Page 60 - Τουριστική Αγορά τ. 250

Basic HTML Version

60
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
M
ε αφορμή την επέ-
τειο των 20 χρόνων
παρουσίας του Εκπαι-
δευτικού Ομίλου Ξυ-
νή στα Νότια Προά-
στια, πραγματοποιή-
θηκε πρόσφατα η Ετήσια Διατμηματική Έκ-
θεση των Σπουδαστών του παραρτήματος
του Ομίλου στη Γλυφάδα, παρουσία γονέων,
δημοτών, φίλων της εκπαίδευσης, αλλά και
εκπροσώπων της δημοτικής Αρχής, του του-
ρισμού, του αθλητισμού, και των μέσων μαζι-
κής ενημέρωσης.
Στο πλαίσιο της έκθεσης, στην οποία χο-
ρηγός επικοινωνίας ήταν το περιοδικό «Του-
ριστική Αγορά», διοργανώθηκε ειδική εκδή-
λωση με θέμα το Ελληνικό Πρωινό, την οποία
παρουσίασε ο κ. Γιώργος Πίττας, μέλος του
ΔΣ του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλά-
δος και υπεύθυνος για τη διαχείριση του προ-
γράμματος του Ελληνικού Πρωινού.
Την εκδήλωση συντόνισε η αρχισυντά-
κτρια του περιοδικού «Τουριστική Αγορά»,
κα Μαργαρίτα Μανούσου, η οποία, μεταξύ
άλλων, ανέφερε ότι η πρωτοβουλία του Ξε-
νοδοχειακού Επιμελητηρίου είναι πολύ αξιό-
λογη, καθώς όχι μόνο ενισχύει την τοπική οι-
κονομία και τους τοπικούς παραγωγούς, αλ-
λά διαφοροποιεί το ελληνικό τουριστικό πρω-
ινό, καθιστώντας το πιο ανταγωνιστικό. Πα-
ράλληλα, η κα Μανούσου τόνισε ότι θα πρέ-
πει όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και επιχει-
ρήσεις να αντιληφθούν την σημασία του Ελ-
ληνικού Πρωινού και να συμβάλουν στην πε-
ραιτέρω ενίσχυση αυτής της προσπάθειας.
Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο κ. Ηλίας Μα-
μαλάκης, ο οποίος επισήμανε ότι η Ελλάδα
είναι μία χώρα με αδιαμφισβήτητο γαστρονο-
μικό πλούτο, ο οποίος αρκεί να γίνει αντιλη-
πτός και να αξιοποιηθεί.
Ακολούθησε η παρουσίαση του προγράμ-
ματος από τον κ. Γιώργο Πίττα, την οποία πα-
ρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον όλοι
οι παρευρισκόμενοι στην εκδήλωση.
ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΩΙΝΟ
Ο κ. Γιώργος Πίττας ξεκίνησε την παρου-
σίαση του Ελληνικού Πρωινού, αναλύοντας
τη φιλοσοφία του προγράμματος. Όπως ο
ίδιος εξήγησε: «To Ελληνικό Πρωινό είναι
μία προσπάθεια του Επιμελητηρίου η οποία
έχει ως στόχο να εντάξει στις υπηρεσίες των
ξενοδοχείων την ελληνική γαστρονομία. Το
σκεπτικό μας στηρίζεται στον εμπλουτισμό
του ξενοδοχειακού πρωινού με προϊόντα κά-
θε τόπου. Θέλουμε η πρωινή εμπειρία κάθε
ξένου επισκέπτη να έχει σχέση με την Ελλά-
δα.» Στη συνέχεια, ο κ. Πίττας αναφέρθηκε
στα οφέλη του προγράμματος για τις ξενο-
δοχειακές επιχειρήσεις, για τους τουρίστες
και τους παραγωγούς. Όπως ο ίδιος εξηγεί:
«Το Ελληνικό Πρωινό αποσκοπεί στη δημι-
ουργία αληθινών εντυπωσιακών εμπειριών
του ξενοδοχειακού πελάτη μέσα από τη γνω-
ριμία του με τα τοπικά προϊόντα και την τοπι-
κή κουζίνα κάθε προορισμού. Η γνωριμία αυ-
τή θα είναι γευστική, αλλά και γνωσιακή και
πολιτιστική, και θα συμβάλει στην ανακάλυψη
της πολιτιστικής ταυτότητας κάθε τόπου. Το
Ελληνικό Πρωινό, επιχειρώντας να συνδέσει
την ελληνική ξενοδοχία με τους τοπικούς πα-
ραγωγούς ποιοτικών τοπικών προϊόντων, θα
έχει άμεσα αλλά και μεσομακροπρόθεσμα
πολλαπλά κοινωνικά και οικονομικά θετικά
αποτελέσματα.»
Ο κ. Πίττας, θέλοντας να δώσει στους πα-
ρευρισκόμενους μία πιο ολοκληρωμένη εικό-
να του Ελληνικού Πρωινού, παρουσίασε με
τη βοήθεια φωτογραφιών τοπικά παραδοσια-
κά προϊόντα απ’ όλη την Ελλάδα και παρα-
σκευές αυτών από ξενοδοχειακές μονάδες
οι οποίες λαμβάνουν μέρος στο πρόγραμμα
του Επιμελητηρίου.
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
Για να ενταχθεί ένα ξενοδοχείο στο πρό-
γραμμα του Ελληνικού Πρωινού, θα πρέπει
να πληροί προϋποθέσεις και προδιαγραφές
οι οποίες καθορίζονται από το Επιμελητήριο.
Κάθε ενδιαφερόμενο ξενοδοχείο θα πρέπει
κατ’ αρχάς να συμπληρώσει τη σχετική αίτη-
ση ένταξης στο πρόγραμμα, η οποία διατίθε-
ται και στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Πρωι-
νού. Παράλληλα, το ξενοδοχείο θα πρέπει να
υπογράψει το σύμφωνο δέσμευσης για την
τήρηση των προδιαγραφών ποιότητας. Στη
συνέχεια, το υπό ένταξη ξενοδοχείο θα πρέ-
πει να περιγράψει τα προϊόντα, τις συντα-
γές, τις διαδικασίες που χρησιμοποιεί, καθώς
Ελληνικό Πρωινό
ΝΕΑ ΠΝΟΗ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η πρωτοβουλία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου
Ελλάδος για το Ελληνικό Πρωινό φέρνει στο προσκήνιο
τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα, εμπλουτίζοντας την
τουριστική εμπειρία των ξένων επισκεπτών στη χώρα και
ενισχύοντας ταυτόχρονα τον πρωτογενή τομέα και τις
τοπικές οικονομίες.