ETOILE BY LES CHEFS
Παρασκευή Ουζούνη,
Διευθύντρια
σπουδών
•
Προτάσεις για την αποτελεσματικότερη
εξέλιξη της τουριστικής παιδείας
Οι προτάσεις της Εtoile στηρίζονται στις
πρακτικές που έχει η ίδια υιοθετήσει και
προσπαθεί συνεχώς να βελτιώνει.
α. Αξιολόγηση του εκπαιδευτικού προσωπι-
κού του τουριστικού τομέα (δημιουργία μη-
τρώου εκπαιδευτών με αξιοκρατικά κριτή-
ρια).
β. Χρήση επικαιροποιημένης Εθνικής και
Διεθνούς Βιβλιογραφίας ως εκπαιδευτικού
εργαλείου.
γ. Ενσωμάτωση διεθνών ερευνητικών πρω-
τοκόλλων και καινοτόμων εργαλείων στην πα-
ροχή θεωρητικών και πρακτικών γνώσεων.
δ. Ενίσχυση του θεσμού πιστοποίησης των
γνώσεων που ακολουθήθηκαν μέσω αδιάβλη-
της εξεταστικής διαδικασίας.
ε. Ανταλλαγές εκπαιδευτικού προσωπικού
και μαθητών με αυτούς αντίστοιχων τουριστι-
κών σχολών του εξωτερικού.
Όμιλος ΔΟΜΗ
Χρυσάνθη Γαλανού,
Διευθύντρια τομέα
τουριστικών επαγγελμάτων
Η εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού
είναι η σημαντικότερη παράμετρος στην προ-
σπάθεια παροχής ποιοτικών υπηρεσιών και
βελτίωσης της παραγωγικότητας. Ο ιδιωτικός
τομέας οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες
και να επενδύσει στη συνεχή κατάρτιση των
επαγγελματιών.
•
Προτάσεις για την αποτελεσματικότερη
εξέλιξη της τουριστικής παιδείας
Στην κρίσιμη οικονομική περίοδο που διανύ-
ουμε, η θέση-πρόταση του Εκπαιδευτικού Ομί-
λου ΔΟΜΗ είναι η θέσπιση εκ μέρους της πο-
λιτείας μιας νέας εκπαιδευτικής φιλοσοφίας
που θα κινείται σε δύο βασικούς άξονες:
-
Την ποιοτική αναβάθμιση των τουριστικών
υποδομών και τον εκσυγχρονισμό των τουρι-
στικών υπηρεσιών, και
-
Την αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευ-
σης και κατάρτισης.
Mediterranean College
Ιωάννα Τσόκα,
Επικεφαλής Σχολής
Διοίκησης Επιχειρήσεων
•
Προτάσεις για την καλύτερη εξέλιξη της
τουριστικής παιδείας
Το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει για
την εξυγίανση της τουριστικής παιδείας σή-
μερα είναι η εισαγωγή της σε όλες τις βαθ-
μίδες εκπαίδευσης. Από την πρωτοβάθμια
ήδη εκπαίδευση, αλλά πολύ περισσότερο
στη δευτεροβάθμια, θα έπρεπε οι Έλληνες
μαθητές να διδάσκονται βασικές αρχές του
τουρισμού και τη σημασία του για την ελλη-
νική οικονομία.
Δεν μπορεί σε μία τουριστική χώρα, ένας
απόφοιτος βασικής εκπαίδευσης να μην
έχει ακούσει ποτέ τη λέξη τουρισμός και να
μην έχει γίνει κοινωνός τουριστικής παιδεί-
ας. Ας μην ξεχνάμε ότι ζώντας σε αυτήν τη
χώρα δεν είναι απαραίτητο να εργαστούμε
σε τουριστική επιχείρηση για να έρθουμε
σε επαφή με κάποιον τουρίστα. Η επαφή
αυτή είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθη-
μερινότητάς μας και θα έπρεπε να καλλιερ-
γείται τουριστική κουλτούρα, διαπολιτισμική
νοοτροπία και διάθεση φιλοξενίας για να
μπορούμε να αξιώνουμε μακροπρόθεσμα
την εικόνα ενός ανταγωνιστικού τουριστικού
προορισμού.
