οποίες ένας νέος μάγειρας μπορεί να εκ-
παιδευθεί στο σκάλισμα; Μετά τη βασική
εκπαίδευση, υπάρχει δυνατότητα να μετεκ-
παιδευθεί ο κάθε επαγγελματίας; Αυτές εί-
ναι μόνο ορισμένες από τις ερωτήσεις στις
οποίες απάντησαν οι επαγγελματίες που
συμμετείχαν στο ρεπορτάζ:
Εμ. Τζαγκαράκης:
«
Βασικές γνώσεις
σχετικές με το καλλιτεχνικό σκάλισμα μπο-
ρεί να πάρει ο κάθε σπουδαστής σε δημό-
σιες και ιδιωτικές σχολές μαγειρικής. Κα-
νονικά το σκάλισμα ενσωματώνεται σε μα-
θήματα όπως είναι η διακοσμητική και η
κρύα κουζίνα. Επίσης, κάποιος μπορεί να
εκπαιδευθεί και μέσα από σεμινάρια τα
οποία πραγματοποιούνται κατά διαστήμα-
τα. Πάντως θα πρέπει να τονίσουμε ότι το
σκάλισμα στην Ελλάδα έχει εξελιχθεί ση-
μαντικά. Για παράδειγμα, στη Βόρεια
Ελλάδα η νοοτροπία στο σκάλισμα άλλαξε
το 1995, ενώ στην Κρήτη το καλλιτεχνικό
σκάλισμα ήταν γνωστό στα ξενοδοχεία
από το 1978».
Π. Παυλίδης:
«
Για να εκπαιδευθεί κάποι-
ος στη συγκεκριμένη τέχνη, θα πρέπει να
αναζητήσει τα μέρη όπου υπάρχει η ανά-
λογη κουλτούρα και παιδεία. Οι ρίζες του
fruit carving βρίσκονται στην ασιατική ήπει-
ρο. Στη χώρα μας σε κάποιες σχολές στο
τελευταίο εξάμηνο διδασκαλίας υπάρχουν
κάποιες λίγες ώρες διδακτέας ύλης, αλλά
θα έλεγα ότι δεν αποτελεί διδασκαλία, αλ-
λά γνωριμία με το αντικείμενο η διδασκα-
λία της τέχνης αυτής. Δεν μπορεί η εκπαί-
δευση να γίνει σε θεωρητικό επίπεδο και
για να υπάρχει πραγματικό αποτέλεσμα ο
εκπαιδευτής πρέπει να είναι πάνω από τα
χέρια του εκπαιδευόμενου. Εγώ προσωπι-
κά είμαι αυτοδίδακτος. Έχω στηριχθεί κα-
τά βάση σε βιβλία, βίντεο με τεχνικές στο
Διαδίκτυο, τα οποία μέχρι τώρα με έχουν
ωφελήσει αρκετά. Παρ’ όλα αυτά, η αγά-
πη, το μεράκι και η εξάσκηση είναι η βασι-
κότερη κινητήριος δύναμη για να ξεκινήσει
κάποιος».
Φ. Αναστασίου:
«
Στις διάφορες σχολές
μαγειρικής, οι σπουδαστές εκπαιδεύονται,
αλλά δυστυχώς δεν είναι επαρκείς οι γνώ-
σεις που λαμβάνουν. Από εκεί και πέρα,
πρέπει να έχεις και μόνος σου τη θέληση
και τη διάθεση για αυτό. Εγώ, για παρά-
δειγμα, επειδή δεν έχω τον απαιτούμενο
χρόνο, εκπαιδεύθηκα μόνη μου μέσα από
βίντεο στο Διαδίκτυο. Είναι να γίνει η αρχή
και μετά μπορείς να προχωρήσεις σιγά σι-
γά».
Ν. Γεωργιάδης:
«
Για όσους πραγματικά
ενδιαφέρονται να ξεκινήσουν το σκάλισμα
cover
story
Δημιουργός: Παβέλ Παυλίδης