Page 77 - Τουριστική Αγορά τ. 254

77
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ MARKETING
4.500
χρόνια ιστορίας. Με την πρώτη φάση
λειτουργίας της Costa Navarino δημιουργή-
θηκαν περίπου 1.200 νέες θέσεις εργασίας.
Το εργασιακό περιβάλλον αποτελεί βασικό
όχημα για την επιτυχία και η Costa Navarino
είναι ένας χώρος όπου μέσω της αδιάλει-
πτης εκπαίδευσης, υπάρχει συνεχής εξέλιξη
και επιβράβευση. Στόχος της εταιρείας εί-
ναι η δημιουργία ενός κλίματος δημιουργικό-
τητας, αλληλοσεβασμού και χαράς. Η εται-
ρεία προσπαθεί να αξιοποιεί κάθε αφορμή
για την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των
εργαζομένων, μέσα από πρωτοβουλίες όπως
οι μηνιαίες βραβεύσεις των συνεργατών, οι
εκδηλώσεις κοινωνικής αλληλεγγύης και η
Ετήσια Γιορτή Συνεργατών. Πολύ μεγάλη
έμφαση δίνεται στη συνεχή εκπαίδευση και
ανάπτυξη των εργαζομένων, καθώς και στη
διασφάλιση της αμφίδρομης επικοινωνίας,
μέσω της πολιτικής «ανοικτής πόρτας», προ-
γραμμάτων coaching και mentoring και έκ-
δοσης μηνιαίου περιοδικού. Παράλληλα, οι
συνεχείς προσπάθειες διασφάλισης άριστων
εργασιακών συνθηκών πλαισιώνονται από μία
σειρά ειδικών παροχών και προνομίων.
Όπως ανέφερε η κα Έλενα Γκίκα, διευθύ-
ντρια ανθρώπινου δυναμικού: «Η Costa
Navarino, για όλους εμάς τους εργαζομέ-
νους που γράφουμε καθημερινά την ιστορία
της, δεν είναι απλά ένας χώρος εργασίας.
Είναι ένα εμπνευσμένο όραμα και μία προ-
σωπική αποστολή για τον καθέναν από εμάς.
Είναι ένας τόπος πραγματοποίησης ονείρων,
τόσο για τους επισκέπτες μας όσο και για
τους συνεργάτες μας... Ο Καπετάν Βασίλης
Κωνσταντακόπουλος στην προσωπική του
επιστολή προς τους εργαζομένους κατά την
έναρξη της λειτουργίας, έγραφε: “Το ότι
βρίσκεσαι λοιπόν σήμερα εδώ δεν οφείλεται
στο ότι έχεις… μπάρμπα στην Κορώνη, αλλά
σε αυτό που εσύ είσαι και στο ότι κάποιοι πί-
στεψαν στις ικανότητές σου και στη μελλο-
ντική σου εξέλιξη και προκοπή. Εύχομαι όλοι
μαζί, ο καθένας από το μετερίζι του, να δώ-
σει τον καλύτερό του εαυτό, προκειμένου η
φαμίλια μας – μονοιασμένη, με αγάπη, κατα-
νόηση και αλληλοσεβασμό– να φτάσει το
σκοπό της. Η λέξη σεβασμός πρέπει να είναι
η σημαία μας. Σεβασμός στην ιστορία μας,
στην κουλτούρα μας, στο περιβάλλον, στην
εργασία μας, στο συνάδελφό μας, στον επι-
σκέπτη μας”. Έτσι, λοιπόν, με την πυξίδα
μας σταθερά προσανατολισμένη στην αξιο-
κρατία και στο σεβασμό χτίζουμε καθημερι-
νά μία εναλλακτική, απόλυτα ανθρωποκε-
ντρική πραγματικότητα στην Costa Navarino.
Αυτήν ακριβώς την πραγματικότητα, οι εργα-
ζόμενοί μας ανέδειξαν σε ένα άξιο επιβρά-
βευσης εργασιακό περιβάλλον και τους ευ-
χαριστούμε από καρδιάς γι’ αυτό».
