CHEF D’OEUVRE
Αναστάσιος
Περιμένης,
Διευθυντής
•
Η σημασία της τουριστικής εκπαίδευσης
Η τουριστική εκπαίδευση, σήμερα περισ-
σότερο από κάθε άλλη φορά, είναι ιδιαίτερα
σημαντική για τη χώρα μας. Ο Τουρισμός,
όπως κάθε άλλη βιομηχανία, απαιτεί προσω-
πικό ιδιαίτερα καταρτισμένο και εξειδικευ-
μένο για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των
τουριστών οι οποίοι φέτος προβλέπεται να
επισκεφθούν μαζικά τη χώρα μας. Η ικανο-
ποίηση των επισκεπτών εξαρτάται και από τη
σωστή, φιλική και επαγγελματική συμπεριφο-
ρά των υπαλλήλων που παρέχουν τις τουρι-
στικές υπηρεσίες. Είναι άλλωστε γενικά πα-
ραδεκτό ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να επιτυγ-
χάνει την προσέλκυση τουριστών συγκυριακά
από τυχαίους παράγοντες. Πρέπει να προ-
σφέρει ένα τουριστικό προϊόν το οποίο να εί-
ναι στηριγμένο σε υπαλλήλους άρτιας εκπαί-
δευσης και κατάρτισης ώστε να αφορά
πραγματικά ποιοτικές υπηρεσίες.
•
Το επίπεδο της τουριστικής εκπαίδευσης
και κατάρτισης σήμερα στην Ελλάδα
Ο κ. Περιμένης θεωρεί ότι είναι αρκετά
καλό αλλά δεν στηρίζεται σε μια συντονισμέ-
νη εθνική πολιτική για την τουριστική παιδεία.
Υπάρχουν φορείς, σχολές, ιδιώτες, που προ-
σπαθούν να παράγουν εξαιρετικό έργο στην
τουριστική εκπαίδευση, αλλά γενικότερα το
θέμα επαφίεται στον πατριωτισμό και την ευ-
συνειδησία του κάθε εμπλεκόμενου.
•
Προτάσεις για ένα εκπαιδευτικό σύστη-
μα που οδηγεί στην αγορά εργασίας
Με δεδομένο ότι η μοναδική παραγωγική
δύναμη σε περιόδους κρίσης είναι ο τουρι-
σμός, ο κ. Περιμένης πιστεύει ότι δεν έχει
δοθεί η απαραίτητη σημασία και δεν έχει γί-
νει ο σχεδιασμός για πληρέστερη και πιο
εξειδικευμένη γνώση στο χώρο του τουρι-
σμού. Συνήθως τα κενά που πρέπει να καλυ-
φθούν καλύπτονται από ιδιωτικούς φορείς
εκπαίδευσης οι οποίοι πρώτοι βλέπουν τα κε-
νά και σπεύδουν να τα καλύψουν.
•
Διασύνδεση σπουδών με την αγορά
Η αγορά εργασίας προσδιορίζει τις ανά-
γκες εκπαίδευσης σε συγκεκριμένα γνωστι-
κά αντικείμενα και οι ανάγκες εκπαίδευσης
θα πρέπει να αναπτύσσονται ανάλογα με τις
ανάγκες στην αγορά εργασίας. Ο τουρισμός
αποτελείται από πολλούς παραγωγικούς κλά-
δους οι οποίοι αναπτύσσονται, βασίζονται σε
νέες τεχνικές με πιο μοντέρνο εξοπλισμό,
σε νέες μεθόδους, και υποστηρίζονται από
τις τεχνολογικές εξελίξεις. Όσοι αποφασί-
ζουν για τα πρότυπα και την ποιότητα των
τουριστικών σπουδών θα πρέπει να είναι άν-
θρωποι μέσα από την αγορά οι οποίοι θα με-
τουσιώνουν τις ανάγκες σε εκπαιδευτική δο-
μή και διαδικασία.
