Page 45 - Food Service τ. 119

cover
story
υποχωρήσει από τα 95.745 εκατόλιτρα καθαρής αλκοόλης (hlpa)
το 2010 στα 61.787 χιλιοστόλιτρα το 2012, δηλαδή πτώση άνω του
33%.
Το τσίπουρο στο διάστημα αυτό έχασε περίπου το 25% των
δυνάμεων που είχε κατακτήσει το 2010, πέφτοντας στα 9.413 χι-
λιοστόλιτρα από 12.960 χιλιοστόλιτρα.
Από την άλλη, σε άνοδο παρουσιάζεται ο υποκλάδος της μπίρας
με μεγάλο αριθμό τοπικών ζυθοποιείων να αυξάνουν την παραγω-
γή τους ανά την Ελλάδα.
Σύμφωνα με μελέτη της InfobankHellastat, αυτή την περίοδο λει-
τουργούν δεκαπέντε μικροζυθοποιείες οι οποίες αυξάνουν τις πω-
λήσεις τους σταδιακά κάθε χρόνο.
Οι μονάδες αυτές εστιάζουν στην παραγωγή ποιοτικών προϊό-
ντων (φρέσκες, μη παστεριωμένες μπίρες περιορισμένης διάρκει-
ας ζωής) με παραδοσιακές μεθόδους, επωφελούμενες από τη
σταδιακή στροφή των καταναλωτών στις εγχώριες μπίρες, εις βά-
ρος των εισαγόμενων εμπορικών σημάτων (τα οποία εξακολου-
θούν να κατέχουν τα μεγαλύτερα μερίδια, αν και σημαντικά μειω-
μένα από προηγούμενα έτη).
Οι περισσότερες διακινούν ιδιαίτερα περιορισμένες ποσότητες
(
ακόμα και κάτω από 1.000 εκατόλιτρα το έτος), λόγω της χαμη-
λής δυναμικότητας παραγωγής και της μικρής ακόμα περιόδου
λειτουργίας τους. Όπως δείχνει η μελέτη, αρκετές μικροζυθοποιεί-
ες υλοποιούν –ή σχεδιάζουν να υλοποιήσουν– επενδύσεις αναβάθ-
μισης ή επέκτασης του εξοπλισμού τους, ώστε να αυξήσουν τη δυ-
ναμικότητά τους και να ικανοποιήσουν μεγαλύτερο μέρος της ζή-
τησης για ποιοτική, ελληνική μπίρα. Έτσι, το 2013 σχεδόν όλες οι
εταιρείες αύξησαν σημαντικά τους όγκους παραγωγής τους, με τη
συνολική ποσότητα να προσεγγίζει τα 75.000 εκατόλιτρα, από
68.400
εκατόλιτρα το προηγούμενο έτος. Η ποσότητα αυτή κατα-
λαμβάνει περίπου μόλις το 2% της συνολικής ποσότητας μπίρας
που διακινήθηκε στη χώρα.