφραση ενός πολύ σημαντικού και ιερού σκοπού για
τους Έλληνες: την κοινωνικοποίηση (συζήτηση) συνοδεία ορισμέ-
νων απλών, γευστικών πιάτων, τα οποία επιτρέπουν στο κρασί και
στα οινοπνευματώδη ποτά να ρέουν, με αποτέλεσμα να γεύονται
τα απελευθερωτικά και ευεργετικά αποτελέσματα του συνδυα-
σμού των δύο». Και προσθέτει: «Οι Έλληνες ποτέ δεν πίνουν χωρίς
να τρώνε και σπάνια τρώνε χωρίς να πίνουν τουλάχιστον ένα ποτή-
ρι κρασί. Η λέξη από μόνη της σημαίνει στη μέση, όπως είναι στη
μέση της ημέρας ή μεταξύ των γευμάτων. Και αυτό συμβαίνει γιατί
το τραπέζι του μεζέ δεν είναι και δεν πρέπει να είναι όπως σε ένα
πλήρες γεύμα. Ουσιαστικά το γεύμα αυτό αποτελεί κάτι το ενδιά-
μεσο. Η ποικιλία είναι το κλειδί. Οι μεζέδες είναι μία σύνθεση γεύ-
σεων, υφών, θερμοκρασιών και μπαχαρικών. Ο στόχος είναι να εν-
θουσιάσουμε την παλέτα σε μικρές μπουκιές γεμάτες γεύση».
Μία άλλη οπτική είναι αυτή που υποστηρίζει ότι η προέλευση
του μεζέ είναι άγνωστη με πιθανότερη εκδοχή αυτή της ιταλικής
υπηκοότητας. Σύμφωνα με ορισμένους συγγραφείς, η λέξη μεζές
προέρχεται από την ιταλική mezzano, που σημαίνει «ένα ενδιάμε-
σο πιάτο μεταξύ των γευμάτων», το οποίο εισήγαγαν έμποροι και
πωλητές του 14ου αιώνα στη Μέση Ανατολή.
Ο σκοπός... αγιάζει τα μέσα
Οικογενειακά τραπέζια, φιλικές συνευρέσεις και κάθε είδους
κοινωνικές εκδηλώσεις εντάσσουν τα ορεκτικά στα ιδανικά συνο-
δευτικά. Ως κουλτούρα και φιλοσοφία, το ελληνικό τραπέζι διαθέ-
τει ποικιλία γεύσεων και αρωμάτων, με το μεζέ να συνοδεύει τις
παρέες μπαίνοντας στη μέση.