Mini Market & Μικρή Λιανική Νο 2 - page 79

79
έρευνα
τάση αύξησης του μαγειρέματος στο σπίτι και μείωσης του φαγη-
τού απέξω, που καταγράφεται στις έρευνες καταναλωτών του
ΙΕΛΚΑ την τελευταία πενταετία. Όπως φαίνεται στο
(γράφημα 2)
,
όλο και περισσότεροι καταναλωτές δηλώνουν κάθε χρόνο ότι
προτιμούν να μαγειρέψουν παρά να παραγγείλουν φαγητό
απέξω ή να επισκεφθούν κάποιο εστιατόριο. Συγκεκριμένα, το
2015 σχεδόν το 80% του δείγματος δήλωσε ότι πλέον προτιμάει να
μαγειρέψει στο σπίτι παρά να παραγγείλει απέξω. Αυτό δημιουρ-
γεί σημαντικές προοπτικές για το λιανεμπόριο τροφίμων και τους
προμηθευτές, με αναβάθμιση κατηγοριών στα τρόφιμα και δημι-
ουργία νέων προωθητικών ενεργειών.
Το αποτέλεσμα αυτών των τάσεων αποτυπώνεται εντέλει στη
μηνιαία δαπάνη των νοικοκυριών. Συγκεκριμένα, όπως προκύ-
πτει από την ανάλυση των στοιχείων της έρευνας
(γράφημα 3)
οικογενειακών προϋπολογισμών της ΕΛ.ΣΤΑΤ. (Ελληνική Στατι-
στική Εταιρεία), ενώ το 2009 ένα μέσο νοικοκυριό για τη
διατροφή του δαπανούσε ανά 100 ευρώ 62 ευρώ για αγορά τρο-
φίμων και 38 ευρώ για εστίαση, το 2015 ξόδευε 70 ευρώ για
αγορά τροφίμων και 30 ευρώ για εστίαση.
Όπως καταγράφεται στην ετήσια έρευνα καταναλωτών του ΙΕΛΚΑ,
πλέον το 80% των επισκέψεων στο σουπερμάρκετ σχετίζεται άμεσα
με το μαγείρεμα στο σπίτι. Συγκεκριμένα, το 59% αφορά τις προ-
γραμματισμένες εβδομαδιαίες αγορές και το 31% την επίσκεψη για
συμπληρωματικές αγορές για κάποια νέα ανάγκη προϊόντος.
Πρακτικά, ο μέσος καταναλωτής πραγματοποιεί πλέον σε εβδομαδι-
αία βάση πάνω από 15 επισκέψεις σε όλα τα σημεία που διατίθενται
τρόφιμα (σουπερμάρκετ, μίνι μάρκετ, λαϊκή αγορά, κρεοπωλείο,
οπωροπωλείο, ιχθυοπωλείο, φούρνος, περίπτερο κ.λπ.), από τις
οποίες οι 7,5 είναι άμεσα συνδεμένες με το μαγείρεμα.
Σε κάθε περίπτωση, οι προαναφερθείσες εξελίξεις, αν και
έχουν ως αφετηρία τη μείωση του εισοδήματος του καταναλωτι-
κού κοινού, αναμένεται σε βάθος χρόνου να έχουν ευεργετικά
αποτελέσματα για την υγεία, καθώς οι έρευνες αποτυπώνουν μία
γενικότερη στροφή προς τη μεσογειακή διατροφή.
Μ
ΓΡΑΦΗΜΑ 1: Προέλευση και συνήθειες γευμάτων
ΓΡΑΦΗΜΑ 2: Σε σχέση με το παρελθόν προτιμάω
περισσότερο να μαγειρεύω παρά να παραγγέλνω απέξω
ΓΡΑΦΗΜΑ 3: Κατανομή μέσης μηνιαίας δαπάνης για
διατροφή ανά νοικοκυριό
Οι λόγοι που οι καταναλωτές επιλέγουν
το μαγείρεμα στο σπίτι είναι οι εξήΣ:
• Η μείωση διαχρονικά του διαθέσιμου εισοδήματος των
νοικοκυριών, η οποία έχει στρέψει πολλούς καταναλωτές
στη φθηνότερη λύση του μαγειρέματος.
• Η φορολογία και η αλλαγή των συντελεστών ΦΠΑ, οι
οποίες έχουν επηρεάσει και τις δύο κατηγορίες αγαθών.
Αρχικά, βέβαια, η επίδραση στην εστίαση ήταν μεγαλύ-
τερη, αλλά οι αλλαγές του 2015 σε πολλές βασικές
κατηγορίες τροφίμων επηρέασαν και τα τρόφιμα, κάτι που
θα φανεί κυρίως το 2016.
1...,69,70,71,72,73,74,75,76,77,78 80,81,82,83,84
Powered by FlippingBook