Mini Market & Μικρή Λιανική Νο 6 - page 39

39
απόσταση ενός μέτρου από την είσοδο του καταστήμα-
τος, ώστε να αποφεύγονται σκόνη και καυσαέρια.
Επίσης, δεν πρέπει να τις «χτυπάει» ο ήλιος.
• Το ειδικό κουτάλι σερβιρίσματος του παγωτού χύμα
πρέπει να βρίσκεται μέσα σε διαφανές δοχείο, με νερό
συνεχούς ροής. Αν το νερό δεν είναι συνεχούς ροής,
τότε πρέπει να αλλάζεται κάθε μία ώρα, για να αποφεύ-
γεται η δημιουργία βακτηρίων που μπορεί να
προκαλέσει βλάβες στην υγεία των καταναλωτών.
• Τα σκεύη, όπου φυλάσσεται το χύμα παγωτό, δεν πρέ-
πει να έχουν υπολείμματα παγωτού ή γάλακτος στα
τοιχώματά τους, λίγο πάνω από την επιφάνεια του παγω-
τού. Αυτό δείχνει ότι το παγωτό έλιωσε και ξαναπάγωσε.
Ιστορικά παγωτά που πέρασαν σε «ξένα χέρια»
Η εξαγορά των παγωτών ΕΒΓΑ από τη Unilever Hellas
(μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες καλλυντικών, απορ-
ρυπαντικών, τροφίμων στην Ελλάδα) είναι κάτι που
πολλοί δεν γνωρίζουν, παρ’ ότι έγινε εδώ και χρόνια,
καθώς έχουν ταυτίσει την ιστορική ΕΒΓΑ με το ελληνικό
παγωτό. Η Unilever Hellas είναι μέλος του ολλανδικού
ομώνυμου πολυεθνικού ομίλου, με ετήσια έσοδα
40 δισ. ευρώ.
Είναι η δεύτερη φορά που ένας μεγάλος όμιλος τρο-
φίμων και καταναλωτικών ειδών του εξωτερικού
εξαγοράζει τα παγωτά μιας ελληνικής εταιρείας.
Η πρώτη αφορούσε την εξαγορά των παγωτών Δέλτα
από τη Nestle. Έτσι, ουσιαστικά το μεγαλύτερο ποσοστό
του τυποποιημένου παγωτού στην Ελλάδα ελέγχεται
πλέον από δύο πολυεθνικές.
Προφίλ ΕΒΓΑ
Η ΕΒΓΑ ξεκίνησε τη μοναδική της πορεία το 1934 από τα
μικρά γαλακτοπωλεία της γειτονιάς και σήμερα –ύστερα
από σχεδόν έναν αιώνα ιστορία– αποτελεί μία από τις
μεγαλύτερες και παλαιότερες εταιρείες τροφίμων στην
Ελλάδα, με ένα από τα πιο σύγχρονα εργοστάσια παρα-
γωγής και αποθήκευσης.
Σημαντικός σταθμός της ιστορίας της, που επιβεβαιώνει
την έμφαση στην καινοτομία και στην πρωτοπορία, απο-
τελεί το έτος 1995, όπου τα παγωτά 0% + 0% βραβεύτηκαν
στη Διεθνή Έκθεση Τροφίμων και Ποτών της Sial με το
βραβείο Sial D’or, ως τα πιο καινοτόμα και εμπορικά επι-
τυχημένα προϊόντα της αγοράς κατεψυγμένων
προϊόντων και παγωτών. Επίσης, τρανή απόδειξη της
δυναμικής της αποτελεί το γεγονός ότι ύστερα από τη
μεγάλη καταστροφική πυρκαγιά του 2010, που επηρέασε
τη λειτουργία του εργοστασίου της, η ΕΒΓΑ κατόρθωσε
μέσα στο πολύ σύντομο χρονικό διάστημα των έξι μηνών
να διαψεύσει τις απαισιόδοξες προβλέψεις και όχι μόνο
να σταθεί ξανά στα πόδια της αλλά και να εξακολουθεί να
γράφει τη δική της ιστορία. Το 2011 ήρθε η συμφωνία με
την ΕΛΑΪΣ – UNILEVER HELLAS AE.
Οι καταναλωτές αναζητούν τις
προσφορές προκειμένου να συνεχίσουν
να απολαμβάνουν το παγωτό, ενώ δεν
παύουν να δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον
για καινοτόμες προτάσεις και
νέες γεύσεις.
Προφίλ ΔΕΛΤΑ
Η γαλακτοκομική ιστορία της οικογένειας Δασκα-
λόπουλου ξεκίνησε το μακρινό 1890 από ένα μικρό
εργαστήριο γαλακτοκομικών, στα Εξάρχεια, στο κέντρο
της Αθήνας, στην οδό Ζωοδόχου Πηγής. Εκείνη την
εποχή παρασκεύαζε γιαούρτι και διακινούσε γάλα και
γιαούρτι στις γειτονικές περιοχές. Αναλαμβάνοντας από
τον πατέρα και το θείο του την οικογενειακή επιχείρηση,
ο Αριστείδης Δασκαλόπουλος το 1952 ιδρύει τη ΔΕΛΤΑ
Γαλακτοκομική, μία οικογενειακή επιχείρηση γαλακτο-
κομικών για την παραγωγή και τη διανομή γιαουρτιού
και γάλακτος. Τρία χρόνια αργότερα μεταφέρει το κατά-
στημα σε έναν μεγαλύτερο χώρο στην οδό Διδότου. Το
1967 η εταιρεία ξεκινά την παραγωγή παγωτού. Η κυρι-
αρχία της παραδοσιακής ΕΒΓΑ και της συνεταιριστικής
ΑΣΤΥ ήταν δύσκολο να αμφισβητηθεί. Παρ’ όλα αυτά, ο
Αριστείδης Δασκαλόπουλος κατορθώνει να επεκτείνει
το δίκτυο διανομής του και να κερδίσει φήμη στην περι-
ΠΑΓΩΤΑ
Αφιέρωμα
1...,29,30,31,32,33,34,35,36,37,38 40,41,42,43,44,45,46,47,48,49,...84
Powered by FlippingBook