Τουριστική Αγορά τ. 269 - page 54

54
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
η απασχόληση του µόνιµου προσωπικού πα-
ρουσίασε αξιοπρόσεκτες µεταβολές. Το µόνι-
µο προσωπικό παρουσίασε µείωση 1,2% το
2014 σε σχέση µε το 2013, έναντι µείωσης
2,7% το 2013 σε σχέση µε το 2012, ενώ στα
ψάρια το 2014 σε σχέση µε το 2013 η ποσότη-
τα παρουσίασε µείωση 7,8% και η αξία αύξηση
1,8%, έναντι αύξησης 1,1% και µείωσης 2,4%
που σηµειώθηκε στην ποσότητα και την αξία,
αντίστοιχα, το 2013 σε σχέση µε το 2012. Tο
2014 εκτράφηκαν 87.761 τόνοι ψαριών, συνολι-
κής αξίας 436.072.378 ευρώ, έναντι 95.185,9
τόνων συνολικής αξίας 428.407.599 ευρώ το
2013 και 94.167 τόνων συνολικής αξίας
439.044.312 ευρώ το 2012. Στα οστρακοειδή
το 2014 σε σχέση µε το 2013 η ποσότητα πα-
ρουσίασε µείωση 10,5% και η αξία µείωση
9,0%, έναντι αύξησης 12,2% και 15,7% που ση-
µειώθηκε στην ποσότητα και την αξία, αντί-
στοιχα, το 2013 σε σχέση µε το 2012. Το 2014
καλλιεργήθηκαν 16.679 τόνοι οστρακοειδών
συνολικής αξίας 6.364.653 ευρώ, έναντι
18.639,4 τόνων συνολικής αξίας 6.990,302 ευ-
ρώ το 2013 και 16.612,8 τόνων συνολικής αξίας
6.040.241 ευρώ το 2012 (Πηγή: ΕΛΣΤΑΤ,
έρευνα υδατοκαλλιεργειών έτους 2014, ∆ια-
γράµµατα 1α. και 1β. ∆ηµοσίευση 31/12/2015).
Για τους ανθρώπους του τουρισµού και το
περιβάλλον, η επίτευξη µίας δυναµικής ισορ-
ροπίας ανάµεσα στον πρωτογενή τοµέα και
την τουριστική επιχειρηµατικότητα αποτελεί
µία διέξοδο για την εύρεση λύσεων σχετικών
µε τον επαναπροσδιορισµό, την «αναδιάρθρω-
ση» και την τοποθέτηση του προσφερόµενου
τουριστικού προϊόντος στη σχετική αγορά. Τα
προγράµµατα Leader, καθώς και τα Ολοκλη-
ρωµένα Προγράµµατα Ανάπτυξης Αγροτικού
Χώρου (ΟΠΑΑΧ), µπορούν να αποτελέσουν το
εφαλτήριο για νέα αγροτουριστικά επιχειρη-
µατικά βήµατα επιδοτώντας και ενισχύοντας
αγροτικές ορεινές περιοχές. Πιο συγκεκριµέ-
να, στα προγράµµατα αυτά µπορούν να συµ-
µετέχουν επιχειρήσεις που δραστηριοποιού-
νται στη µεταποίηση και συσκευασία αγροτι-
κών προϊόντων, στην οικοτεχνία, επιχειρήσεις
παροχής υπηρεσιών, επιχειρήσεις παραγωγής
ειδών διατροφής (µετά την πρώτη µεταποίη-
ση), χώροι εστίασης και αναψυχής, καταλύµα-
τα, επιχειρήσεις που ασχολούνται µε εναλλα-
κτικό τουρισµό και τουριστικά γραφεία.
Η επιδιωκόµενη συµµετοχή της αγροτικής,
κτηνοτροφικής και αλιευτικής παραγωγής σε
νέα τουριστικά εγχειρήµατα προϋποθέτει την
εφαρµογή σύγχρονων πρακτικών, που ικανο-
ποιούν τις ανάγκες και τις επιθυµίες των επι-
σκεπτών/καταναλωτών (customer driven
tourism products), συνδράµοντας στην επιµή-
κυνση της τουριστικής περιόδου µέσα από την
υλοποίηση στοχευµένων προγραµµάτων καθ’
όλη τη διάρκεια του χρόνου (εποχικότητα), στη
βιώσιµη τουριστική ανάπτυξη, στην αειφορική
διαχείριση περιβαλλοντικών πόρων και τόπων
προορισµού (περιβαλλοντικό µάρκετινγκ, προ-
στασία βιοποικιλότητας, φυσικών ενδιαιτηµά-
των, φυσικών διεργασιών, περιοχές NATURA
κ.λπ.), στον εµπλουτισµό του µείγµατος τουρι-
στικού µάρκετινγκ που θα υλοποιηθεί µε στόχο
την αύξηση της επισκεψιµότητας, την αύξηση
των ηµερών διαµονής και της κατά κεφαλή
δαπάνης των επισκεπτών στον τόπο προορι-
σµού (δηµιουργία νέας ζήτησης, προσέλκυση
τουριστών υψηλού εισοδήµατος και µορφωτι-
κού επιπέδου, περιβαλλοντικά ευαισθητοποιη-
µένους), αλλά και στην εκπλήρωση των προσ-
δοκιών των επισκεπτών σε σχέση µε τις ανα-
ζητήσεις τους και τις προσφερόµενες υπηρε-
σίες. Επιπρόσθετα, η βελτίωση των οικονοµι-
κών δεικτών σε µικροοικονοµικό αλλά και µα-
κροοικονοµικό επίπεδο (µείωση ανεργίας, νέ-
ες θέσεις εργασίας, µόνιµη και σταθερή απα-
σχόληση, επίτευξη υγιούς ανταγωνισµού, συ-
γκράτηση τιµών σε επίπεδα που να διευκολύ-
νουν την αγοραστική δύναµη και την κατανά-
λωση σε οικονοµικά δύσκολες εποχές, επαρ-
κής προσφορά, αύξηση ζήτησης, παραµονή
του εισοδήµατος στην τοπική κοινωνία, περαι-
τέρω ανάπτυξη για την κάλυψη νέων αναγκών
που θα προκύψουν, ενδιαφέρον από επενδυ-
τές κ.λπ.) αποτελεί πολύτιµο σύµµαχο στη συ-
νέχιση της προσπάθειας για ενδυνάµωση των
δοµών του κοινωνικού ιστού της χώρας, ευµά-
ρεια, αξιοπρέπεια, ποιότητα ζωής και περι-
βάλλοντος (well being).
