Page 55 - Food Service τ. 120

δευτές, οινο-τουρίστες, γαστρονομικούς
και εναλλακτικούς επισκέπτες, μετατρέπο-
ντας μία ήρεμη (τουριστικά) περίοδο σε
ένα πραγματικό πανηγύρι επικοινωνίας.
Ποιες είναι οι δράσεις που περιλαμβάνει
η διοργάνωση;
Μιλάμε για 32 καθημερινές εκδηλώσεις,
για μία τεράστια δηλαδή προσπάθεια, η
οποία εστιάζει μεταξύ άλλων σε γιορτές
των δρόμων και των λιμανιών, σε γιορτές
ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων και τοπι-
κών ιστορικών μοναδικοτήτων, σε αναβιώ-
σεις γαστρονομικών εθίμων, σε «πάντρεμα»
της πολιτιστικής παράδοσης με τη γαστρο-
νομία, αλλά και σε παρουσίαση πολλών μα-
γειρικών συνταγών-τεχνικών, που γεφυρώ-
νουν το χθες με το σήμερα και το αύριο
αυτού του τόπου.
Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν;
Εκτός από την επικεφαλής της προσπά-
θειας, chef Ντίνας Νικολάου, στο KOUZINA
συμμετέχουν καταξιωμένοι chef από την
Ελλάδα και από ευρωπαϊκές χώρες, οι
οποίοι φιλοξενούνται στον τόπο και τον
γνωρίζουν, αποτελώντας τους καλύτερους
διαφημιστές του. Εκείνο όμως που κάνει τη
διαφορά, συγκαταλέγοντας την προσπά-
θεια στις κορυφαίες, είναι η καθολική συμ-
μετοχή της τοπικής κοινωνίας σε αυτήν.
Νοικοκυρές από κάθε γωνιά της περιοχής
μετατράπηκαν σε πρωταγωνίστριες της
διοργάνωσης που την περιμένουν ανυπό-
μονα ολόκληρο το χρόνο, ώστε:
n
να μαγειρέψουν,
n
να διδάξουν,
n
να παρουσιάσουν τη γαστρονομική μας
κληρονομιά
n
και κατ’ επέκταση τον τόπο ολόκληρο.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η
περσινή αποστολή στο Λονδίνο τεσσάρων
νοικοκυρών από την Αμμουλιανή, οι οποίες
στο Recipeace του Jamie Oliver έκλεψαν
την παράσταση όταν παρουσίασαν σε 45
Βρετανούς εκπροσώπους Τύπου τοπικά
γλυκίσματα και εδέσματα του νησιού. Φέ-
τος 10 νοικοκυρές από την Αμμουλιανή και
τα Νέα Ρόδα θα ταξιδέψουν για τον ίδιο
λόγο στην Κωνσταντινούπολη!
Ποιο είναι το ιστορικό της διοργάνωσης;
Το Mount Athos Area KOUZINA αποτέλε-
σε έμπνευση της chef Ντίνας Νικολάου, η
οποία το 2011 επισκέφτηκε τη μέχρι τότε
άγνωστη προ του Άθω περιοχή και μας
προέτρεψε να αξιοποιήσουμε τα τοπικά
της προϊόντα, αλλά και τη γαστρονομική
της κληρονομιά, ώστε να την αναδείξουμε
τουριστικά.
Εμείς απλώς υιοθετήσαμε την άποψή
της και το κάναμε.
Έτσι, το 2012 το Mount Athos Area KOU-
ZINA εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα το-
πικά και εθνικά γαστρονομικά δρώμενα,
διερευνώντας τα τρωτά αλλά και τα δυνατά
του σημεία, ώστε το 2013 να μιλάμε για
ένα φεστιβάλ που έδωσε εξαιρετικό επικοι-
νωνιακό στίγμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και
το 2014 για μία διοργάνωση από εκείνες
που ξεχωρίζουν για την ποιότητα και την
καλά οργανωμένη δομή τους.
Η διοργάνωση έχει συμβάλει στην αύξη-
ση του τουρισμού στην περιοχή;
Το 2014 είδαμε τις πρώτες διαδικτυακές
κρατήσεις προερχόμενες από τη Γερμανία,
την Αυστρία και την Ελλάδα.
Αυτό όμως που μας κάνει εξαιρετικά αι-
σιόδοξους είναι το ενδιαφέρον θεματικών
ευρωπαϊκών τουριστικών γραφείων για τη
διοργάνωση, τα οποία ήδη συνάπτουν
συμφωνίες με τοπικά καταλύματα και το-
ποθετούν από πέρυσι το KOUZINA στον
κατάλογό τους.
FOOD
Service
55
θέμα