Page 51 - Τουριστική Αγορά τ. 255

ETOILE BY LES CHEFS
Παρασκευή Ουζούνη,
Διευθύντρια
σπουδών
Προτάσεις για την αποτελεσματικότερη
εξέλιξη της τουριστικής παιδείας
Οι προτάσεις της Εtoile στηρίζονται στις
πρακτικές που έχει η ίδια υιοθετήσει και
προσπαθεί συνεχώς να βελτιώνει.
α. Αξιολόγηση του εκπαιδευτικού προσωπι-
κού του τουριστικού τομέα (δημιουργία μη-
τρώου εκπαιδευτών με αξιοκρατικά κριτή-
ρια).
β. Χρήση επικαιροποιημένης Εθνικής και
Διεθνούς Βιβλιογραφίας ως εκπαιδευτικού
εργαλείου.
γ. Ενσωμάτωση διεθνών ερευνητικών πρω-
τοκόλλων και καινοτόμων εργαλείων στην πα-
ροχή θεωρητικών και πρακτικών γνώσεων.
δ. Ενίσχυση του θεσμού πιστοποίησης των
γνώσεων που ακολουθήθηκαν μέσω αδιάβλη-
της εξεταστικής διαδικασίας.
ε. Ανταλλαγές εκπαιδευτικού προσωπικού
και μαθητών με αυτούς αντίστοιχων τουριστι-
κών σχολών του εξωτερικού.
Όμιλος ΔΟΜΗ
Χρυσάνθη Γαλανού,
Διευθύντρια τομέα
τουριστικών επαγγελμάτων
Η εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού
είναι η σημαντικότερη παράμετρος στην προ-
σπάθεια παροχής ποιοτικών υπηρεσιών και
βελτίωσης της παραγωγικότητας. Ο ιδιωτικός
τομέας οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες
και να επενδύσει στη συνεχή κατάρτιση των
επαγγελματιών.
Προτάσεις για την αποτελεσματικότερη
εξέλιξη της τουριστικής παιδείας
Στην κρίσιμη οικονομική περίοδο που διανύ-
ουμε, η θέση-πρόταση του Εκπαιδευτικού Ομί-
λου ΔΟΜΗ είναι η θέσπιση εκ μέρους της πο-
λιτείας μιας νέας εκπαιδευτικής φιλοσοφίας
που θα κινείται σε δύο βασικούς άξονες:
-
Την ποιοτική αναβάθμιση των τουριστικών
υποδομών και τον εκσυγχρονισμό των τουρι-
στικών υπηρεσιών, και
-
Την αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευ-
σης και κατάρτισης.
Mediterranean College
Ιωάννα Τσόκα,
Επικεφαλής Σχολής
Διοίκησης Επιχειρήσεων
Προτάσεις για την καλύτερη εξέλιξη της
τουριστικής παιδείας
Το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει για
την εξυγίανση της τουριστικής παιδείας σή-
μερα είναι η εισαγωγή της σε όλες τις βαθ-
μίδες εκπαίδευσης. Από την πρωτοβάθμια
ήδη εκπαίδευση, αλλά πολύ περισσότερο
στη δευτεροβάθμια, θα έπρεπε οι Έλληνες
μαθητές να διδάσκονται βασικές αρχές του
τουρισμού και τη σημασία του για την ελλη-
νική οικονομία.
Δεν μπορεί σε μία τουριστική χώρα, ένας
απόφοιτος βασικής εκπαίδευσης να μην
έχει ακούσει ποτέ τη λέξη τουρισμός και να
μην έχει γίνει κοινωνός τουριστικής παιδεί-
ας. Ας μην ξεχνάμε ότι ζώντας σε αυτήν τη
χώρα δεν είναι απαραίτητο να εργαστούμε
σε τουριστική επιχείρηση για να έρθουμε
σε επαφή με κάποιον τουρίστα. Η επαφή
αυτή είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθη-
μερινότητάς μας και θα έπρεπε να καλλιερ-
γείται τουριστική κουλτούρα, διαπολιτισμική
νοοτροπία και διάθεση φιλοξενίας για να
μπορούμε να αξιώνουμε μακροπρόθεσμα
την εικόνα ενός ανταγωνιστικού τουριστικού
προορισμού.
Η επαφή με τους κατοίκους μιας χώρας
είναι κομμάτι του τουριστικού προϊόντος και
διαμορφώνει την εμπειρία κάθε επισκέπτη,
συνεπώς δεν μπορεί να αφεθεί στην τύχη
της. Σε πανεπιστημιακό επίπεδο, με δεδο-
μένη την ισχύουσα συνταγματική απαγόρευ-
ση της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, εί-
ναι απαραίτητο να δημιουργηθεί τουλάχι-
στον ένα πανεπιστημιακό τμήμα Τουριστι-
κού Μάνατζμεντ που θα προσφέρει σπου-
δές προπτυχιακού και μεταπτυχιακού επιπέ-
δου και θα συνεργάζεται με τουριστικές
επιχειρήσεις για την παραγωγή ερευνητι-
κού έργου.
Μακάρι στο άμεσο μέλλον να υπάρξουν
εξελίξεις στο χώρο της παιδείας, που θα
επιτρέψουν τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπι-
στημιακών ιδρυμάτων και στη χώρα μας,
αναβαθμίζοντας σημαντικά την πανεπιστη-
μιακή εκπαίδευση γενικότερα και την τουρι-
στική εκπαίδευση ειδικότερα.
51
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
ΦΑΚΕΛΟΣ
Η
Σχολή Επαγγελματικής
Μαγειρικής & Ζαχαροπλα-
στικής CHEF D’ OEUVRE συμ-
μετείχε ενεργά, στελεχώνο-
ντας με σπουδαστές της το Φε-
στιβάλ Γαστρονομίας και Γευ-
στικού Πολιτισμού «Ελλάδα
Γιορτή Γεύσεις», στην Τεχνόπο-
λη (Γκάζι) με συνδιοργανωτές
το Αθηνόραμα και το Δήμο Αθη-
ναίων. Η CHEF D’ OEUVRE με
τους σπουδαστές της πλαισίω-
σε ένα πλούσιο πρόγραμμα πα-
ράλληλων γαστρονομικών εκδη-
λώσεων, αναδεικνύοντας τον
πλούτο των ελληνικών γεύσεων
και πολλούς Έλληνες παραγω-
γούς που έλαβαν μέρος στην
Έκθεση με τα τοπικά προϊόντα
τους.
Οι σπουδαστές της Σχολής
CHEF D’ OEUVRE μαζί με διά-
σημους chef, όπως οι Έκτωρ
Μποτρίνι, Γιώργος Βενιέρης,
Λευτέρης Λαζάρου, Δημήτρης
Σκαρμούτσος, Γιάννης Λουκά-
κος κ.ά., παρουσίασαν εκλε-
κτές συνταγές των chef και πα-
ρέδωσαν μαθήματα μαγειρικής
στο κοινό, ενώ παράλληλα, με
την επιμέλεια των πρωτοετών
μαγείρων της Σχολής, βραβευ-
μένα με Χρυσό Σκούφο εστια-
τόρια ελληνικής κουζίνας προ-
σέφεραν ορισμένα από τα κα-
λύτερα πιάτα τους στους επι-
σκέπτες του Φεστιβάλ.
Η Σχολή CHEF D’ OEUVRE με
τους καθηγητές και σπουδα-
στές της δέχτηκαν συγχαρητή-
ρια από την Υπουργό Τουρι-
σμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη
και το Δήμαρχο Αθηναίων κ. Γ.
Καμίνη, για τη σωστή κατάρτιση
και τον επαγγελματισμό που
επέδειξαν με τη συμμετοχή
τους στο Φεστιβάλ Γαστρονο-
μίας και άφησαν τις καλύτερες
εντυπώσεις σε όλους τους
chefs, τους ειδικούς της γα-
στρονομίας καθώς και τους χι-
λιάδες επισκέπτες της Έκθε-
σης.
Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΥΓΧΑΙΡΕΙ ΤΗ ΣΧΟΛΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ CHEF D’OEUVRE