Σύµφωνα µε το Ξενοδοχειακό Επιµελητή-
ριο Ελλάδας, για το έτος 2016, ο συνολικός
αριθµός των ξενοδοχειακών µονάδων στο σύ-
νολο της χώρας ανήλθε σε 9.757, µε διαθεσι-
µότητα 406.200 δωµατίων και 784.315 κλινών.
Επιπρόσθετα, σε έρευνα που διεξήγαγε η
ανεξάρτητη βρετανική εταιρεία Censuswide
για λογαριασµό του Συνδέσµου Ελληνικών
Τουριστικών Επιχειρήσεων, SETE Intelligence
(21/01/2016 – 25/01/2016, 3.046 ερωτηθέντες),
σχετικά µε την αντίληψη της Ελλάδας στις
αγορές της Μεγάλης Βρετανίας, ΗΠΑ και
Γερµανίας, προέκυψε ότι η Ελλάδα παραµέ-
νει ισχυρά επιθυµητός προορισµός σε σχέση
µε τον ανταγωνισµό. Από την ανάλυση προέκυ-
ψε ότι ένας στους τρεις συµµετέχοντες θα
ήθελε να πραγµατοποιήσει ένα ταξίδι διακο-
πών στην Ελλάδα το 2016. Τα κρίσιµα αυτά
στατιστικά στοιχεία ενδυναµώνουν την άποψη
για την υιοθέτηση νέων χαρακτηριστικών που
συνθέτουν το προσφερόµενο τουριστικό προϊ-
όν δεδοµένου ότι η διαθεσιµότητα, το επίπεδο
φιλοξενίας και η κατανάλωση γνήσιων ελληνι-
κών προϊόντων από ένα αξιοσηµείωτο όγκο
επισκεπτών µπορεί να προκαλέσει την ενίσχυ-
ση του αγροτικού εισοδήµατος σε συνάρτηση
µε την ενδυναµωµένη και προσοδοφόρα του-
ριστική επιχειρηµατικότητα.
Θα πρέπει να τονιστεί ότι η επιτυχής έκβα-
ση ενός τέτοιου εγχειρήµατος προϋποθέτει
και απαιτεί σαφή κατεύθυνση και προσανατο-
λισµό, συγκεκριµένο σκοπό και στόχο, την
αποδοχή και την ενεργό συµµετοχή των τοπι-
κών κοινωνιών, τη συνεργασία ποικίλων φορέ-
ων (περιφερειών, δήµων, πανεπιστηµιακών
ιδρυµάτων, ερευνητικών κέντρων, αγροτικών
συνεταιρισµών, επιµελητηρίων, εµπορικών
συλλόγων, κοινωνίας των πολιτών κ.λπ.), την
ύπαρξη σταθερού επιχειρηµατικού περιβάλ-
λοντος, τη συνεργασία και το συντονισµό αν-
θρώπινων και τεχνικών πόρων και διαδικασιών,
δεκτικότητα σε νέα οράµατα, την ανάληψη
πρωτοβουλιών (ατοµικών και συλλογικών), την
ουσιαστική υποστήριξη από την Κεντρική ∆ιοί-
κηση (γραφειοκρατία, απλούστευση διαδικα-
σιών, έλεγχο, ενηµέρωση, στρατηγικό και χω-
ροταξικό σχεδιασµό κ.λπ.), υποµονή, αισιοδο-
ξία και επιµονή για την επίτευξη των επιθυµη-
τών αποτελεσµάτων και την εξαγωγή συµπε-
ρασµάτων που βοηθούν τους ανθρώπους να
ευηµερούν και να µακροηµερεύουν.
«Η οικονοµική θεωρία είναι µέθοδος και όχι
δόγµα, ένα όργανο µυαλού, ένας τρόπος σκέ-
ψης, που βοηθά αυτόν που τον γνωρίζει να
βγάζει τα σωστά συµπεράσµατα»
Maynard Keynes (1883-1946).
Η σύνδεση του τουρισµού µε την πρωτογενή
παραγωγή µπορεί να επιφέρει άµεσες θετικές
επιδράσεις σε όλα τα εµπλεκόµενα µέρη.
1...,44,45,46,47,48,49,50,51,52,53 55,56,57,58,59,60,61,62,63,64,...84
Powered by FlippingBook