δέουσα σημασία. Τα μηνύματα από το χρι-
στουγεννιάτικο τραπέζι θα πρέπει να τα υι-
οθετήσουμε στην καθημερινότητά μας. Εί-
ναι ένα τραπέζι που αναδεικνύει γεύσεις
και αρώματα της γης, έχει εξάρτηση από
τη φύση, ξεκινάει από το χωράφι και κατα-
λήγει στο τραπέζι, μόνο ό,τι είναι φυσικό
έχουμε το αρχέγονο ένστικτο να το ανα-
γνωρίζουμε ως υγιεινό. Η εξαιρετική πρώ-
τη ύλη, τα τοπικά προϊόντα δεμένα με την
παράδοση, τα έθιμα, οι εορταστικές εκδη-
λώσεις, η σπιτική και χειροποίητη προετοι-
μασία των γευμάτων, τα γεύματα που απο-
θεώνονται, οι εποχές, οι τόποι, οι άνθρω-
ποι. Το μεγαλύτερο μάθημα της φύσης
που ο άνθρωπος αποτελεί μέρος της είναι
η αρμονία, η ισορροπία και το μέτρο. Ακό-
μα και αν ξεφύγουμε ποσοτικά από το μέ-
τρο των θερμίδων στην περίοδο των εορ-
τών, ο ανθρώπινος οργανισμός έχει μηχα-
νισμούς να αναρρώσει γρήγορα και αποτε-
λεσματικά από μία περίοδο διατροφικής
κραιπάλης, γι’ αυτό και οι δίαιτες αποτοξί-
νωσης που κυκλοφορούν είναι άλλη μία έν-
δειξη της ικανότητας των ανθρώπων να πι-
στεύουν σε μαγικά και να θυματοποιούνται
από το σύγχρονο μάρκετινγκ.
Χριστούγεννα & Μεσογειακή
Διατροφή
Σημασία έχει μόνο το κλίμα γύρω από το
χριστουγεννιάτικο τραπέζι, εκείνο που οδη-
γεί σε μία γλυκιά πληρότητα, στη μεθυστι-
κή παράδοση, στην κοινωνία με τους άλ-
λους, «μοιράζομαι την τροφή και μοιράζο-
μαι σκέψεις και συναισθήματα», προτέρημα
μοναδικό του πολιτισμού της μεσογειακής
κουζίνας αλλά και της κουλτούρας των
Ελλήνων.
Απολαύστε αυτές τις μοναδικές στιγμές
και εάν αγχώνεστε μήπως εκείνες τις ευλο-
γημένες ημέρες φάτε περισσότερο και πα-
χύνετε, να σας θυμίσω ότι κάποιες άλλες
στιγμές της καθημερινότητάς μας που νιώ-
θουμε αρνητικά συναισθήματα, τοξική από-
γνωση, στρες, μοναξιά και απελπισία, ο ορ-
γανισμός τείνει να αποθηκεύει πιο οικονο-
μικά λίπος και μπλοκάρεται μεταβολικά και
ορμονικά το σώμα μας. Απολαύστε την ιε-
ροτελεστία του εορταστικού τραπεζιού και
να σας θυμίσω ότι το 77% της παιδικής πα-
χυσαρκίας οφείλεται στο ότι το παιδί δεν
τρώει σχεδόν ποτέ μαζί με τους γονείς του
και περνάει πολλές ώρες μόνο του στο σπί-
τι. Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, πέρα από
μία βαθιά αισθηματική ιεροτελεστία πρό-
σληψης τροφής, αποθεώνει και την αξία
της Μεσογειακής Διατροφής στην ελληνική
εκδοχή της. Η Μεσογειακή Διατροφή σύμ-
φωνα με την ανακοίνωση της UNESCO
(
που ανακήρυξε τη Μεσογειακή Διατροφή
«
Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρω-
πότητας και την κατέταξε στον σχετικό κα-
τάλογό της): «…Απαρτίζεται από ένα σύνο-
λο πρακτικών και παραδόσεων, γνώσης και
δεξιοτήτων, που ξεκινούν από το χωράφι
και καταλήγουν στο τραπέζι». Και βεβαίως,
δεν αφορά η Μεσογειακή Διατροφή μόνο
στα προϊόντα και στις γεύσεις, δεν αναφέ-
ρεται κυρίως σε συνταγές: «Προωθεί τις
κοινωνικές σχέσεις, όταν τα γεύματα ετοι-
μάζονται με τη συμμετοχή πολλών, καθώς
αποτελούν θεμέλιο λίθο εορταστικών εκδη-
λώσεων, εθίμων και παραδόσεων» επιση-
μαίνει η ανακοίνωση. Όμως αυτή η διατρο-
φή, στο όνομα της οποίας ορκίζεται η πα-
γκόσμια ιατρική κοινότητα, περιφρονείται
βαθύτατα σε κάθε δημόσια εκδήλωση, σε
όλες τις σχετικές και άσχετες σχολές μα-
γειρικής, αλλά και στα εστιατόριά μας, εί-
ναι σαν να ντρέπονται να αναδείξουν γεύ-
σεις και αρώματα της ελληνικής γης και
της θάλασσας.
Οι θησαυροί της ελληνικής γης
Αυτό τον εορταστικό μήνα συναντάμε
μία μεγάλη ποικιλία από θησαυρούς της
ελληνικής φύσης που μπορούμε να αναδεί-
ξουμε στα γιορτινά μας μαγειρέματα. Τυ-
ριά (η τυροκομική περίοδος ξεκινά στις πε-
ρισσότερες περιοχές της χώρας τον Νοέμ-
βριο και διαρκεί μέχρι τον Ιούνιο.
Τώρα τα φρέσκα τυριά είναι και νοστιμό-
τερα: ανθότυρο, κοπανιστή, τυροβολιά, ξι-
νομυζήθρα, ξύγαλο, μυζήθρα), φρούτα
(
μανταρίνια, λεμόνια, γκρέιπφρουτ, αβοκά-
ντο, λωτούς, ρόδια, ακτινίδια, αχλάδια, κυ-
δώνια, μήλα), οπωροκηπευτικά (γλυκοπα-
τάτα, κουνουπίδι, λάχανο, παντζάρια, πρά-
σα, σέλινο, σπανάκι, φινόκιο, μπρόκολο,
καυκαλήθρες, κολοκύθες), κρεατικά (ελλη-
νικές γαλοπούλες, ντόπια κουνέλια, φρε-
σκοφτιαγμένα μετά τα χοιροσφάγια του
Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου, λουκάνικα,
πηχτή, αλλαντικά), ψάρια-θαλασσινά (κυ-
δώνια, γυαλιστερές, στρείδια, αχιβάδες,
χτένια, καλόγνωμες και βόνγκολες, γαλέο,
γαρίδες, γλώσσα, καλαμάρια, καπόνια, κα-
ραβίδες, κουτσομούρες, λυθρίνια, μαρίδες,
μπακαλιάρους, μπαρμπούνια, παλαμίδες,
πεσκανδρίτσες, σαλάχια, σαλούβαρδους,
σκορπίνες, τρυγόνα, χριστόψαρα, χταπό-
δια. Από τέλη Δεκεμβρίου μέχρι Φεβρουά-
ριο, τα παρακάτω ψάρια λωτούς (έρχονται
σε πιο ρηχά νερά, λόγω κρύου ή για να
γεννήσουν): συναγρίδα, σφυρίδα, τσιπού-
ρα, φαγκρί).
<
33
θέμα
'
'
Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, πέρα από μία βαθιά
αισθηματική ιεροτελεστία πρόσληψης τροφής, αποθεώνει
και την αξία της Μεσογειακής Διατροφής
στην ελληνική εκδοχή της.
FOOD
Service