34
γαλακτοκομικά
προϊόντα
Αφιέρωμα
Γάλα σόγιας
Το γάλα σόγιας ξεκίνησε σαν προϊόν που προτιμούν οι
vegans για να καταφέρουν να αφαιρέσουν από τη ζωή
τους το ζωικό γάλα. Αποτελεί όμως και επιλογή, και γι’
αυτό συνέχισε να επικρατεί στην
αγορά, για όσους δεν ήθελαν τα
υψηλά λιπαρά του ζωικού γάλα-
κτος. Δηλαδή υιοθέτησαν το γάλα
σόγιας, σαν ένα διαιτητικό προϊόν.
Το γάλα της σόγιας αναδεικνύε-
ται επίσης, ως ένα καλό στοιχείο
για την καθημερινή διατροφή
όλων όσων επιθυμούν να δια-
τηρούν ένα υγιές σώμα. Ο λόγος
είναι ότι τα συστατικά της σόγιας
παρουσιάζουν έναν εντυπωσιακό
πλούτο θρεπτικών ουσιών, καθώς περιέχουν ένα μονα-
δικό συνδυασμό πρωτεϊνών, ωφέλιμων λιπαρών,
χαμηλών υδατανθράκων και φυτικών ινών.
Γάλα αμυγδάλου
Το αμυγδαλόγαλα παρασκευάζεται από αμύγδαλα και
νερό και κερδίζει συνεχώς έδαφος στην καθημερινό-
τητα όσων ασχολούνται λίγο παραπάνω με τη διατροφή
τους. Μάλιστα, στη μεσαιωνική Ευρώπη καταναλωνό-
ταν συχνά, ιδιαίτερα τις ημέρες της νηστείας, ενώ στη
μέση ανατολή, αιώνες πριν, ήταν ένα πολύ δημοφιλές
ρόφημα, ευρύτερα γνωστό με το όνομα amygdalate. Το
γάλα από αμύγδαλο έχει μόλις
40-60 θερμίδες ανά φλιτζάνι και
είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε.
Επίσης, δεν περιέχει χολη-
στερόλη, καθώς είναι
πλούσιο σε μονοακόρεστα
λιπαρά. Έχει κρεμώδη υφή
και έντονη γεύση αμυγδά-
λου. Μερικές εταιρείες
προσθέτουν και γλυκαντι-
κές ουσίες ή και κάποιο
άρωμα για γεύση.
Γάλα καρύδας
Το συγκεκριμένο γάλα φτιάχνεται από νερό και την
τριμμένη σάρκα καρύδας. Μοιάζει πολύ στη γεύση με
αγελαδινό γάλα, αλλά θυμίζει και εξωτική κουζίνα και
φοινικόδεντρα. Το γάλα καρύδας θεωρείται μια καλή
«εναλλακτική» του αγελαδινού γάλακτος, ακόμη και
στη μαγειρική. Δεν θεωρείται μόνο μια τάση των
vegans, αλλά προτιμάται από λάτρεις της υγιεινής δια-
τροφής που ψάχνουν αντίστοιχες τροφές με μέταλλα,
ιχνοστοιχεία και βιταμίνες.
Σε αντίθεση με το «κλασικό» γάλα, το γάλα καρύδας δεν
περιέχει λακτόζη, με αποτέλεσμα να μετατρέ-
πεται στην κορυφαία τροφή για όσους
έχουν δυσανεξία σε αυτήν. Τέλος, οι
καρύδες είναι γεμάτες θρεπτικές
ουσίες και βιταμίνες (C, Ε, Β1, Β3,
Β5 και Β6), ενώ παράλληλα
διαθέτουν μέταλλα, όπως ο
σίδηρος, το νάτριο, το ασβέ-
στιο, το μαγνήσιο και ο
φώσφορος.
Γάλα γαϊδούρας
Μία ακόμη «μόδα», αλλά με τεράστια ευεργετικά χαρακτηριστικά
θεωρείται και το γάλα γαϊδούρας. Μάλιστα, το γάλα γαϊδούρας θεω-
ρείται από τα πανάρχαια χρόνια ως τροφή «φάρμακο», χάρη στις
ευεργετικές και θεραπευτικές του ιδιότητες. Μελέτες δείχνουν, ότι
πολύ σημαντική κατανάλωση γάλακτος γαϊδούρας γίνεται κυρίως
λόγω της σύστασής του, αλλά και των υποαλλεργικών του ιδιοτήτων.
Όσον αφορά τη θρεπτική του αξία, να σημειώσουμε ότι περιέχει πολύ
περισσότερη βιταμίνη C από το αγελαδινό γάλα και μεγάλες ποσότη-
τες βιταμινών Α, Β, D και Ε, ένα εξαιρετικό ποσοστό ανοσφαιρίνης,
καθώς και μαγνήσιο, ασβέστιο, κάλιο, φώσφορο και ψευδάργυρο.
Σημειωτέον, ότι το γάλα της γαϊδούρας έχει συστατικά πολύ κοντά σε
αυτά του ανθρώπινου γάλακτος.
Οι πολλές ευεργετικές ιδιότητες του γάλακτος της γαϊδούρας είναι
γνωστές από την αρχαιότητα. Στην αρχαία Αίγυπτο το γάλα της γαϊ-
δούρας σε συνδυασμό με βότανα χρησιμοποιούνταν για την ίαση
εσωτερικών ή εξωτερικών φλεγμονών ως πόσιμο παρασκεύασμα.
Οι αρχαίοι Έλληνες, επίσης, το θεωρούσαν άριστο θεραπευτικό μέσο.
Ο Ιπποκράτης το συνιστούσε σχεδόν για όλα τα είδη ασθενειών και
παθήσεων. Επιπλέον, το γάλα γαϊδούρας, ήδη από την αρχαιότητα, το
έδιναν σε μωρά, σε καχεκτικά παιδιά και σε άτομα καταβεβλημένα
από ασθένειες, γιατί ήταν πάρα πολύ θρεπτικό.
Κερδίζουν έδαφος τα φυτικά παρασκευάσματα
Ολοένα και μεγαλύτερο φαίνεται ότι είναι το ενδιαφέρον των καταναλωτών για τα ροφήματα ή αλλιώς
τα φυτικά γάλατα που υπάρχουν στην αγορά. Αυτό συμβαίνει είτε λόγω δυσανεξίας στη λακτόζη, είτε
λόγω δίαιτας καθώς πολλά από αυτά είναι πιο χαμηλά σε θερμίδες. Έτσι, τα επιλέγουν και τα εντάσ-
σουν στις αγορές τους, έναντι του ζωικού γάλακτος. Ας δούμε αναλυτικά τις κατηγορίες που υπάρχουν: