Page 36 - Food Service τ. 121

Αδιαμφισβήτητα, μία από τις πλέον εν-
διαφέρουσες ειδήσεις των τελευταίων μη-
νών αποτέλεσε η ανάληψη της κουζίνας του
ξενοδοχείου Pentelikon από τον chef Γιώρ-
γο Στυλιανουδάκη. Ο επαγγελματίας που
τα τελευταία χρόνια έχει δώσει μεγάλη
ώθηση και νέα πνοή στην κρητική κουζίνα
προχώρησε σε αυτήν τη νέα συνεργασία, η
οποία αναμένεται άκρως ενδιαφέρουσα.
Το περιβάλλον στο οποίο πλέον φιλοξε-
νείται η κουζίνα του Γιώργου Στυλιανουδά-
κη είναι διαχρονικά κλασικό και εκλεπτυ-
σμένο, ενώ ο chef ανανεώνει με τις γα-
στρονομικές του προτάσεις το προφίλ του
εστιατορίου. Μία νέα, εκμοντερνισμένη
κουζίνα, με επιρροές εντός και εκτός
Ελλάδος, δημιουργεί προσδοκίες στο κοι-
νό, το οποίο ταξιδεύει γευστικά με τα πιά-
τα του chef. Σίγουρα, το στίγμα του chef
και της κουζίνας του στο Pentelikon δεν εί-
ναι ακόμη απόλυτα σαφές. Όμως, ο Γιώρ-
γος Στυλιανουδάκης δικαιούται να πειρα-
ματίζεται.
Από το βιογραφικό σας σημείωμα τι
θα ήταν αυτό που θα ξεχωρίζατε ως
το καλύτερο στοιχείο σας;
Όλοι οι chef ξεχωρίζουν βάσει της πο-
ρείας τους στο χώρο. Αν διάλεγα να ξεχω-
ρίσω κάτι από το βιογραφικό μου, αυτό θα
ήταν οι συνεργασίες που έχω κάνει με
τους διάφορους chef που έχω συναντήσει
και έχω συνεργαστεί έως σήμερα.
Ποια είναι η φιλοσοφία σας για την
ελληνική κουζίνα;
Η φιλοσοφία μου είναι η ανάδειξη της
πρώτης ύλης. Υλικά και προϊόντα που
έχουμε στην Ελλάδα τα οποία δεν έχουν
να ζηλέψουν τίποτα από παρεμφερή προϊ-
όντα του εξωτερικού, απλά δεν έχουν ανα-
δειχθεί, γιατί δεν υπάρχει το δίκτυο εξωτε-
ρίκευσης όπου θα μπορέσει ένα ελληνικό
προϊόν να απευθυνθεί στην παγκόσμια
αγορά. Βέβαια, δεν υπάρχει και η παραγω-
γή που να μπορεί να καλύψει την παγκό-
σμια αγορά σε τέτοιο επίπεδο. Γι’ αυτό και
όποιος θέλει να γευτεί την πραγματική ελ-
ληνική κουζίνα θα πρέπει να επισκεφτεί την
Ελλάδα, τον τόπο που παράγονται αυτά τα
προϊόντα. Από εκεί βγαίνει και η δική μου
φιλοσοφία στα πιάτα που δημιουργώ.
Στην επαγγελματική σας πορεία
ποιοι είναι οι καθοριστικοί σταθμοί
ή γεγονότα που συνετέλεσαν στη
εξέλιξή σας;
Αν έπρεπε να ξεχωρίσω κάποιους σταθ-
μούς στη μέχρι τώρα πορεία μου, θα ήταν
πρώτα ο Alain Ducasse, που με το στυλ
του άλλαξε τον τρόπο μαγειρικής μου.
FOOD
Service
36
``
``
Τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες chef
έχουν αρχίσει να ξεφεύγουν από τα στενά όρια
της κλασικής μαγειρικής
συνέντευξη
Γιώργος
Στυλιανουδάκης
στη
Μάγδα Πειστικού