82
ερωτήσεις-απαντήσεις
Σε κάθε τεύχος θα αφιερώνουμε αυτόν το χώρο για τις δικές σας ερωτήσεις.
Οποιαδήποτε απορία έχετε σχετικά με τη λειτουργία της επιχείρησής σας, θα
προσπαθούμε να τη λύνουμε. Έπειτα από την επαφή που είχαμε, το διάστημα
που ετοιμάζαμε το τεύχος που κρατάτε στα χέρια σας, με συναδέλφους σας στο
χώρο της μικρής λιανικής, μας έγιναν διάφορες ερωτήσεις. Επιλέξαμε αυτές που
θεωρούμε ότι θα φανούν χρήσιμες σε πολλούς από εσάς.
Εσείς ρωτάτε… οι ειδικοί απαντούν!
Ως κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος ένα μίνι μάρκετ μπο-
ρεί να πουλήσει οτιδήποτε είναι τυποποιημένο. Από φρούτα και
οπωροκηπευτικά μέχρι τυριά και αλλαντικά, εφόσον όμως είναι
συσκευασμένα. Εάν θέλετε να πουλήσετε χύμα φρέσκα προϊό-
ντα, θα χρειαστείτε νέα άδεια και μπορείτε να απευθυνθείτε είτε
στο δήμο που μένετε είτε στο πλησιέστερο ΚΕΠ, για να σας κατα-
τοπίσουν λεπτομερώς για τα δικαιολογητικά που θα χρειαστείτε.
Πιο αναλυτικά για τα καταστήματα ψιλικών:
Τα περίπτερα και τα καταστήματα ψιλικών τα οποία διαθέτουν
(εκτός των άλλων) προς πώληση τρόφιμα και ποτά εντάσσονται
σύμφωνα με τη Νέα Υγειονομική Διάταξη στις επιχειρήσεις τρο-
φίμων και ποτών της κατηγορίας iii «Λιανικό & Χονδρικό εμπόριο
– Επιχειρήσεις Λιανικής & Χονδρικής διάθεσης τροφίμων». Οι
ανωτέρω κατηγορίες θα πρέπει να πληρούν τους υγειονομικούς
όρους και τις προϋποθέσεις των διατάξεων Υ1γ/Γ.Π/οικ 96967
(ΦΕΚ 2718/τ.Β/8-10-2012) Υ.Α.
• Ειδικότερα για τα περίπτερα, με το Ν. 4093/2012 παρ. ΣΤ 2 καθο-
ρίζεται η χωροθέτησή τους, καθώς και ο περιβάλλων
κοινόχρηστος χώρος και η παραχώρηση χρήσης δικαιώματος
εκμετάλλευσής τους από τους αρμόδιους ΟΤΑ. Παράλληλα, με το
Ν. 3919/2011 αίρονται τυχόν αδικαιολόγητοι περιορισμοί στην
άσκηση της συγκεκριμένης δραστηριότητας, με αποτέλεσμα ο
εκάστοτε δήμος να έχει τη δυνατότητα να διευρύνει τη χωροθέ-
τησή τους και σε συνδυασμό με την εξελιγμένη και σύγχρονη
μορφή αυτών να δίνεται η δυνατότητα για καλύτερη παροχή υπη-
ρεσιών και προϊόντων υγειονομικού ενδιαφέροντος.
• Για τα καταστήματα ψιλικών που διαθέτουν τρόφιμα και ποτά
λαμβάνουν άδεια πώλησής τους από τους αρμόδιους ΟΤΑ (κατό-
πιν κατάθεσης των απαραίτητων δικαιολογητικών) μετά από
γνωμοδότηση της Υγειονομικής Υπηρεσίας, όπου θα αναγράφο-
νται τα προς πώληση είδη (τρόφιμα και ποτά).
• Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η άδεια πώλησης ειδών
τροφίμων και ποτών στα περίπτερα χορηγείται από τις αρμόδιες
κατά τόπους Δ/νσεις Υγείας των Περιφερειακών Ενοτήτων. Στην
ανωτέρω άδεια θα πρέπει να αναγράφονται τα προς πώληση
τυποποιημένα τρόφιμα και ποτά, συμπεριλαμβανομένων και
αυτών που προβλέπονται στο άρθρο 6 του Ν. 1043/80(ΦΕΚ Α΄87).
Επισημαίνεται ότι λόγω της ιδιαιτερότητας λειτουργίας των
συγκεκριμένων επιχειρήσεων (καιρικές συνθήκες, χωροθέτηση,
κατασκευή, απουσία αποθηκευτικού χώρου κ.λπ.) μπορούν να
διαθέτουν ορισμένα από τα τυποποιημένα τρόφιμα και ποτά που
προβλέπονται στην κατηγορία Λιανικό & Χονδρικό Εμπόριο.
Ενδεικτικά αναφέρουμε την πώληση προϊόντων σοκολατοποιίας,
καραμελοποιίας, μπισκοτοποιίας, αναψυκτικών, μπιρών, νερών,
χυμών, γαλακτοκομικών, ζελέ τυποποιημένων, τυποποιημένων
σάντουιτς, παγωτών κ.λπ. σύμφωνα με την άδεια πώλησης που
χορηγείται από τις κατά τόπους Υγειονομικές Υπηρεσίες. Επίσης,
μπορεί να επιτραπεί μετά από απόφαση του περιφερειάρχη και η
πώληση τοπικών παραδοσιακών προϊόντων.
• Τα τρόφιμα και τα ποτά θα πρέπει να προέρχονται από αδειοδο-
τημένες επιχειρήσεις.
Μπορείτε να στέλνετε τις ερωτήσεις σας στο e-mail:
ή στη διεύθυνση DIGITAL CONTENT A.E.
2ο χλμ. Λεωφ. Μαρκοπούλου, 19400 Κορωπί Αττικής, υπόψη του περιοδικού «Μini Μarket & Μικρή Λιανική».
Έχω κατάστημα με ψιλικά και σκέφτομαι να βάλω φρέσκα προϊόντα για να επεκτείνω την
γκάμα που έχω και να προσελκύσω πελάτες. Μπορώ να το κάνω ή ισχύει ότι πρέπει να έχω
μόνο τυποποιημένα;