FOOD
Service
26
βουνό στην Ελλάδα σε ποικιλία
βοτάνων (με πρώτο το όρος Δί-
κτη στην Κρήτη). Η περιοχή
παράγει το μοναδικό «τσάι του
Παγγαίου» που φύεται μόνο σε
ορισμένες πλαγιές του βουνού
και αποκλειστικά στο Παγγαίο.
Η συγκεκριμένη ποικιλία τσαγι-
ού δεν συναντάται σε κανένα
άλλο σημείο. Σύμφωνα με τους
ειδικούς, το τσάι του βουνού
(
Sideritis scardica-Lamiaceae)
είναι ενδημικό είδος βουνών
της Βαλκανικής Χερσονήσου.
Προστατεύεται σύμφωνα με
την Οδηγία 92/43/ΕΟΚ του
Συμβουλίου, του καταλόγου
των τόπων κοινοτικής σημα-
σίας για τη μεσογειακή βιογεω-
γραφική περιοχή. Πράγματι, το
είδος αυτό που αυτοφύεται
στο Παγγαίο συναντάται μόνο
σε βουνά της Βόρειας Eλλά-
δας (Μακεδονία, Θράκη) και
ελάχιστα στον Όλυμπο και σε
βουνά της Βουλγαρίας. Το φυ-
τό αυτό έχει αποκτήσει τερά-
στια φήμη και αποδοχή από
όλους. Είναι μοναδικά αρωμα-
τικό, εύγευστο και ωφέλιμο
στην υγεία του ανθρώπου,
επειδή περιέχει φλαβονοειδείς,
αντιοξειδωτικές ενώσεις. Για
πολλούς είναι επιτακτική η
ανάγκη το φυτό να καλλιεργη-
θεί σε κατάλληλες περιοχές
γύρω από το Παγγαίο και με
την τυποποίησή του να προω-
θηθεί η κατανάλωσή του. Ακό-
μη, ιδιαίτερα ξεχωριστή είναι η
παραγωγή ρίγανης στην περιο-
χή του όρους. Η ρίγανη (Origa-
num vulgare ssp. Vulgare-La-
miaceae) είναι ένα πολυετές
φυτό που ανήκει στην οικογέ-
νεια Lamiaceae στο γένος Οri-
ganum. Από τα τέσσερα διαφο-
ρετικά είδη φυτών που αναφέ-
ρονται στη ρίγανη, το πιο δια-
δεδομένο στη χώρα μας είναι
το Origanum vulgare spp hir-
tum. Επίσης, στο Παγγαίο συ-
ναντάμε το άγριο τριαντάφυλ-
λο (Rosa pulverulenta) και τα
κράνα που χρησιμοποιούνται
κυρίως για την παρασκευή
μαρμελάδας. Τα κράνα δίνουν
μία εξαιρετική σάλτσα παρό-
μοια με σάλτσα cranberry, ενώ
μπορεί να καταναλωθεί και
αποξηραμένο. Τέλος, στην ίδια
περιοχή ευδοκιμεί και η αγριο-
αχλαδιά (Γκορτσιά) (Pyrus
amygdaliformis-Rosaceae).
Όλα τα παραπάνω δίνουν καρ-
πούς που ο Γυναικείος Συνεται-
ρισμός Παγγαιορίτισσα χρησι-
μοποιεί για την παρασκευή πα-
ραδοσιακών ηδύποτων και γλυ-
κών του κουταλιού σε περιορι-
σμένη βέβαια κλίμακα, ενώ η
πρόσφατη απόπειρά τους για
παρασκευή μαρμελάδας με
κράνα στέφθηκε με απόλυτη
επιτυχία. Αξίζει τέλος να ανα-
φερθεί ότι στο Παγγαίο όρος
φύεται και το φυτό σαλέπι
(
Anacamptis laxiflora), ή σερνι-
κοβότανο, της οικογένειας των
ορχεοειδών (ορχιδέες, Orchi-
daceae). Πρόκειται για το «σα-
τύριον» του Διοσκουρίδη. Στην
αρχαιότητα είχε συνδεθεί με
τους Σατύρους και τους Σιλη-
νούς, που ήταν όντα συνοδευτι-
κά του Διονύσου, λόγω της
μορφής του άνθους του που
θυμίζει τις τραγόμορφες θεό-
τητες. Το Παγγαίο όρος, άρρη-
'
'
Η κουζίνα της
Αμφίπολης
βασίζεται σε
ντόπια προϊόντα,
απλά στην
παρασκευή τους,
αλλά πολύ
νόστιμα με χρήση
αρωματικών
φυτών του
Παγγαίου όρους.
Η Παγγαιορίτισσα
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το έργο του αγροτικού συνεταιρισμού Η Παγγαιορίτισσα. To 2013 πέντε νέες, άνερ-
γες γυναίκες, ίδρυσαν την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Γυναικών Πρώτης Σερρών Η Παγγαιορίτισσα. Το
όνομα παραπέμπει στους πρόποδες του Χρυσοφόρου όρους Παγγαίου. Έτσι και οι Παγγαιορίτισσες αποφάσισαν να
αξιοποιήσουν τις πρώτες ύλες της περιοχής και να φτιάχνουν γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες, αλλά και να συλ-
λέγουν διάφορα βότανα, όπως τσάι βουνού, φλαμούρι, ρίγανη, χαμομίλι κ.ά. Σιγά σιγά και με πολλή δουλειά, κατάφε-
ραν να νοικιάσουν έναν χώρο και να τον εξοπλίσουν πλήρως με ό,τι χρειάζεται ένα εργαστήρι παραγωγής ζυμαρικών
και γλυκών. Έτσι, αφού ξεσκόνισαν τις συνταγές των γιαγιάδων τους, προχώρησαν στην παραγωγή του παραδοσια-
κού τραχανά και γιουφκά, φτιάχνοντάς τα στο χέρι. Οι ανάγκες της περιοχής τις παρότρυναν να ασχοληθούν με την
προετοιμασία μπουφέ για κάθε είδος κοινωνικής εκδήλωσης, όπως γάμους, βαπτίσεις, μνημόσυνα, παιδικά πάρτι
κ.ά. Ορισμένες μόνο από τις σπεσιαλιτέ τους είναι η παραδοσιακή πίτα Παγγαίου (γυριστή) με γέμιση, όπως τυρί,
σπανάκι, κιμά, πατάτα κ.ά., αλλά και τα περίφημα «σαρμαδάκια». Τέλος, στον αγροτικό συνεταιρισμό παρασκευάζο-
νται ζυμαρικά με αλεύρι ζέας (εκτός των παραδοσιακών), όπως είναι ο τραχανάς, οι γιουφκάδες και οι χυλοπίτες.
Γλυκό κολομπαρίνα (κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο).
Ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα.
θέμα