Επιλογή Ζωής 1 - page 8

8
Νέα από το χώρο της Υγείας
Ό
σο περνάνε τα χρόνια οι νοητικές μας ικανότητες φθείρονται με αποτέλε-
σμα να μη θυμόμαστε τόσο καλά, να μην αντιδρούμε με την ταχύτητα που
το κάναμε παλιότερα, να μη μπορούμε να συγκεντρωθούμε για μεγάλο χρονικό
διάστημα κ.λπ. Μια πρόσφατη μελέτη που έγινε σε μια ομάδα ατόμων 63-80
ετών στο Κέντρο Νευροεκφυλιστικών Παθήσεων του Μαγδεμβούργου έδειξε
ότι η φυσική άσκηση –και ιδιαίτερα ο χορός– μπορεί να αντιστρέψει βλάβες σε
συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου με ευεργετικά αποτελέσματα για τις
νοητικές λειτουργίες των συμμετεχόντων.
Σύμφωνα με την υπεύθυνη της έρευνας, δρ. Kathrin Rehfeld, η μελέτη διήρ-
κεσε 18 μήνες και οι συμμετέχοντες χωρίσθηκαν σε δύο ομάδες. Η μία έκανε
μαθήματα χορού μια φορά την εβδομάδα ενώ η άλλη έκανε βάδισμα και πο-
δήλατο, πάλι μια φορά την εβδομάδα. Στο τέλος της μελέτης και οι δύο ομάδες
εμφάνισαν σοβαρή βελτίωση της λειτουργίας περιοχών του εγκεφάλου που
παίζουν σημαντικό ρόλο στη λειτουργία της μνήμης και της μάθησης (όπως ο
ιππόκαμπος). Όμως η ομάδα που έκανε τα μαθήματα χορού ήταν η μόνη που
εμφάνισε σαφή βελτίωση και στη φυσική ισορροπία των συμμετεχόντων.
Αν λοιπόν μπορείτε, γραφτείτε με το ταίρι σας σε μια σχολή χορού –ή απλά
φροντίστε να χορεύετε μια φορά την εβδομάδα– μόνο οφέλη θα δείτε!
Σ
ύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας, τα μανιτάρια
είναι οι υψηλότερες σε περιεκτικότητα τροφές σε δύο εξαιρετικά ισχυρές αντιοξειδωτικές
ουσίες, την εργοθειονίνη και τη γλουταθειόνη. Τα δύο αυτά αντιοξειδωτικά δεσμεύουν τις «ελεύ-
θερες ρίζες» που κυκλοφορούν στον οργανισμό μας και που προκαλούν βλάβες στα κύτταρα, αλλά
και στο ίδιο το DNA μας και που συχνά είναι υπεύθυνες για πολλές από τις παθήσεις της τρίτης
ηλικίας, αλλά και για την ίδια τη διαδικασία της «γήρανσης».
Ο δρ. Robert Beelman, καθηγητής της έδρας Επι-
στήμης των Τροφών στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλ-
βανίας και επικεφαλής της συγκεκριμένης έρευ-
νας, δήλωσε ότι τα μανιτάρια είναι μακράν οι πλου-
σιότερες σε περιεκτικότητα τροφές στα δύο αυτά
αντιοξειδωτικά. Ανάμεσα δε στα 13 είδη μανιταριών
που μελετήθηκαν στην έρευνα, πρωταθλητής σε πε-
ριεκτικότητα αναδείχθηκε το είδος πορτσίνι.
Να σημειώσουμε ότι τα δύο αυτά αντιοξειδω-
τικά έχουν υψηλή αντοχή στη θερμότητα και δεν
καταστρέφονται στο μαγείρεμα αλλά διατηρούν
τις ευεργετικές τους ιδιότητες. Δεν χρειάζεται να
πούμε ότι πλέον ένα πιάτο μανιτάρια πορτσίνι στο
τραπέζι είναι must!
ΞΑΝΑΝΙΩΣΤΕ ΧΟΡΕΥΟΝΤΑΣ
Μελέτες δείχνουν ότι ο χορός αντιστρέφει
τη γήρανση του εγκεφάλου
ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ: ΕΛΙΞΗΡΙΟ ΝΕΟΤΗΤΑΣ;
Η μοναδική αντιοξειδωτική δράση των μανιταριών καταπολεμά τη γήρανση
1,2,3,4,5,6,7 9,10,11,12,13,14,15,16,17,18,...100
Powered by FlippingBook