•
Απορρόφηση σπουδαστών από την
αγορά
Οι εκπαιδευτικές βαθμίδες βοηθούν πά-
ντα στην εξειδίκευση αλλά και στην πληρέ-
στερη μεταφορά γνώσης σε αντίστοιχες
επαγγελματικές βαθμίδες. Ειδική γνώση για
ειδική θέση. Η εξειδίκευση είναι αυτή η
οποία θα κερδίζει συνέχεια μέσα στις επαγ-
γελματικές ομάδες. Η σχολή Chef d’ Oeuvre,
από στατιστικά στοιχεία και με συνεχή επα-
φή και παρακολούθηση των δραστηριοτήτων
των σπουδαστών, μπορεί να διαβεβαιώσει ότι
η απορρόφηση των αποφοίτων της στην αγο-
ρά εργασίας είναι πάρα πολύ υψηλή. Το 95%
των σπουδαστών που αποστέλλονται σε θέ-
σεις εργασίας τις καταλαμβάνουν άμεσα,
γιατί θεωρούνται ότι έχουν εξαιρετική και
αποτελεσματική κατάρτιση που τους κατα-
τάσσει ανάμεσα στους επαγγελματίες υψη-
λής απόδοσης. Γενικότερα οι απόφοιτοι του-
ριστικών σχολών προτιμώνται κυρίως από
επιχειρήσεις υψηλής ποιότητας με αυξημένα
standards παροχής υπηρεσιών.
Εάν η κάθε τουριστική σχολή παράγει σω-
στό έργο, τότε θα πρέπει ο κάθε απόφοιτος
να λειτουργεί ως δυναμικό μέλος του κλάδου
στον οποίο απασχολείται. Εμείς στη Chef d’
Oeuvre θεωρούμε αδιανόητο να φέρουμε
στην αγορά εργασίας ανθρώπους ημιμαθείς
ή ανεπαρκείς. Οι απόφοιτοί μας αποδεικνύ-
ουν κάθε φορά ότι μπορούν να σταθούν δυνα-
μικά στον κλάδο τους, όχι μόνο στην Ελλάδα,
αλλά και σε όλο τον κόσμο όπου βρίσκονται
και κατέχουν σημαντικές θέσεις εργασίας.
•
Προτάσεις σας για την καλύτερη εξέλιξη
της τουριστικής παιδείας
Θεσμοθέτηση όλων των θέσεων που υπάρ-
χουν στον τουρισμό και κατάληψη των θέσε-
ων από πτυχιούχους σχολών. Αναγκαστική εκ-
παίδευση όσων ασχολούνται ως επιχειρημα-
τίες με τον τουρισμό από σχολές των κλάδων
και το πτυχίο τους να θεωρείται επάρκεια για
τη λειτουργία της επιχείρησης, σύμφωνα με
το ελβετικό μοντέλο.
Θεσμοθέτηση προδιαγραφών για αμοιβές
σε όλες τις θέσεις του τουρισμού. Απομά-
κρυνση από το χώρο ανεκπαίδευτων, χαμη-
λού κόστους χωρίς καμία εμπειρία προσωπι-
κού, με επιπτώσεις στην ποιοτική υποβάθμι-
ση της επιχείρησης και κατ’ επέκταση υπο-
βάθμιση της ποιότητας του τουριστικού προϊ-
όντος στη χώρα μας.
Συνεχής πραγματική εκπαίδευση και
πραγματική κατάρτιση και ενημέρωση του
προσωπικού. Θέσπιση προδιαγραφών σχετι-
κά με την επάρκεια της εκπαίδευσης, επί
πραγματικής βάσεως.
50
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
ΦΑΚΕΛΟΣ
Γενικότερα οι απόφοιτοι τουριστικών σχολών
προτιμώνται κυρίως από επιχειρήσεις υψηλής
ποιότητας με αυξημένα standards παροχής
υπηρεσιών.