33
γαλακτοκομικά
προϊόντα
Αφιέρωμα
• Φάρμα Κουκάκη
Η Φάρμα Κουκάκη βρίσκεται στους
κάτω Αποστόλους στο Κιλκίς, όπου ο
καθαρός αέρας και το απόλυτα φυσικό
περιβάλλον δημιουργούν ιδανικές συν-
θήκες εκτροφής και ανάπτυξης της
φυτικής παραγωγής και του ζωικού της
κεφαλαίου (καλλιέργειες ζωοτροφών,
αγελάδες).
Απολαύστε τα παραδοσιακά, φτιαγμένα
από αρίστης ποιότητας πρώτη ύλη,
ελληνικά προϊόντα της Φάρμας Κου-
κάκη, όπως φρέσκο αγελαδινό γάλα,
γιαούρτι, αριάνι, κεφίρ, ρυζόγαλο, κρέ-
μες, τυροκομικά, βούτυρο και φυσικούς
χυμούς, τα οποία θα βρείτε σε περισσό-
τερα από 3.000 επιλεγμένα σημεία
πώλησης.
• ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΛΥΤΡΑΣ & ΥΙΟΙ ΟΕ
Η εταιρεία του Στέλιου Λύτρα παράγει
και εμπορεύεται τυροκομικά προϊόντα
από το 1960 ενώ η έδρα της τα τελευταία
25 χρόνια βρίσκεται στο Μαυροβούνι
Λάρισας. Το κύριο προϊόν της γκάμας
αποτελεί η βραβευμένη Φέτα Π.Ο.Π.
ΛΥΤΡΑΣ που παράγεται από φρέσκο
παστεριωμένο πρόβειο και γίδινο γάλα
που συλλέγεται καθημερινά από 300
συνεργαζόμενους κτηνοτρόφους της
Θεσσαλίας. Άλλα προϊόντα της γκάμας
της εταιρείας είναι το Κατσικίσιο Τυρί, το
Ανθότυρο, η Μυζήθρα, το Μανούρι
Π.Ο.Π. και το Στραγγιστό Γιαούρτι.
• ΛΥΚΑΣ ΙΚΕ
Η εταιρεία Λύκας ιδρύθηκε στο Βαφειο-
χώρι Κιλκίς τον Απρίλιο του 1987.
Αρχικά παρήγαγε τυροκομικά προϊόντα,
αλλά η ενθάρρυνση και η ζήτηση των
καταναλωτών ώθησε την εταιρεία στην
παραγωγή και άλλων γαλακτοκομικών
προϊόντων. Η ΛΥΚΑΣ ΙΚΕ σήμερα διαθέ-
τει μια μεγάλη ποικιλία τυροκομικών
προϊόντων τόσο από φρέσκο αιγοπρό-
βειο γάλα όσο και αγελαδινό. Στόχος της
ΛΥΚΑΣ ΙΚΕ είναι η μεγαλύτερη δυνατή
ικανοποίηση των καταναλωτών μέσα
από τη συνεχή βελτίωση των προϊόντων
της και τη συνεχή αναβάθμιση των
παρεχόμενων υπηρεσιών.
• Ο ΚΟΜΗΣ
Από το 1971 ξεκίνησαν να παράγονται τα
γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα
«Γιαούρτι και φέτα Ο ΚΟΜΗΣ». Η
συνταγή είναι παλιά, αλλά τα προϊόντα
φτιάχνονται πλέον σε σύγχρονες τεχνο-
λογικές εγκαταστάσεις. Η εταιρεία
ανανέωσε τα προϊόντα και τις συσκευα-
σίες και δημιούργησε ένα νέο
εργοστάσιο το 2011, επεκτείνοντας το
δίκτυό της. Φτάνει πλέον σε Αχαΐα,
Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία και Αττική.
Το πρόβειο γιαούρτι και η φέτα αποτε-
λείται από 100% Ελληνικό πρόβειο γάλα.
Αξιοσημείωτο είναι ότι το 60% του πρό-
βειου γάλακτος βασίζεται σε δικά τους
ζώα, βοσκής Πετσάκων Καλαβρύτων.
Επίσης, το αγελαδινό γιαούρτι μαζί με το
ρυζόγαλο και την κρέμα, αποτελείται
από 100% ελληνικό γάλα αγελάδος,
βοσκής Πετσάκων Καλαβρύτων.
• ΣΕΡΓΑΛ ΑΕ
Η ΣΕΡΓΑΛ ΑΕ ιδρύθηκε το 1964 από την
Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος και το
1995 η βιομηχανία πωλήθηκε μέσω
δημοπρασίας, οπότε και άρχισε η σταδι-
ακά ανοδική της πορεία. Αυξάνοντας την
παραγωγή της κατάφερε να επεκτείνει
το δίκτυο διανομής της στην υπόλοιπη
Ελλάδα, όπου και συνεργάστηκε με τις
μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ,
κατακτώντας ένα συνεχώς αυξανόμενο
μερίδιο αγοράς.
Τον Αύγουστο του 2008 ξεκίνησε μία
επένδυση πλήρους εκσυγχρονισμού και
αυτοματοποίησης της διαδικασίας παρα-
γωγής της. Μετά από αυτό, η επιχείρηση
όντας μια υπερσύγχρονη γαλακτοπαρα-
γωγική μονάδα κατάφερε να αυξήσει
την παραγωγή της στα νέα προϊόντα και
να βελτιώσει ακόμα περισσότερο την
ποιότητα τους προμηθευόμενη την
πρώτη ύλη της από κτηνοτρόφους που
δραστηριοποιούνται στον νομό Σερρών,
εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο την
επιβίωση της σερραϊκής υπαίθρου.
Εταιρείες με τοπικό χαρακτήρα
Δεν είναι λίγες οι εταιρείες που είναι μεν μικρές, αλλά έχουν φανατικό κοινό. Αρκετές μάλιστα από
αυτές, έχουν αρχίσει να ανοίγουν τα φτερά τους, αναπτύσσοντας μεγαλύτερο δίκτυο διανομής.
Εμείς συγκεντρώσαμε πέντε από τις πιο ενδιαφέρουσες εταιρείες που βρήκαμε.