Food Service τ. 134

20 Fake εστιατόριο, real «εκτόξευση»! ΡΕΠΟΡΤΑΖ ήταν εντυπωσιακός και δη για μια χώρα που έχει πραγματοποιήσει άλματα στον γευστικό χάρτη και η οποία διαθέτει ουκ ολίγα πολυβρα- βευμένα εστιατόρια με κορυφαίους σεφ. Βλέπετε, η ιστορία του συγκε- κριμένου εστιατορίου είχε «χτιστεί» και προωθηθεί με τέτοια μαεστρία ώστε foodies, celebrities, bloggers έδιναν… αγώνα προκειμένου να κλείσουν μια κράτηση για ένα από τα ελάχιστα και ακριβοθώρητα τραπέζια του! Το περιοδικό μας επικοινώνησε με τον «γεννήτορα» της όλης υπό- θεσης, τον δημοσιογράφο Oobah Butler, ο οποίος αναφέρθηκε εκτε- νώς στο άκρως επιτυχημένο εγχεί- ρημά του. M ια συνοικία στο νό- τ ι ο Λο ν δ ί ν ο , τ ο Dulwich, ένα εστιατό- ριο, το «The Shed at Dulwich», οκτώ μή- νες άοκνης προσπάθειας, 18.148 άλλες επιχειρήσεις εστίασης που εδρεύουν στη… γευστική Μέκκα της βρετανικής πρωτεύουσας, η «κορυφή» του TripAdvisor. Στην περίπτωση κατά την οποία αναζη- τάτε τον συνδετικό κρίκο μεταξύ των παραπάνω, δεν είναι άλλος από έναν ρεπόρτερ, τον Oobah Butler, σε μια μοναδική αποστο- λή: Να καταφέρει να οδηγήσει το εστιατόριό του στην κορυφή του TripAdvisor σε ό,τι αφορά τα βαθμολογημένα εστιατόρια του Λονδίνου. Ποιο είναι το παράδο- ξο; Ότι το «εστιατόριο» δεν ήταν τίποτε άλλο από μια μικροσκοπική αποθήκη στον κήπο του κ. Butler. Ωστόσο, η… επίγευση της όλης προσπάθειας ήταν η διείσδυση του fake στοιχείου (όχι news, ακριβώς) ακόμη και σε κοινώς αποδεκτά σημεία αναφοράς και ενημέρωσης όπως το TripAdvisor, που αν μη τι άλλο διαθέτουν αδιαπραγμάτευτο και σημαντικό βαθμό επίδρασης στο καταναλωτικό κοινό. Επίσης, δεύτερες σκέψεις δημιουργεί και η –σε βαθμό κακουργήματος– ευπιστία που επιδεικνύει το κοινό απέναντι σε ένα «μοδάτο» trend. Όταν η υπόθεση αυτή έγινε γνω- στή, ο... θόρυβος που προκλήθηκε Πώς σε 8 μήνες ο Oobah Butler κατάφερε να οδηγήσει το (ανύπαρκτο) εστιατόριό του στο Νο 1 της λονδρέζικης γευστικής σκηνής του TripAdvisor

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=