Mini Market & Μικρή Λιανική Νο 2 - page 78

78
έρευνα
Η
οικονομική κρίση, απ’ ό,τι φαίνεται, έχει κάνει τους
Έλληνες να προτιμούν το φαγητό στο σπίτι και δη να
μαγειρέψουν οι ίδιοι αντί να παραγγείλουν. Με
αυτόν τον τρόπο κάνουν οικονομία και προσέχουν
και τη διατροφή τους.
Πρόσφατη μελέτη του ΙΕΛΚΑ, που βασίστηκε σε δείγμα 2.000
ατόμων από ολόκληρη τη χώρα, αναλύει τις διατροφικές συνή-
θειες των Ελλήνων όπως διαμορφώνονται σήμερα,
καταγράφοντας σημαντικά θέματα που σχετίζονται με τις αγορα-
στικές-καταναλωτικές συνήθειες, σε σχέση με την αγορά
τροφίμων και ποτών. Μέσα από τη μελέτη αναλύθηκαν σε βάθος
η συχνότητα κατανάλωσης τροφών εβδομαδιαίως, καθώς και οι
συνήθειες και ο τρόπος αντίληψης που σχετίζονται με τη δια-
τροφή, διαμορφώνοντας το συνολικό προφίλ του Έλληνα.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας
(γράφημα 1)
, η πλειονό-
τητα των γευμάτων σε ποσοστό άνω του 75% ετοιμάζεται
καθημερινά στο σπίτι, ενώ το 95% των ερωτώμενων τουλάχιστον
τρεις φορές την εβδομάδα γευματίζει στο σπίτι, με φαγητό που είναι
μαγειρεμένο στο σπίτι. Αντίθετα, μόλις το 1% τρώει καθημερινά ως
κύριο γεύμα φαγητό που δεν έχει ετοιμαστεί στο σπίτι και το 82% δεν
παραγγέλνει πότε ή παραγγέλνει το πολύ μία φορά την εβδομάδα
φαγητό απέξω (ντελίβερι). Αντίστοιχα είναι και τα ποσοστά για την
εστίαση εκτός σπιτιού, η οποία αποτελεί εβδομαδιαία συνήθεια για
το 60% περίπου του δείγματος, ενώ το 37% δεν τρώει ποτέ ή σχεδόν
ποτέ εκτός σπιτιού.
Τα αποτελέσματα αυτά έρχονται να επιβεβαιώσουν τη διαχρονική
ΤΟ
ΤΟΥ
διατροφικό προφίλ
Έλληνα καταναλωτή
Επιστροφή στο μαγείρεμα στο σπίτι, με σημαντικό όφελος
για το λιανεμπόριο τροφίμων, σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ.
1...,68,69,70,71,72,73,74,75,76,77 79,80,81,82,83,84
Powered by FlippingBook