Mini Market & Μικρή Λιανική Νο 6 - page 38

38
Οδηγίες για τη διατήρηση
Τα τυποποιημένα παγωτά φυλάσσονται σε ειδικούς
καταψύκτες. Αυτοί δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένοι
στον ήλιο, δεν πρέπει να είναι υπερβολικά γεμάτοι και
δεν πρέπει να περιέχουν άλλα προϊόντα, εκτός από
παγωτά. Πρέπει να είναι σχολαστικά καθαροί και να
έχουν θερμοκρασία, κάτω από -18οC.
Καλό είναι να ελέγχετε και εσείς συχνά τα προϊόντα στα
ψυγεία σας, για να αποφύγετε τυχόν δυσάρεστα παρά-
πονα από τους πελάτες σας. Σε γενικές γραμμές πρέπει
να προσέχετε:
• Να μην έχει πρόβλημα η λειτουργία του καταψύκτη.
• Το χαρτί της συσκευασίας να μην είναι υγρό ή κολλη-
μένο πάνω στο παγωτό ή σκισμένο ή η συσκευασία να
έχει σχήμα διαφορετικό από αυτό που φαίνεται στα διά-
φορα διαφημιστικά της παρασκευάστριας εταιρείας.
• Να μην υπάρχει στα συσκευασμένα κύπελλα υπερ-
χείλιση από το καπάκι.
• Να μην έχουν δυσάρεστη οσμή.
• Να μην εμφανίζουν μικροκρυστάλλους (μικρά παγά-
κια), ή έχουν σχήμα παραμορφωμένο. Αυτά τα
χαρακτηριστικά δείχνουν ότι το παγωτό, κάποια στιγμή,
αποψύχθηκε και ξανακαταψύχθηκε.
Όσον αφορά το χύμα παγωτό πρέπει να προσέχετε τα
εξής:
• Το προσωπικό, τα σκεύη και τα μηχανήματα που έρχο-
νται σε επαφή με το παγωτό πρέπει να είναι σχολαστικά
καθαρά.
• Το παγωτό χύμα φυλάσσεται σε ειδικές βιτρίνες. Αυτές
πρέπει να είναι καθαρές, δηλαδή να μην υπάρχουν υπο-
λείμματα παγωτού ή γάλακτος στα τοιχώματά τους.
• Η θερμοκρασία τους πρέπει να είναι κάτω από τους
-10οC. Η διαφορά των 8οC στη θερμοκρασία ανάμεσα
σε αυτή των καταψυκτών, για τα τυποποιημένα παγωτά
και σε αυτή των ειδικών βιτρινών οφείλεται στο γεγο-
νός ότι το χύμα παγωτό στους -14οC είναι ιδιαίτερα
σκληρό και δεν μπορεί να σερβιριστεί.
• Οι ειδικές βιτρίνες πρέπει να είναι τοποθετημένες σε
Εμμανουήλ Φουντούκης
«Σε προηγούμενες δεκαετίες,
το κέρδος ήταν πολύ
μεγαλύτερο».
Ο κ. Φουντούκης διατηρεί το κατάστημά του με τα ψιλικά
την οδό Μακεδονίας από τη δεκαετία του ’80 και έχει να
θυμάται εποχές που κυριολεκτικά δεν προλάβαινε να
πουλάει παγωτά. Για το λόγο αυτόν, μάλιστα, υπήρχε ένας
υπάλληλος μόνο για να εξυπηρετεί αυτούς (στην πλειο-
νότητά τους παιδιά), που ήθελαν παγωτά. Πλέον, όμως,
παραδέχεται και ο ίδιος ότι οι εποχές έχουν αλλάξει: «Δια-
θέτω παγωτά ΕΒΓΑ και ALGITA στο κατάστημά μου. Είμαι
σχετικά ικανοποιημένος από
το κέρδος που μου αφήνουν,
αν και η αλήθεια είναι ότι αυτό
ήταν κατά πολύ μεγαλύτερο
τις προηγούμενες δεκαετίες.
Η αγοραστική κίνηση είναι
σαφώς πιο έντονη τους καλο-
καιρινούς μήνες. Δεν γνωρίζω
αν τα ψυγεία καταναλώνουν
πολύ ρεύμα, δεν το έψαξα
ποτέ, αλλά νομίζω πως όχι.
Με τις εταιρείες συνεργάζομαι
χρόνια, οπότε η συνεργασία
μας είναι πολύ καλή».
Ελένη Γακούδη
«Από την άνοιξη τα ζητάει ο κόσμος».
Η κα Γακούδη διαθέτει στο κατάστημά της επί της οδού
Κηφισίας στην Καλαμαριά δύο μάρκες παγωτών και δηλώ-
νει στο περιοδικό μας ικανοποιημένη από το κέρδος. «Τα
παγωτά που έχω είναι των εταιρειών ΕΒΓΑ και ALGIDA.
Από την άνοιξη και μετά, αρχί-
ζει ο κόσμος να τα ζητάει με
αποκορύφωμα φυσικά τους
καλοκαιρινούς μήνες. Δεν
μπορώ να πω ότι τα παιδιά τα
ζητούν περισσότερο, αν και
υπάρχει σχολείο απέναντι.
Νομίζω ότι τα παγωτά τα προ-
τιμούν όλοι. Η συνεργασία
μου με τις εταιρείες που μου
τα προμηθεύουν είναι πολύ
καλή» σχολίασε η ιδιοκτήτρια
του καταστήματος.
ΜΑΣ ΕΙΠΑΝ...
ΠΑΓΩΤΑ
Αφιέρωμα
1...,28,29,30,31,32,33,34,35,36,37 39,40,41,42,43,44,45,46,47,48,...84
Powered by FlippingBook