γαλακτοκομικά
προϊόντα
Αφιέρωμα
29
Σ
τον κλάδο των γαλακτοκομικών προϊόντων δρα-
στηριοποιείται αξιόλογος αριθμός παραγωγικών
επιχειρήσεων. Στις περισσότερες κατηγορίες
προϊόντων, η εγχώρια ζήτηση καλύπτεται σε σημαντικό
βαθμό από τις μεγάλου μεγέθους γαλακτοβιομηχανίες,
καθώς διαθέτουν οργανωμένα δίκτυα διανομής και
καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής επικρά-
τειας. Επιπλέον, ο παραγωγικός τομέας περιλαμβάνει
αρκετές επιχειρήσεις με μικρότερη παραγωγική δυνα-
μικότητα, οι οποίες είναι κυρίως τοπικής εμβέλειας.
Ωστόσο, αρκετές από αυτές έχουν σημαντική παρουσία
στις τοπικές αγορές. Ο εισαγωγικός τομέας περιλαμβά-
νει αρκετές επιχειρήσεις, οι περισσότερες από τις
οποίες δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο κλάδο των
γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων.
Τα παραπάνω προκύπτουν από την τελευταία έκδοση
της κλαδικής μελέτης «Γαλακτοκομικά Προϊόντα» που
εκπόνησε πρόσφατα η Διεύθυνση Οικονομικών Μελε-
τών της ICAP Group Α.Ε.
Η Ελένη Δεμερτζή, Senior Manager Οικονομικών
Μελετών της ICAP Group σχολιάζει σχετικά με τις
τελευταίες εξελίξεις της αγοράς: «Το 2015, η εγχώρια
αγορά γάλακτος χαρακτηρίστηκε από αύξηση στην
κατανάλωση του φρέσκου (λευκού) γάλακτος κατά 3%
σε σχέση με το 2014. Μείωση της κατανάλωσης, την ίδια
περίοδο, παρατηρήθηκε στις κατηγορίες του γάλακτος
υψηλής παστερίωσης (-12% περίπου), του συμπυκνω-
μένου γάλακτος και του γάλακτος μακράς διαρκείας».
Το φρέσκο γάλα υπερτερεί
Το φρέσκο παστεριωμένο γάλα (συμπεριλαμβανομέ-
νων και των διαφόρων ροφημάτων) εξακολουθεί να
αποτελεί την κυριότερη κατηγορία γάλακτος, καθώς το
ποσοστό συμμετοχής του, επί του συνολικού μεγέθους,
εκτιμάται σε 44% το 2015. Το αντίστοιχο ποσοστό για το
ισοδύναμο του συμπυκνωμένου γάλακτος, διαμορφώ-
θηκε σε 27%.
Το μερίδιο του γάλακτος υψηλής παστερίωσης μέχρι και
το 2013 ήταν ανοδικό. Ωστόσο, τη διετία 2014-2015 ήταν
πτωτικό, κυμαινόμενο στο 27% περίπου το 2015. Τέλος,
το γάλα μακράς διαρκείας καλύπτει μικρό μέρος της
αγοράς (μερίδιο 2% το 2015).
Όσον αφορά το γιαούρτι, η συνολική εγχώρια κατανά-
λωση γιαουρτιού, όπως επισημαίνει η κ. Δεμερτζή,
αυξήθηκε κατά 2,7% τη διετία 2015/2014. Το 2016
υπήρξε μικρή ετήσια αύξηση της κατανάλωσης (περί-
που 2%-3%). Αύξηση παρουσιάζει και η κατανάλωση
των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας (private label), το
μερίδιο των οποίων εκτιμάται στο 15% περίπου επί των
συνολικών πωλήσεων γιαουρτιού (μέσω των αλυσί-
δων σούπερ μάρκετ).
Οι εταιρείες και τα κέρδη
Στα πλαίσια της μελέτης έγινε εκτεταμένη χρηματοοικο-
νομική ανάλυση των παραγωγικών επιχειρήσεων του
κλάδου, βάσει επιλεγμένων αριθμοδεικτών. Επίσης,
συνετάχθη ομαδοποιημένος ισολογισμός για τη διετία
2014-2013, βάσει αντιπροσωπευτικού δείγματος εται-
ρειών.
Από τον ομαδοποιημένο ισολογισμό 16 παραγωγικών
επιχειρήσεων του κλάδου παρατηρούνται τα εξής:
Το σύνολο του ενεργητικού παρουσίασε οριακή αύξηση
(0,5%) το 2014/2013, ενώ τα συνολικά ίδια κεφάλαια μει-
ώθηκαν κατά 4,2%. Οι συνολικές πωλήσεις των
εταιρειών του δείγματος παρουσίασαν μικρή αύξηση το
2014, σε σύγκριση με το 2013 (2,7%), ενώ λόγω συγκρά-
τησης του κόστους, τα συνολικά μικτά κέρδη
αυξήθηκαν με υψηλότερο ρυθμό (9,7%). Τα λειτουργικά
έξοδα παρέμειναν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και το
2014, μειωμένα, όμως, κατά 1,5%.
Οι παραπάνω μεταβολές είχαν σαν αποτέλεσμα την
αναστροφή του συνολικού, λειτουργικού αποτελέσμα-
τος, το οποίο κατέστη θετικό το 2014, από αρνητικό το
προηγούμενο έτος. Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με τη
μείωση των μη λειτουργικών εξόδων, οδήγησε στη
σημαντική μείωση των ζημιών. Τα κέρδη EBITDA
παρουσίασαν σημαντική αύξηση (της τάξης του 78%).
Στοιχεία Ευρωπαϊκής Αγοράς
Η συνολική παραγωγή γάλακτος (προς κατανάλωση) στην Ευρω-
παϊκή Ένωση (28) διαμορφώθηκε το 2014 σε 24.641 χιλ. τόνους. Η
χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή είναι το Ηνωμένο Βασίλειο (με
7.410 χιλ. τόνους) και ακολουθούν η Γαλλία (3.535 χιλ. τόνοι), η
Ισπανία (3.521,3 χιλ. τόνοι) και η Ιταλία (2.547,7 χιλ. τόνοι). Αντί-
στοιχα, η συνολική παραγωγή (προς κατανάλωση) οξινισθέντος
γάλακτος (γιαούρτια, κ.ά.) διαμορφώθηκε σε 7.878,7 χιλ. τόνους το
2014. Η Γερμανία κάλυψε το 24% περίπου της συνολικής ευρωπαϊ-
κής παραγωγής, ενώ η Γαλλία το 21% περίπου. Οι συνολικές
παραδόσεις γάλακτος στα γαλακτοκομεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης
διαμορφώθηκαν στους 147,9 εκατ. τόνους κατά τη γαλακτο-
κομική περίοδο 2014-2015, από 144,1 εκατ. τόνους κατά
την προηγούμενη (αύξηση 2,7%).