Κυκλάδες: Επιστροφή στη γη
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η
ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Επιστροφή
στη Γη – Ανάγκη ή Ευκαιρία», που διοργάνω-
σαν το Επιμελητήριο Κυκλάδων και η Εται-
ρεία Ανάπτυξης & Προόδου (ΕΤ.Α.Π.) Κυ-
κλάδων, στις 20 Μαρτίου 2013, στη Συνε-
δριακή Αίθουσα του Επιμελητηρίου Κυκλά-
δων στη Σύρο, με ζωντανή σύνδεση μέσω
συστήματος τηλεδιάσκεψης με τα γραφεία
του Επιμελητηρίου, στα νησιά Άνδρο, Θήρα,
Μήλο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο και Τήνο.
Η παρουσία τετρακοσίων και πλέον συμ-
μετεχόντων απέδειξε τη σημασία των θεμά-
των για την περιοχή. Για πρώτη φορά το Επι-
μελητήριο Κυκλάδων επιχείρησε ένα άνοιγ-
μα σε όλη την κοινωνία για ένα πολύ σημαντι-
κό θέμα, όπως είναι η αξιοποίηση της γης και
των καλλιεργειών με νέες δυνατότητες ανά-
πτυξης επαγγελματικών δρόμων και διεξό-
δων για τους νέους ανθρώπους, μέσω της
ενασχόλησής τους με τη γη.
Στόχος της εκδήλωσης ήταν κατ’ αρχάς η
ενημέρωση για νέες δυνατότητες ανάπτυ-
ξης μέσω του αγροτικού τομέα και σε επό-
μενο στάδιο η εκπαίδευση και στήριξη με κά-
θε δυνατό τρόπο των πρωτοβουλιών που θα
ξεκινήσουν. Το εγχείρημα αυτό συμπληρώ-
νει τις έως τώρα πρωτοβουλίες του Επιμελη-
τηρίου Κυκλάδων για την προβολή και την
προώθηση των τοπικά παραγόμενων προϊό-
ντων και της τοπικής οινογαστρονομίας,
όπως η πρωτοβουλία AegeanCuisine.
Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Διευ-
θυντής του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, κ. Αλέ-
ξης Τσιάντης. Οι προσκεκλημένοι εισηγητές
κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα θεματολογίας,
όπως η τυροκομία, η αμπελουργία, η μελισ-
σοκομία, η καλλιέργεια μανιταριών, καθώς
και αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών.
Συγκεκριμένα, τα θέματα που αναπτύχθηκαν
ήταν τα εξής:
Η αγροτική δραστηριότητα και η παρα-
μονή των νέων στα νησιά μας
Η παραγωγή
προϊόντων από το χωράφι στο ράφι με στρα-
τηγική «Back to the future»
Η αγροτική επι-
χειρηματικότητα
H νέα κοινή αγροτική πο-
λιτική και η βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη στην
Ελλάδα
Η σύνδεση των τοπικών γεωργι-
κών προϊόντων ποιότητας με τον πολιτισμό
και τον τουρισμό - παρουσίαση παλέτας των
παραδοσιακών τυριών των Κυκλάδων
Οι
προοπτικές ανάπτυξης/βελτίωσης της μελισ-
σοκομίας
Η τυροκομία – παραγωγή παρα-
δοσιακών τυριών και νέα προϊόντα
Αμπε-
λουργία – Οινολογία Παραγωγή – Έλεγχοι
και Οινοποιήσεις
Η αξιοποίηση των ελληνι-
κών αυτοφυών αρωματικών ειδών – Νέες
εναλλακτικές καλλιέργειες
Η παραγωγή
εδώδιμων και φαρμακευτικών μανιταριών
Η παραγωγή νέων ζωοτροφών-οσπρίων,
ιδιοπαραγόμενων γεωργικών προϊόντων και
τροφίμων
Οι δυνατότητες χρηματοδότη-