Food Service τ. 135

TRENDS 71 περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και έτσι μπορεί να αντικαταστήσει το κρέας αλλά και το κουκουνάρι σε συνταγές pesto. Οι ηλιόσποροι αποτελούν μια μεγάλη, θρεπτική «γροθιά», πλούσια σε βιταμίνη Ε και θειαμίνη, φώσφορο και σελήνιο. 2. Μοβ καλαμπόκι Το μοβ καλαμπόκι δεν είναι τόσο γνωστό όσο το κλασικό κίτρινο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι στερείται δημοφιλίας και ευεργετικών ιδιοτήτων. Αντιθέτως έχει υψηλότερη αντιοξειδωτική δράση, γεγονός που το καθιστά μία από τις πιο συναρπαστικές νέες σούπερ τροφές της εποχής μας. Οι σπόροι του ξεκίνησαν το ταξίδι τους από το Περού και άρχισαν να καλλιεργούνται σε παράκτιες περιοχές, όσο και σε υψόμετρο 3.000 μέτρων, ενώ η αρχαιότερη ποικιλία μοβ καλαμποκιού ονομάζεται Kculli και ήταν βασική στην αυτοκρατορία Incan στο Περού. Το μοβ καλαμπόκι έχει απίστευτες ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς πε- ριέχει μια μεγάλη ποικιλία από θρεπτικά συστατικά και τεράστιες ποσότητες φαινολών και ανθοκυανι- νών. Οι ανθοκυανίνες είναι ένα είδος πολύπλοκων φλαβονοειδών που έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και συμβάλλουν στην αναγέννηση του συνδετικού ιστού. Επίσης, αυτά τα ισχυρά αντιοξειδωτικά προστατεύουν από νοσήματα, αυξάνουν τη ροή του αίματος και μειώνουν τη χοληστερόλη, στα- θεροποιούν και προστατεύουν τα τριχοειδή και τα αιμοφόρα αγγεία από τις ελεύθερες ρίζες, ενώ έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι αυξάνουν την παραγω- γή κολλαγόνου για το δέρμα και βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος. 3. Μανιτάρι Chaga Το μανιτάρι Chaga είναι ένας μύκητας που ανα- πτύσσεται στη σημύδα και σε άλλα δέντρα σκληρού ξύλου, ενώ μοιάζει και το ίδιο με ξύλο, καθώς είναι πορώδες, μαύρο και σκληρό. Το μανιτάρι Chaga μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στην Ελλάδα, χρησιμοποιείται ωστόσο στη λαϊκή ιατρική εδώ και πολλά χρόνια, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι προστατεύει το κυτταρικό DNA από τις ελεύθερες ρίζες. Το Chaga μπορεί να καταναλωθεί ως τσάι, να εφαρμοστεί στο δέρμα, αλλά και να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία καφέ. Ο καφές από μανιτάρια μπορεί να προσφέρει την ίδια απόλαυση όπως ο κλασικός καφές, χωρίς όμως τις αρνητικές συνέπειες της καφεΐνης. Το εκχύλισμα αυτό παράγεται από διάφορους τύπους αποξηραμένων μανιταριών αναμειγμένους με κλασικό καφέ. Επίσης για να φτιάξετε παραδοσιακό τσάι Chaga, διαλύστε ένα κουταλάκι του γλυκού από το αφυδα- τωμένο μανιτάρι σε ένα φλιτζάνι νερό με συνιστώμενη δοσολογία για εκχύλισμα αλκοόλης (1:5 βάμμα): 40-60 σταγόνες, δύο έως τρεις φορές την ημέρα. 4. Moringa Το Moringa έχει πάρει την ονομασία του από το ομώνυμο δέντρο που συναντάται σε περιοχές των Ιμαλαΐων της Ινδίας, του Πακιστάν, του Μπαγκλαντές και του Αφγανιστάν και είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για τον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς όλα τα μέρη του (φύλλα, φλοιός, λουλούδια, φρούτα, σπόροι και ρίζα) χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση χρό- νιων ασθενειών, όπως η αρθρίτιδα, ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις. Ίσως να είστε εξοικειωμένοι με άλλες σκόνες φυτών, όπως matcha και spirulina, ωστόσο η λεπτή πράσινη σκόνη Moringa τις ξεπερνά, καθώς μια κουταλιά της σούπας περιέχει το 60% της καθημερινής συνιστώμενης πρόσληψης σιδήρου. Το Moringa είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνες A, B2, B6 και C και θεωρείται ένα πολύ καλό αντιοξει- δωτικό που βοηθά στην καταπολέμηση ασθενειών και λοιμώξεων, αφού περιέχει μεταξύ άλλων 7 φορές περισσότερη βιταμίνη C από τα πορτοκάλια. Επιπλέον, οι βιταμίνες Α (4 φορές περισσότερο από τα καρότα) και Ε διατηρούν τα κύτταρα υγιή, αποτρέποντας παράλ- ληλα τις κυτταρικές μεταλλάξεις. Το Moringa περιέχει επίσης 4 φορές περισσότερο ασβέστιο από το γάλα, βοηθώντας στην καταπολέμηση της οστεοπόρωσης και των καρδιακών προβλημάτων, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως συμπλήρωμα διατροφής ή να προστεθεί σε μορφή σκόνης σε χυμούς, smoothies και διάφορα ροφήματα, όπως το τσάι. 5. Κίτρινη κύπερη Η κίτρινη κύπερη, τα γνωστά tiger nuts, θεωρείται από τα αρχαία χρόνια ως το superfood των φαραώ. Με καταγωγή από τη Βόρεια Αφρική, εισήχθη στην Ευρώπη από την Ισπανία. Η κίτρινη κύπερη χάρη στη μεγάλη της περιεκτικότητά σε φυτικές ίνες, επιταχύνει την αίσθηση κορεσμού. Επίσης διευκολύνει τη λειτουργία του εντέρου, αποτελεί εξαιρετικό υποκατάστατο του αγελαδινού γάλακτος και είναι ιδανικό για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, αφού είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε και C. Η κίτρινη κύπερη αποτελεί επίσης πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών, καθώς περιέχει μαγνήσιο και κάλιο, και μάλιστα μεγαλύτερη ποσότητα από μία μπανάνα. Τέλος, το λάδι κύπερης είναι ισάξιο του ελαιόλαδου, ενώ η βιταμίνη Ε που περιέχει εμποδίζει τη γήρανση. <

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=