Food Service τ. 135

72 TRENDS Πολλά γράφονται τελευταία για το μέλλον των fountain drinks ή, αλλιώς, των ανθρακούχων αναψυκτικών που σερβίρονται από ειδικό μηχάνημα στα εστιατόρια. Το trend που ξεκίνησε από την Αμερική και κατέκτησε όλο τον κόσμο, αντικαθιστώντας σε πολλά τραπέζια ακόμα και το νερό, δεν φαίνεται να διανύει τις πιο ευοίωνες μέρες του. Όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως. Τι πρέπει να προσέξετε στο εστιατόριό σας Το μέλλον των fountain drinks Τ ο μυστικό των fountain drinks είναι τα γλυκαντικά που αναμειγνύονται με ανθρα- κούχο νερό και δίνουν αυτές τις μικρές φυσαλίδες που «δαγκώνουν» ευχάριστα τη γλώσσα και αφήνουν έντονη γεύση. Η βάση αυτών των ποτών είναι το ανθρακούχο νερό, το νερό δηλαδή που έχει υπερκορεστεί με αέριο διοξείδιο του άνθρακα. Ωστόσο, το διοξεί- διο του άνθρακα και το νερό δεν… επιθυμούν να αναμειγνύονται από τη φύση τους και, για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, επιστρατεύτηκε η πίεση και η θερμοκρασία. Ο Johann Jacob Schweppe, μάλιστα, ήταν από τους πρώτους που ξεχώρισε αυτό τον δρόμο το 1783, όταν εφευρέθηκε το ανθρακούχο νερό από τον Πρίστλι. Fountain Drinks vs Healthy Drinks Οι πρώτες συζητήσεις αμφισβήτησης των fountain drinks ξεκίνησαν εδώ και αρκετά χρόνια και αφορούν την ταυτότητά τους, καθώς πρόκειται για ροφήματα υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη. Αυτός ήταν ο πρώτος ανασταλτικός παράγοντας στην ανάπτυξή τους τα τελευταία χρόνια, καθώς η τάση για bio διατροφή περιόρισε την κατανάλωσή τους σημα- ντικά. Η πρώτη μάχη, ωστόσο, δεν φαίνεται να χάθηκε, καθώς οι βιομηχανίες πέρα από τους light κωδικούς έβγαλαν νέα προϊόντα με «λιγότερη ζάχα- ρη» ή «καθόλου ζάχαρη» ή ακόμα και με στέβια, προκειμένου να σταθεροποιήσουν το μέλλον τους και να γίνουν μέρος την νέας γενιάς διατροφικών επιλογών. Κέρδισαν, όμως; Από τη Στέλλα Αυγουστάκη

RkJQdWJsaXNoZXIy Mjg5NDY=