76
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΜΑRKETING
Περιοχή του Άθω: Μεγάλη αύξηση στις
προκρατήσεις
Αύξηση στις προκρατήσεις δείχνουν τα
μέχρι σήμερα στοιχεία των συνεργαζόμενων
τουριστικών γραφείων με καταλύματα του
«
τρίτου ποδιού» της Χαλκιδικής. Η αύξηση
ξεπερνά το 90% και σε πολλές περιπτώσεις
κυμαίνεται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα, με
τις αφίξεις να προέρχονται από αγορές ολό-
κληρης της Ευρώπης, τη Βαλκανική χερσό-
νησο και τη Ρωσία. Παράλληλα, η απήχηση
των early bookings προτάσεων των καταλυ-
μάτων προσθέτει μεγάλο ποσοστό μεμονω-
μένων επισκεπτών στις διανυκτερεύσεις και
σηματοδοτεί τη δυναμική είσοδο νέων αγο-
ρών στην περιοχή, όπως η Ολλανδία, το Βέλ-
γιο και το Λουξεμβούργο. Εντυπωσιακή είναι
επίσης η αύξηση των Ιταλών και των Γάλλων.
Mount Athos Area Gourmet
Ξεχωριστό σε ποιότητα και πλήθος εκδη-
λώσεων αναμένεται να είναι φέτος το Mount
Athos Area Gourmet, το οποίο θα πραγματο-
ποιηθεί στην προ του Άθω περιοχή από τις 15
Μαΐου μέχρι και τις 15 Ιουνίου 2013.
Μετά από ένα μακρύ «χειμωνιάτικο» ταξί-
δι σε 9 ευρωπαϊκές πόλεις και πρωτεύου-
σες, όπου παρουσίασε σε συνολικά 176 εκ-
προσώπους Τύπου θεματικές ενότητες, με-
νού, πιάτα, γεύσεις και τοπικά προϊόντα, η
διοργάνωση έφτασε στην Αθήνα, όπου στις
11
Απριλίου, η Ντίνα Νικολάου και ο μοναχός
Επιφάνιος ο Μυλοποταμινός παρέδωσαν γα-
στρονομικό σεμινάριο με θέμα «Γεύσεις από
τον Άθωνα». Το σεμινάριο πραγματοποιήθη-
κε στον εκπαιδευτικό όμιλο Le Monde, ο
οποίος αποτέλεσε τον κορμό και τον ιστό της
πρωτοβουλίας.
Το Mount Athos Area Gourmet αποτελεί-
ται από 5 θεματικές εβδομαδιαίες ενότητες,
εμπνευσμένες από τις γαστρονομικές επιρ-
ροές της περιοχής:
•
Βοτανολογώντας το βουνό του Αριστοτέ-
λη (όπου προβάλλεται η αρχαιοελληνική κου-
ζίνα).
•
Με την ευλογία του Αγιορείτικου κόλπου
(
όπου τα αγιορείτικα βιολογικά προϊόντα
χρησιμοποιούνται στα τοπικά πιάτα και μετα-
τρέπονται σε παραδοσιακές ή gourmet γεύ-
σεις).
•
Η μοναστηριακή κουζίνα (η οποία πα-
ρουσιάζει τον τρόπο της λιτής διατροφής
των Αγιορειτών).
•
Η κουζίνα των αλησμόνητων πατρίδων
(
η οποία αναδεικνύει τις ποντιακές και μι-
κρασιατικές καταβολές).
•
Mediterranean Gourmet (όπου συνδέο-
νται όλα τα προαναφερόμενα με τη μεσογει-
ακή διατροφή ενός προορισμού με 300 χιλ.
μεσογειακής ακτογραμμής).
Κάθε εβδομάδα εμπλουτίζεται από γα-
στροπολιτιστικά δρώμενα και γιορτές της
φύσης, γαστρονομικούς διαγωνισμούς, επι-
δείξεις μαγειρικής και παραδοσιακής ζαχα-
ροπλαστικής, περιπάτους γαστρονομίας και
περιβάλλοντος, ημερίδες και γαστρονομικές
διαλέξεις, αναβιώσεις γαστρονομικών εθί-
μων, εκδηλώσεις οινογευσίας κ.λπ. Η διοργά-
νωση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου
Μακεδονίας-Θράκης και του Ελληνικού Ορ-
γανισμού Τουρισμού.
Η Costa Navarino με το καλύτερο
εργασιακό περιβάλλον
Ανάμεσα στις κορυφαίες επιχειρήσεις με
το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον –και μο-
ναδική στον τουριστικό τομέα– βρίσκεται η
Costa Navarino, σύμφωνα με την έρευνα
που διοργάνωσε το Great Place to Work
Institute Hellas. Η αξιολόγηση των «Best
Workplaces 2013» πραγματοποιήθηκε για
11
η συνεχή χρονιά και δημοσιεύτηκε στις 7
Απριλίου στην εφημερίδα «Το Βήμα».
Στην έρευνα και αξιολόγηση, που έγινε σε
συνεργασία με το ALBA Graduate Business
School, διακρίθηκαν φέτος 25 επιχειρήσεις,
οι οποίες χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες
ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων
τους. Ανάμεσα στις επιχειρήσεις που διακρί-
θηκαν και απασχολούν περισσότερους από
250
εργαζόμενους, βρίσκεται φέτος η Costa
Navarino, ο διεθνής τουριστικός προορισμός
υψηλών προδιαγραφών, που αναπτύσσεται
στη Μεσσηνία, σε ένα από τα πιο μαγευτικά
παραθαλάσσια τοπία της Μεσογείου, με
Η προβολή θετικών ειδήσεων για μία περιοχή αποτελεί
δοκιμασμένο τρόπο για την προσέλκυση ενδιαφέροντος
προς έναν προορισμό. Έτσι, όλοι οι τουριστικοί
προορισμοί ενδιαφέρονται να προβάλλουν τις καλές
ειδήσεις που τους αφορούν.
Marketing προορισμών
ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΑΓΟΥΝ