FOOD
Service
9
Το τελευταίο χρονικό διάστημα
γίνεται μεγάλη συζήτηση για
την τιμή των κόκκων καφέ, η
οποία διπλασιάστηκε τον τε-
λευταίο χρόνο. Κύριο αίτιο για
την αύξηση αυτή υποστηρίζε-
ται ότι είναι η λειψυδρία στη
Βραζιλία, η οποία, σύμφωνα με
τους ειδικούς, θα επηρεάσει
τις εξαγωγές. Μόλις τον Οκτώ-
βριο, η τιμή των κόκκων καφέ
της ποικιλίας Arabica αυξήθηκε
δυόμισι φορές, ενώ οι προβλέ-
ψεις των μετεωρολόγων για
την περιοχή δεν είναι ιδιαίτερα
αισιόδοξες για την παραγωγή
της επόμενης χρονιάς.
Ήδη οι τιμές ορισμένων ποικι-
λιών καφέ έχουν αυξηθεί λόγω
της αμφίβολης παραγωγής. Με
τη σειρά τους μεγάλες αλυσί-
δες καφέ έχουν προχωρήσει
σε αυξήσεις τιμών των προϊό-
ντων τους από το καλοκαίρι.
Αποτέλεσμα της αύξησης αυ-
τής είναι η μείωση των εσόδων
από την αγορά καφέ. Χαρακτη-
ριστικό είναι το παράδειγμα
της εταιρείας Folgers στις
ΗΠΑ, η οποία ανακοίνωσε ότι
σημειώθηκαν πτώσεις στις πω-
λήσεις της το τρίμηνο Αυγού-
στου-Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου,
ύστερα από αύξηση των τιμών
τους κατά 9%. Σε δημοσιεύμα-
τα αναφέρεται επίσης ότι πολ-
λοί έμποροι καφέ διαπραγμα-
τεύονται τις τιμές του καφέ για
την επόμενη χρονιά, με στόχο
την εξασφάλιση αγοράς ποσο-
τήτων σε ευνοϊκές τιμές. Σε ό,τι
αφορά τη μείωση της ζήτησης
προϊόντων καφέ λόγω της αύ-
ξησης των τιμών, πολλοί αναλυ-
τές παραμένουν αισιόδοξοι.
Όπως αναφέρει ο Jonas Feli-
ciano, ειδικός αναλυτής στην
κατηγορία των ροφημάτων της
Euromonitor: «Ο καφές είναι η
πρώτη επιλογή στα ροφήματα
για το πρωινό των Αμερικανών.
Δεν πρόκειται να αντικαταστή-
σει ο καταναλωτής τόσο εύκο-
λα τον καφέ του με τσάι».
n
KANAΔΑΣ
Αύξηση στην τιμή του καφέ
Το διεθνές κέντρο για τη μαγει-
ρική τέχνη (Ιnternational Centre
for Culinary Arts-ΙCCA) ανακοί-
νωσε πρόσφατα την έναρξη
του πρώτου προγράμματος
υποτροφίας ενός εκατομμυρί-
ου dirham (περίπου 220.000
ευρώ), το οποίο απευθύνεται
σε τριάντα νέους μάγειρες.
Το καινοτόμο αυτό πρόγραμμα
που αναμένεται να υλοποιείται
κάθε χρόνο εστιάζει στην εκ-
παίδευση και στην πιστοποίηση
άξιων και ικανών νέων μαγεί-
ρων, οι οποίοι, σύμφωνα με την
ανακοίνωση, δεν είχαν την οι-
κονομική δυνατότητα να εξελι-
χθούν. Η υποτροφία θα πραγ-
ματοποιηθεί σε συνεργασία με
την Ομοσπονδία Chef των Αρα-
βικών Εμιράτων (ECG), τη
WACS και τον οργανισμό City
&
Guilds του Λονδίνου. Οι συμ-
μετέχοντες στο πρόγραμμα θα
επιλεγούν με διαδικασίες που
έχουν συμφωνήσει οι τρεις φο-
ρείς, ενώ στην κριτική επιτρο-
πή θα μετέχουν ο chef Andy
Cuthbert από τη WACS, o chef
Uwe Micheel, πρόεδρος της
ECG, ο chef Alan Pedge, αντι-
πρόεδρος της ECG στο Αμπού
Ντάμπι, και ο Sunjeh Raja, δι-
ευθυντής και διευθύνων σύμ-
βουλος της ICCA Dubai.
Οι απόφοιτοι θα μπορούν να
πιστοποιηθούν από τη WACS
μέσω του διεθνούς προγράμ-
ματος της ομοσπονδίας.
Ο Sunjeh Raja, διευθυντής και
διευθύνων σύμβουλος της
ΙCCA, δήλωσε σχετικά: «Με την
έκθεση Dubai Expo 2020 να
πλησιάζει, ο κλάδος των ΗΑΕ
θα σημειώσει μεγάλη άνοδο,
με περισσότερα από 139 νέα
καταλύματα, τα οποία θα φιλο-
ξενήσουν περισσότερους από
25
εκατομμύρια επισκέπτες.
Πρέπει να τους δείξουμε ότι
προσφέρουμε την καλύτερη
ποιότητα υπηρεσιών και αυτό
μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέ-
σα από την εκπαίδευση».
n
ΝΤΟΥΜΠΑΪ
Ένα εκατομμύριο για νέους chef!
Εκατομμύρια
υποτροφίες!
Μείωση στην
παραγωγή
λόγω
λειψυδρίας
πρώτο
πλάνο
Οι κτηριακές εγκαταστάσεις
της ICCA στο Ντουμπάι.