92
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
BIBΛΙΟΘΗΚΗ
ΙSBN:139789608645851
Εκδόσεις: ΚΟΙΛΑΔΑ ΛΕΥΚΩΝ
Διαστάσεις: 28x24
ΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΤΗΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ
ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ
Ο
Γιώργος Πίττας είναι
ένας περιηγητής, ο
οποίος προσπαθεί
πάντα να ανακαλύ-
πτει την ιστορία και τους ανθρώ-
πους που κρύβονται πίσω από
κάθε θέμα που τον ενδιαφέρει
να περιγράψει. Σε όλα του τα βι-
βλία όπως «Τα Σημάδια του Αι-
γαίου», «Η Αθηναϊκή Ταβέρνα»,
«Τα πανηγύρια στο Αιγαίο», «Τα
Καφενεία της Ελλάδας» φαίνε-
ται έντονα αυτή η διάθεσή του.
Για το καινούργιο του βιβλίο, ο
ίδιος είπε χαρακτηριστικά: «Αν
στα προηγούμενά μου βιβλία τη
γαστρονομία την πολιορκούσα
με πλαγιοκοπήσεις, σε τούτο
εδώ η επίθεση είναι ολομέτω-
πη». Είναι γνωστό ότι ο Γιώργος
Πίττας είναι επικεφαλής στο
πρόγραμμα Ελληνικό Πρωινό
του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρί-
ου της Ελλάδας. Το πρόγραμμα
αυτό στοχεύει στην ανάδειξη
των τοπικών προϊόντων και την
ένταξή τους στα πρωινά που
παίρνουν Έλληνες και ξένοι στα
ξενοδοχεία. Έχει γυρίσει σχεδόν
όλη την Ελλάδα με στόχο να δο-
κιμάσει και να ανακαλύψει τα
προϊόντα κάθε περιοχής. Να
γνωρίσει τους ανθρώπους και να
βοηθά στη δημιουργία του Τοπι-
κού Πρωινού. Πρόσφατα ανακοι-
νώθηκε από το ΞΕΕ ότι σήμερα
400 ξενοδοχεία σε όλη την επι-
κράτεια σερβίρουν Ελληνικό
Πρωινό, φτιαγμένο από ντόπια
προϊόντα. Η συνταγή άλλωστε,
όπως λένε και οι ειδικοί, είναι
«Τοπικά προϊόντα στην εποχή
τους, τοπικές συνταγές και καλή
διάθεση», η επιτυχημένη συντα-
γή για ένα Τοπικό Πρωινό.
«Οι θησαυροί της ελληνικής
γαστρονομίας» είναι ένα πολύ
ενημερωμένο βιβλίο για την ελ-
ληνική γαστρονομία. Περιέχει
πληροφορίες για τα πάντα: για
την ιστορία της ελληνικής κουζί-
νας, για τις επιρροές της από
Δύση και Ανατολή, για τη σύγ-
χρονη εποχή, για τη νέα ελληνική
κουζίνα, για τις κατά τόπους
κουζίνες της Ελλάδας –οι κουζί-
νες των παιδικών μας χρόνων
και της αθωότητας όπως τις
αναφέρει –, για την κουζίνα των
πανηγυριών, για τις πανάρχαιες
γαστρονομικές τελετουργίες,
για τα επώνυμα προϊόντα ΠΟΠ
και ΠΓΕ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον
παρουσιάζει η τοπική κουζίνα
των διαφορετικών περιοχών – η
Θεσσαλία, η Κρήτη, η Μακεδο-
νία και η Θράκη, η Ήπειρος, η
Πελοπόννησος, τα νησιά και άλ-
λες περιοχές. Μιλά για την ιστο-
ρία τους, για την παραγωγή τους
και για τους ανθρώπους στην
ιστορία παραγωγής τους. Ιδιαί-
τερο ενδιαφέρον παρουσιάζει
και ο «Χάρτης προϊόντων της Ελ-
λάδας» και τα «Τα 100 προϊόντα
της Ελλάδας» και βέβαια οι «Δι-
ευθύνσεις παραγωγών».
Είναι ένα βιβλίο εργαλείο για
ειδικούς και μη.
Οι θησαυροί της
ελληνικής γαστρονομίας
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΤΤΑΣ