Page 27 - Food Service τ. 121

κτα δεμένο με τη διονυσιακή
λατρεία, καθώς και οι κλιματο-
λογικές συνθήκες του (υψόμε-
τρο, θερμοκρασία, κ.λπ.) δικαιο-
λογούν το γεγονός ότι το φυτό
αυτό απαντάται εδώ.
Κρασιά &
αποστάγματα στην
Αμφίπολη
Σε συνδυασμό με τη διονυ-
σιακή λατρεία, έχει περάσει από
γενιά σε γενιά η οινική παράδο-
ση στην Αμφίπολη. Σε όλα τα
χωριά γύρω από την Αμφίπολη
διατηρείται αναλλοίωτη η μα-
κροχρόνια παράδοση σε απο-
στάγματα (τσίπουρα με προ-
σθήκη γλυκάνισου ή δίχως) αλ-
λά και σε ηδύποτα με την προ-
σθήκη αρωματικών βοτάνων
από την πλούσια φύση της γύ-
ρω περιοχής. Τα τελευταία χρό-
νια, η οινική ανάπτυξη είναι ση-
μαντική και έβαλε την περιοχή
για τα καλά στον οινικό χάρτη
της Ελλάδας. Σύμφωνα με τους
ντόπιους, ο οινοτουρισμός ανα-
μένεται να αναπτυχθεί σημαντι-
κά τα επόμενα χρόνια.
Ορισμένα από τα πλέον εν-
διαφέροντα οινοποιεία της πε-
ριοχής είναι ο αμπελώνας του
Γ. Χαραλαμπόγλου, που βρίσκε-
ται στην Κρηνίδα Πρώτης Σερ-
ρών στις πλαγιές του Παγγαίου,
όπου από το 1977 που ξεκίνησε
απλώθηκε σε 150 στρεμ. σύγ-
χρονης βιολογικής καλλιέργει-
ας, ελεγχόμενης από την ΒΙΟ
ΕΛΛΑΣ. Το οινοποιείο παράγει
πλήθος ποικιλιών, λευκών, ροζέ
και ερυθρών. Ένα ακόμη οινο-
ποιείο της περιοχής είναι το οι-
νοποιείο της οικογένειας Παγω-
νά, που λειτουργεί από το 2003
στην Κορμίστα Σερρών. Η μα-
κροχρόνια οικογενειακή ερασι-
τεχνική ενασχόληση, σε συν-
δυασμό με τις σπουδές του κ.
Παγωνά Δημοσθένη ως τεχνι-
κός ποτοποιίας και αποσταγμα-
τοποιίας, οδήγησε στην επαγ-
γελματική σήμερα ενασχόληση
με τον οίνο. Στόχος της επιχεί-
ρησης είναι η ανάδειξη του το-
πικού Αμπελώνα στην περιοχή
του Παγγαίου και του οίνου που
παράγεται από αυτόν. Τέλος,
στην περιοχή της Μεσσολακιάς
συναντάμε το Κτήμα Αμφιπολέ-
ων των Παπαδάκη-Κούτρα.
Ιδρύθηκε το 1992 με τις δύο οι-
κογένειες να έχουν στην κατοχή
τους μόλις 60 στρέμματα αμπε-
λιών. Σήμερα, διαθέτουν ένα
κτήμα έκτασης 200 στρεμμάτων
και ένα οινοποιείο μέγιστης δυ-
ναμικότητας 120.000 φιαλών
ετησίως.
Ευχαριστούμε πολύ την κα Αθανασία Δούκα, σύμβουλο
επικοινωνίας του Δήμου Αμφίπολης για την πολύτιμη βοήθειά της
και τις ενδιαφέρουσες πληροφορίες που μας προσέφερε για τη
σύνταξη του άρθρου.
Καβουρμάς.
Από τα μέσα Σεπτεμβρίου λειτουργεί ο νέος χώρος υποδοχής
του Μουσείου Οίνου Γεροβασιλείου, που δημιουργήθηκε με
σκοπό να συμβάλλει σημαντικά στην καλύτερη εξυπηρέτηση
και φιλοξενία των επισκεπτών. Όπως αναφέρει ο αρχιτέκτονας
του έργου Πάνος Τζώνος: «…είναι σχεδιασμένο ώστε να υπερί-
πταται του αμπελώνα με αιχμή προς τη θάλασσα. Ο επισκέπτης
δεξιά βλέπει το οινοποιείο, μπροστά και αριστερά τον αμπελώ-
να. Παντού έχει την αίσθηση ότι αν συνεχίσει να βηματίζει, θα
περπατήσει επάνω στα αμπέλια».
Στο νέο κτήριο κυριαρχεί το ξύλο και τα μεταλλικά στοιχεία και,
σε συνδυασμό με τις χρωματικές επιλογές, δημιουργείται μία
αίσθηση αρμονίας και ισορροπίας με το αμπέλι και το γύρω πε-
ριβάλλον. Εκτός από την υποδοχή των επισκεπτών, ο νέος χώ-
ρος περιλαμβάνει το πωλητήριο του μουσείου και την αίθουσα
εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Παράλληλα, οι επισκέπτες θα
μπορούν να απολαύσουν ένα ποτήρι κρασί με τη θέα του αμπε-
λώνα, τη θάλασσα και τον Όλυμπο.
ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΙΝΟΥ
ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Κτήμα Γεροβασιλείου
Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου