Page 9 - HOTEL

Basic HTML Version

ευρωπαϊκές χώρες ο συντελεστής μειώθηκε, σημειώνο-
ντας θεαματικά αποτελέσματα.
Για παράδειγμα, η Γαλλία μείωσε το συντελεστή σε
5,5% από 19%, δημιουργώντας έτσι 40.000 θέσεις
εργασίας, ενώ η Ιρλανδία (που επίσης έχει ενταχθεί
στο ΔΝΤ) μείωσε το ΦΠΑ από 13% σε 9%. Υπενθυμίζε-
ται ότι κατά μέσο όρο ο ΦΠΑ στην εστίαση σε ανταγωνι-
στικές ως προς την Ελλάδα χώρες είναι της τάξης του
10% ή και χαμηλότερα.
Αλλάζει ο Έλληνας καταναλωτής;
Σε έρευνα εμπιστοσύνης του καταναλωτή, την οποία
διεξήγαγε πρόσφατα η Nielsen για το τρίτο τρίμηνο του
2011, διαπιστώνονται τα εξής:
Tο 88% των Ελλήνων έχουν αλλάξει τις καταναλωτι-
κές συνήθειές τους και έχουν μειώσει αισθητά τις εξό-
δους τους συγκριτικά με άλλους Ευρωπαίους.
Με την πάροδο της κρίσης, οι Έλληνες καταναλωτές
συνεχίζουν να μην προτιμούν τα γεύματα εκτός σπιτιού,
παγιώνοντας έτσι αυτήν την τάση.
Ένας στους τρεις Έλληνες καταναλωτές δεν έχει
χρηματική ρευστότητα, ενώ τα επιπλέον χρήματα διατί-
θενται για την αποπληρωμή δανείων και πιστωτικών
καρτών.
Επίσης, το α' τρίμηνο του 2011, το ποσοστό ανεργίας
ανήλθε στο 15,9%, σημειώνοντας άνοδο κατά 4,2 εκα-
τοστιαίες μονάδες σε σχέση με το α' τρίμηνο του 2010
και 1,7 εκατοστιαίες ως προς το προηγούμενο τρίμηνο.
Ο αριθμός των ανέργων ανήλθε στους 792.600 αυξημέ-
νος κατά 205.000 ή 35,1% σε σχέση με πέρυσι και
κατά 80.500 ή 11,3% ως προς το δ' τρίμηνο του 2010
(ΙΟΒΕ 2011). Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατι-
στικής Υπηρεσίας, το συνολικό ποσοστό της ανεργίας
εκτινάχθηκε στο 17,5% τον Σεπτέμβριο του 2011 από
12,6% τον αντίστοιχο μήνα του 2010 και οι άνεργοι
έφτασαν τα 857.656 άτομα.
Και το μενού στη μέση!
Τρόπους για να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση
και να αυξήσουν την πελατεία και τον τζίρο τους αναζη-
τούν οι ιδιοκτήτες εστιατορίων και ένας από αυτούς
είναι η καθιέρωση του mezzo menu. Ο λόγος για τη…
μισή μερίδα, δηλαδή, μισή ποσότητα φαγητού στη μισή
τιμή, που κάθε άλλο παρά νέα τάση είναι, καθώς ήταν
ιδιαίτερα διαδεδομένη στην Ελλάδα της δεκαετίας του
1960. Πολλά εστιατόρια της Αθήνας έχουν καθιερώσει
πλέον τη μισή μερίδα και οι ιδιοκτήτες εμφανίζονται ικα-
νοποιημένοι, καθώς υποστηρίζουν ότι έχει απήχηση
στον κόσμο. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα στους
πελάτες να πάρουν στο σπίτι τους την ποσότητα του
φαγητού που δεν θα καταναλώσουν στο εστιατόριο.
Ίδια τακτική ακολουθούν και ψητοπωλεία, που διαθέ-
τουν τα είδη τους σε μειωμένες ποσότητες με χαμηλό-
τερη τιμή στην προσπάθειά τους να κρατήσουν την
πελατεία τους.
Περικοπές και στα είδη διατροφής
Στις αρχές του Ιανουαρίου του 2012, δημοσιεύθηκαν τα
στοιχεία έρευνας που διεξήχθη από το Ινστιτούτο του
ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ και της εταιρείας MARC σε σχέση με τις
καταναλωτικές δαπάνες σε είδη διατροφής. Σύμφωνα
με την έρευνα, το 74% των νοικοκυριών με έσοδα έως
1.000 ευρώ περικόπτουν από τα είδη διατροφής, δηλα-
δή, από τις αγορές σε σουπερμάρκετ και λαϊκές αγο-
ρές, για να καταφέρουν να αντεπεξέλθουν στην οικονο-
μική κρίση και να πληρώσουν τους λογαριασμούς και τις
υποχρεώσεις τους.
Τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν ότι 6 στα 10 νοικοκυ-
ριά είναι στο όριο να μην μπορούν να πληρώσουν τους
φόρους, τους λογαριασμούς του ρεύματος και της
ύδρευσης και τα δάνειά τους. Συγκεκριμένα το 64,2%
των νοικοκυριών κάνει ήδη περικοπές για να μπορέσει
να αντεπεξέλθει, ενώ το 13,5% δεν διαθέτει το απαραί-
τητο εισόδημα ούτε για την κάλυψη των βασικών ανα-
γκών. Μάλιστα, το 74,9% των νοικοκυριών αναμένει νέα
μείωση εισοδημάτων εντός του 2012, ενώ τα νοικοκυ-
ριά προχωρούν σε δραματικές περικοπές στην κατανά-
λωση μετά την οριζόντια μείωση εισοδημάτων, με το
76% των νοικοκυριών με εισοδήματα έως 1.000 ευρώ
να έχει κάνει περικοπές στις δαπάνες ειδών διατρο-
φής, ενώ το 91,1% αυτών περιόρισε τις δαπάνες για
ένδυση–υπόδηση. Στο σύνολο των νοικοκυριών το
68,4% έχει κάνει περικοπές στη κατανάλωση ειδών δια-
τροφής σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Τα μισά
περίπου νοικοκυριά (51,9%) που αντιμετωπίζουν δυσκο-
λίες στη κάλυψη καθημερινών βασικών αναγκών, απευ-
θύνθηκαν περισσότερο στη βοήθεια φίλων και συγγε-
νών, ενώ μόλις το 3,7% στράφηκε προς το τραπεζικό
δανεισμό. Μεγάλες απώλειες κατεγράφησαν και στο
κλάδο της εστίασης με σχεδόν το 89,2% των νοικοκυ-
ριών να περιορίζει τις δαπάνες για τις συγκεκριμένες
υπηρεσίες. Η ΓΣΕΒΕΕ σημειώνει ότι οι σχετικές μειώ-
σεις έχουν συμπαρασύρει όχι μόνο τις εμπορικές, αλλά
Μαζ ι κή εστ ί αση