41
ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
Εξάλλου, αρκετοί chef δεν κρατιού-
νται να προβάλουν με όποιο τρόπο
μπορούν τα βραβευμένα εστιατόρια
που τους φιλοξενούν. Ταυτόχρονα, πέ-
ρα από τη δική τους προβολή, ωθούν
τα ίδια τα εστιατόρια να προβάλουν στα
social media τα πιάτα που τα κάνουν να
ξεχωρίζουν.
Σε δεύτερο επίπεδο, ενθαρρύνουν
τους επισκέπτες, ταξιδιώτες και τουρί-
στες να τα δοκιμάσουν, εκτοξεύοντας
έτσι τη γευστική επάρκεια και αρτιότητα
που νιώθουν στους ουρανίσκους τους!
Γευστικοί…πρεσβευτές
με σημαντική απήχηση
Την ίδια στιγμή, ολοένα και πιο πολ-
λοί τουριστικοί οργανισμοί επιδιώκουν
οι ταξιδιώτες να γνωρίζουν τους chef
που βρίσκονται πίσω από τις ποικίλες
γευστικές δημιουργίες, μετατρέποντάς
τους σε οιονεί πρεσβευτές του εκάστοτε
ταξιδιωτικού προορισμού.
Ένας από τους πλέον αναγνωρισμέ-
νους και πολυβραβευμένους chef πα-
γκοσμίως, ο περίφημος Ren
é
Redzepi,
chef και συνιδιοκτήτης του βραβευμέ-
νου με 2 αστέρια Μichelin, Noma, πραγ-
ματοποίησε μια εντυπωσιακή στροφή
στην καριέρα του.
Μαζί με την ομάδα του αποφάσισαν
να ταξιδέψουν από το Μεξικό και την Ια-
πωνία μέχρι την Αυστραλία, στήνοντας
και λειτουργώντας πρόσκαιρα pop-up
εστιατόρια. Ο λόγος κάθε άλλο παρά
βιοποριστικός ήταν, μιας και το σύνολο
των θέσεων-κρατήσεων για αυτά τα
εστιατόρια ήταν διαθέσιμα στο κοινό
από την πρώτη ημέρα λειτουργίας τους!
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό έγινε
προκειμένου εκείνος και η ομάδα του
να «βυθιστούν» στους τοπικούς πολιτι-
σμούς και στις γευστικές τους ιδιαιτερό-
τητες, να μάθουν εντελώς νέες γεύσεις
και υλικά και να προωθήσουν το εμπο-
ρικό σήμα Noma σε νέες γεωγραφίες,
πολύ μακριά από την Κοπεγχάγη όπου
και εδρεύει το εν λόγω εστιατόριο.
Τώρα, εάν στο μεταξύ ενδιαφερθεί
(γιατί περί αυτού πρόκειται ουσιαστικά)
να συνάψει συμφωνία συνεργασίας με
κάποιους από τους προορισμούς που
θα βρεθεί ώστε να τους προωθεί του-
ριστικά, εξυμνώντας την κουζίνα τους,
τότε ακόμη καλύτερα και για εκείνον
και για τους μελλοντικούς διαφημιζό-
μενους.
Ο Redzepi, ωστόσο, δεν είναι και ο
πλέον εξωστρεφής chef του κόσμου.
Μπορεί να έχει δημιουργήσει ένα άκρως
επιτυχημένο project, εντούτοις δεν
αποτελεί τον μοναδικό αναγνωρίσιμο
chef που θέλουν να βλέπουν οι foodies,
διεθνώς.
Πρόσφατη μελέτη του Αμερικανικού
Οργανισμού Τουρισμού, κατέδειξε πως
η δυνατότητα που έχουν οι ταξιδιώτες
να βιώσουν πληθώρα από fooding
εμπειρίες, (όπως λ.χ. να συναντήσουν
διά ζώσης κορυφαίους chef ), βρίσκεται
ιδιαίτερα ψηλά στις προτιμήσεις τους.
Οι συνεργασίες επιμέρους τουριστι-
κών προορισμών με διακεκριμένους
chef δεν αποτελούν κάτι καινούργιο ή
μια καινοτόμο τάση, αλλά υπάρχουν
αξιοσημείωτοι τρόποι με τους οποίους
αξιοποιούνται.
Μάλιστα, περιοχές όπως η Ιαπωνία,
το Ισραήλ και τα νησιά Κέιμαν, που
χρησιμοποίησαν chef ως τα πρόσωπα
νέων διαφημιστικών εκστρατειών, κατά-
φεραν να στοχεύσουν σε ορισμένες από
τις μεγαλύτερες και πλέον κερδοφόρες
διεθνείς αγορές!
Ακόμη και όταν ένας προορισμός
πλήττεται από μια φυσική καταστροφή
ή κάποιο τραγικό συμβάν, οι chef βρί-
σκονται στην πρώτη γραμμή.
Για παράδειγμα, όταν στις αρχές
Οκτωβρίου προέκυψε το πολύνεκρο
περιστατικό με τους πυροβολισμούς
στο Λας Βέγκας, αυτομάτως η Επι-
τροπή Τουρισμού της πόλης ξεκίνησε
“
Oι chef έχουν
μετεξελιχθεί σε
σημεία αναφοράς και
ηγέτες στις τοπικές
κοινότητές τους, ενώ την
ίδια στιγμή εξακολουθούν
να σκαρφίζονται νέους
τρόπους προκειμένου
να διατηρούν σε υψηλή
θέση το φαγητό που
δημιουργούν και τους
προορισμούς που
εκπροσωπούν.
”