53
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
στην ανάπτυξη του γαστρονοµικού τουρισµού
(γευσιγνωσίας), του αγροτουρισµού και του
τουρισµού υπαίθρου είναι η ελιά, το λάδι, το
ελληνικό παραδοσιακό κρασί, οι ξεχωριστοί
αµπελώνες βιολογικής καλλιέργειας, τα οινο-
ποιεία, το τσίπουρο, η γνήσια και µοναδική φέ-
τα που παράγεται µόνο στον τόπο µας, το κα-
σέρι, το χαλούµι, η γραβιέρα, η κεφαλογρα-
βιέρα, η µυζήθρα, το λαδοτύρι, η κοπανιστή,
το µανούρι και το ανθότυρο. Τα προϊόντα αυτά
συναντώνται σε διαφορετικές περιοχές στην
Ελλάδα, διαθέτουν δικές τους διαδικασίες πα-
ραγωγής και διακρίνονται για την ιδιαίτερη
ποιότητά τους, προσφέροντας ένα µοναδικό
γευστικό πλουραλισµό. Άραγε, πόσοι από
εµάς δεν έχουµε ενδώσει στον πειρασµό να
τα δοκιµάσουµε, δεν έχουµε ρωτήσει πώς, πό-
τε και από ποιους παράγονται, δεν δείξαµε εν-
διαφέρον να επισκεφτούµε µία µονάδα παρα-
γωγής σε µία εκδροµή που πραγµατοποιήσα-
µε, δεν τα αγοράσαµε για φίλους και συγγε-
νείς ως δώρα από µία επίσκεψή µας σε έναν
γραφικό και παραδοσιακό τόπο προορισµού,
δεν τα έχουµε απολαύσει ή αναζητήσει σε
ένα γεύµα µας ή σε ένα πρωινό σε µία τουρι-
στική εγκατάσταση διαµονής (συνήθως παρα-
δοσιακού τύπου), δεν τα έχουµε περιγράψει
στον κοινωνικό µας περίγυρο ως µία ξεχωρι-
στή γευστική εµπειρία σε µία τουριστική εξόρ-
µηση που πραγµατοποιήσαµε (word of mouth)
ή δεν τα αναζητήσαµε ως κίνητρο (tourist
motivation factor) στη λήψη της απόφασής µας
να επισκεφτούµε ξανά έναν τουριστικό προο-
ρισµό (tourist behavior, satisfaction, repeat
visitation);
Προς την κατεύθυνση αυτή µπορεί να ανα-
πτυχθεί και ο αλιευτικός τουρισµός, συνδυάζο-
ντας το υψηλής διατροφικής αξίας ελληνικό
ψάρι µε τον παράκτιο και θαλάσσιο τουρισµό.
Για παράδειγµα, ένα τουριστικό πακέτο διακο-
πών µπορεί να περιλαµβάνει την επίσκεψη σε
εγκαταστάσεις επεξεργασίας αλιευµάτων,
όπου µε τις µεθόδους που ακολουθούνται οι
επισκέπτες µαθαίνουν για την ελληνική αλιευ-
τική παραγωγή, ενώ παράλληλα γνωρίζουν,
δοκιµάζουν και απολαµβάνουν προϊόντα προ-
στιθέµενης αξίας.
Επιπρόσθετα, τα προγράµµατα αλιευτικού
τουρισµού προσφέρουν τη δυνατότητα στους
επισκέπτες να παρακολουθήσουν και να ενη-
µερωθούν για τις διαδικασίες που ακολουθούν
οι Έλληνες αλιείς (περιβαλλοντική ευαισθητο-
ποίηση, προστασία αλιευτικών αποθεµάτων,
µέθοδοι και παραδοσιακές τεχνικές αλιείας,
εργαλεία που χρησιµοποιούνται, εµπειρία πά-
νω σε ένα αλιευτικό σκάφος, άµεση επαφή µε
το θαλάσσιο κόσµο, τρόπος ζωής αλιέων κ.λπ.)
µέσα από µία ξεχωριστή τουριστική εµπειρία
(ψυχαγωγία και απόλαυση, εκπαίδευση και
αναψυχή).
Παρουσιάζεται λοιπόν µία ευκαιρία ανα-
βάθµισης και εµπλουτισµού του προσφερόµε-
νου τουριστικού προϊόντος. Η σύνδεση του
τουρισµού µε την πρωτογενή παραγωγή µπο-
ρεί να επιφέρει άµεσες θετικές συνέπειες σε
όλα τα εµπλεκόµενα µέρη: επισκέπτες, παρα-
γωγούς, περιβάλλον, επιχειρηµατίες του του-
ρισµού, εµπόρους, τοπική κοινωνία. Οι παρα-
γωγοί έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν την
παραγωγική τους δύναµη και τον όγκο της πα-
ραγωγής τους λόγω της επιδιωκόµενης αύξη-
σης της ζήτησης για την κατανάλωση των
προϊόντων τους. Ταυτόχρονα, δηµιουργούνται
νέες αγορές-στόχοι, που καλούνται να διαχει-
ριστούν εφαρµόζοντας σύγχρονες τάσεις και
τεχνικές προώθησης, διαφήµισης και πώλησης
των ποιοτικών/πιστοποιηµένων προϊόντων τους
(σύµβουλοι ανάπτυξης, προσέλκυση επενδύ-
σεων, επιχειρηµατικά πλάνα, benchmarking
διαδικασιών, έρευνα αγοράς, διαδικτυακές
πλατφόρµες προβολής και ενηµέρωσης κατα-
ναλωτών/εµπόρων, e-marketing, e-commerce,
trade marketing, συνεργασία και σύναψη συµ-
φωνιών µε ταξιδιωτικούς οργανισµούς και τα-
ξιδιωτικά γραφεία κ.λπ.). Κατά συνέπεια, µε
βάση την οργάνωση, τη µέθοδο και τον ορθό
προγραµµατισµό, που απορρίπτει προσδοκίες
περί εύκολου και σύντοµου κέρδους, αλλά
προκρίνει την αγροτική έρευνα και την του-
ριστική επιχειρηµατικότητα, οι Έλληνες πα-
ραγωγοί θα αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα
των προϊόντων τους (σχέση τιµής-ποιότητας,
value for money), µε φυσική απόρροια την
ενίσχυση της αναγνωρισιµότητάς τους (εγ-
χώριες και διεθνείς αγορές), την ενδυνάµω-
ση της φήµης τους αλλά και της θέσης που
αυτά κατέχουν στη συνείδηση των καταναλω-
τών (positioning marketing), διαδραµατίζο-
ντας µε αυτό τον τρόπο κύριο ρόλο στις συ-
νήθειες και στις προτιµήσεις των καταναλω-
τών ως επισκέπτες και συλλέκτες εµπειριών
και συναισθηµάτων κατά την επίσκεψή τους
σε έναν τουριστικό προορισµό.
Ενδεικτικά, στον κλάδο των υδατοκαλλιερ-
γειών και αναφορικά µε τις θέσεις εργασίας,