Η επαφή με τους κατοίκους μιας χώρας
είναι κομμάτι του τουριστικού προϊόντος και
διαμορφώνει την εμπειρία κάθε επισκέπτη,
συνεπώς δεν μπορεί να αφεθεί στην τύχη
της. Σε πανεπιστημιακό επίπεδο, με δεδο-
μένη την ισχύουσα συνταγματική απαγόρευ-
ση της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, εί-
ναι απαραίτητο να δημιουργηθεί τουλάχι-
στον ένα πανεπιστημιακό τμήμα Τουριστι-
κού Μάνατζμεντ που θα προσφέρει σπου-
δές προπτυχιακού και μεταπτυχιακού επιπέ-
δου και θα συνεργάζεται με τουριστικές
επιχειρήσεις για την παραγωγή ερευνητι-
κού έργου.
Μακάρι στο άμεσο μέλλον να υπάρξουν
εξελίξεις στο χώρο της παιδείας, που θα
επιτρέψουν τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπι-
στημιακών ιδρυμάτων και στη χώρα μας,
αναβαθμίζοντας σημαντικά την πανεπιστη-
μιακή εκπαίδευση γενικότερα και την τουρι-
στική εκπαίδευση ειδικότερα.
•
51
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
ΦΑΚΕΛΟΣ
Η
Σχολή Επαγγελματικής
Μαγειρικής & Ζαχαροπλα-
στικής CHEF D’ OEUVRE συμ-
μετείχε ενεργά, στελεχώνο-
ντας με σπουδαστές της το Φε-
στιβάλ Γαστρονομίας και Γευ-
στικού Πολιτισμού «Ελλάδα
Γιορτή Γεύσεις», στην Τεχνόπο-
λη (Γκάζι) με συνδιοργανωτές
το Αθηνόραμα και το Δήμο Αθη-
ναίων. Η CHEF D’ OEUVRE με
τους σπουδαστές της πλαισίω-
σε ένα πλούσιο πρόγραμμα πα-
ράλληλων γαστρονομικών εκδη-
λώσεων, αναδεικνύοντας τον
πλούτο των ελληνικών γεύσεων
και πολλούς Έλληνες παραγω-
γούς που έλαβαν μέρος στην
Έκθεση με τα τοπικά προϊόντα
τους.
Οι σπουδαστές της Σχολής
CHEF D’ OEUVRE μαζί με διά-
σημους chef, όπως οι Έκτωρ
Μποτρίνι, Γιώργος Βενιέρης,
Λευτέρης Λαζάρου, Δημήτρης
Σκαρμούτσος, Γιάννης Λουκά-
κος κ.ά., παρουσίασαν εκλε-
κτές συνταγές των chef και πα-
ρέδωσαν μαθήματα μαγειρικής
στο κοινό, ενώ παράλληλα, με
την επιμέλεια των πρωτοετών
μαγείρων της Σχολής, βραβευ-
μένα με Χρυσό Σκούφο εστια-
τόρια ελληνικής κουζίνας προ-
σέφεραν ορισμένα από τα κα-
λύτερα πιάτα τους στους επι-
σκέπτες του Φεστιβάλ.
Η Σχολή CHEF D’ OEUVRE με
τους καθηγητές και σπουδα-
στές της δέχτηκαν συγχαρητή-
ρια από την Υπουργό Τουρι-
σμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη
και το Δήμαρχο Αθηναίων κ. Γ.
Καμίνη, για τη σωστή κατάρτιση
και τον επαγγελματισμό που
επέδειξαν με τη συμμετοχή
τους στο Φεστιβάλ Γαστρονο-
μίας και άφησαν τις καλύτερες
εντυπώσεις σε όλους τους
chefs, τους ειδικούς της γα-
στρονομίας καθώς και τους χι-
λιάδες επισκέπτες της Έκθε-
σης.
Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΥΓΧΑΙΡΕΙ ΤΗ ΣΧΟΛΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ CHEF D’OEUVRE