FOOD
Service
47
στέρι, το οποίο πρέπει να έχει την ανάλογη
επεξεργασία και να είναι από ατσάλι, στε-
νό και ψηλό».
Η πρακτική εφαρμογή
Οι χώροι που μπορούν να αξιοποιηθούν
τα περίτεχνα εκθέματα αλλά και το είδος
των εκδηλώσεων που τα συναντάμε ήταν
μεταξύ των ερωτημάτων που κλήθηκαν να
απαντήσουν οι συμμετέχοντες. Οι ίδιοι
απαντούν:
Eμ. Τζαγκαράκης:
«
Σε πολλές και δια-
φορετικές εκδηλώσεις. Για μένα η εικόνα
της ξενοδοχειακής επιχείρησης εμπλουτί-
ζεται, ενισχύεται, όταν επιλέγει να στολίσει
τον μπουφέ με τέτοια έργα. Είναι ένα στο-
λίδι το οποίο συναντάμε σε γάμους και σε
βαφτίσεις, αλλά και σε συνέδρια ή brunch.
Το πλέον σημαντικό είναι να τα τοποθετού-
με σωστά (για παράδειγμα, ένα έκθεμα
από καρπούζι μπορούμε να το τοποθετή-
σουμε στον μπουφέ με τα φρούτα ή τα
γλυκά και ένα έκθεμα με φινόκιο δίπλα
στις σαλάτες). Τέλος, πρέπει να προσέξου-
με το ντεκόρ να είναι αντίστοιχο με τον
μπουφέ για να αποφύγουμε τις υπερβολές
και το κακό οπτικό αποτέλεσμα».
Π. Παυλίδης:
«
Οι καλλιτεχνικές συνθέ-
σεις με φρούτα, λαχανικά κ.ά. μπορούν να
χρησιμοποιηθούν για τη διακόσμηση μπου-
φέδων σε ξενοδοχεία και εστιατόρια, σε
χώρους κοινωνικών εκδηλώσεων (γάμους,
βαπτίσεις κ.ά.). Πολλές φορές δίνονται ως
δώρο σκαλιστά σαπούνια. Οι συνθέσεις με
καραμέλα ή σοκολάτα μπορούν να στολί-
σουν και να αναδείξουν τη βιτρίνα ενός ζα-
χαροπλαστείου ή ενός μπουφέ με γλυκά
και επιδόρπια. Πρόσφατα εγκαινιάστηκε
στη Θεσσαλονίκη το Εργοστάσιο Σοκολά-
τας με εκθέματα από σοκολάτα. Γενικώς, η
τέχνη και η χρήση της δεν έχει όρια».
Φ. Αναστασίου:
«
Τα σκαλίσματα χρησι-
μοποιούνται στη διακόσμηση του μπουφέ,
σε κάθε τύπου εκδηλώσεις. Αυτό που θα
πρέπει να προσέχουμε είναι να τοποθετού-
με τα τυριά σε σημεία που δεν έχουν θερ-
μότητα για να αποφύγουμε τον κίνδυνο να
λιώσουν. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι
πιο εύκολα στη συντήρηση και στη διατή-
ρησή τους».
Ν. Γεωργιάδης:
«
Τα σκαλίσματα μπο-
ρούν να χρησιμοποιηθούν σε εστιατόρια
και κυρίως σε μπουφέ ξενοδοχείου. Σε εκ-
δηλώσεις γάμου και σε catering για τη δια-
κόσμηση και την ανάδειξη του μπουφέ».
Β. Αγραφιώτης:
«
Τα σκαλίσματα διαφό-
ρων ειδών μπορούμε να τα συναντήσουμε
σε μπουφέ δεξιώσεων, σε γάμους, βαφτί-
σεις αλλά και σε κάθε άλλου τύπου εκδη-
λώσεις».
Μεγάλη η ζήτηση για
επαγγελματίες!
Το carving δείχνει μία ανοδική τάση στην
εγχώρια αγορά με τους ίδιους τους επαγ-
γελματίες να υποστηρίζουν ότι οι κάθε τύ-
που τουριστικές επιχειρήσεις αναζητούν
πλέον ανθρώπους που θα εργαστούν στις
κουζίνες τους, αλλά θα έχουν και γνώσεις
καλλιτεχνικού σκαλίσματος. Ο κ. Εμ. Τζα-
γκαράκης αναφέρει σχετικά: «Ναι, υπάρχει
ζήτηση. Ειδικά σε πεντάστερα ξενοδοχεία
υπάρχει άτομο που ασχολείται αποκλειστι-
κά με αυτό το έργο. Αλλά καλό είναι να
υπάρχει ειδικός χώρος για να δουλεύει ο
επαγγελματίας. Η εξέλιξη αυτή δείχνει πό-
σο μεγάλη ανταπόκριση έχει το καλλιτεχνι-
κό σκάλισμα στην αγορά σε σχέση με πα-
λαιότερα. Θυμάμαι χαρακτηριστικά όταν
εργαζόμουν σε διάφορες επιχειρήσεις που
έκανα όλες τις εργασίες της κεντρικής
κουζίνας και το σκάλισμα παράλληλα». Για
μύηση αλλά και μίμηση κάνει λόγο και ο Π.
Παυλίδης: «Τα τελευταία χρόνια η ζήτηση
αυξάνεται πάρα πολύ, κατά βάση λόγω
του μεγάλου αριθμού των ξενοδοχείων
που υπάρχουν στη χώρα μας. Χαριτολογώ-
ντας, θα έλεγα ότι τα καρπούζια είναι φθη-
νά, άφθονα και προκαλούν εντύπωση και
θαυμασμό στους πελάτες και συμπληρώ-
νουν το οπτικό κομμάτι της παρεχόμενης
υπηρεσίας. Ζήτηση υπάρχει και από εται-
ρείες που ασχολούνται με παροχή υπηρε-
σιών catering και διοργάνωση εκδηλώσε-
ων. Φυσικά, είναι ένας extra εξοπλισμός,
όπως θα λέγαμε, στο συνολικό κομμάτι
που λέγεται εστίαση. Πάντως σίγουρα εί-
ναι μία εξειδίκευση που έχει ζήτηση στον
κλάδο και η προβολή κάτι καινούργιου πά-
ντα θα προσελκύει πολλούς να μυηθούν
cover
story
Δημιουργός: Νίκος Γεωργιάδης