Food Service τ. 125 - page 8

FOOD
Service
8
πρώτο
πλάνο
Ο βραβευμένος με πληθώρα
αστεριών Michelin, Joël Robu-
chon, αποφάσισε να ασχοληθεί
με την εκπαίδευση. Ο Γάλλος
chef πρόσφατα ανακοίνωσε την
πρόθεσή του να ιδρύσει μία
διεθνή σχολή μαγειρικής, η
οποία θα λειτουργεί στο εσωτε-
ρικό ενός μοναστηριού-νοσο-
κομείου στην περιοχή Montmo-
rillon στη Γαλλία. Η λειτουργία
της σχολής αναμένεται να ξεκι-
νήσει το 2018. Τα παραπάνω
αναφέρονται σε δημοσίευμα
της εφημερίδας Malay Mail,
ενώ η είδηση έχει αναπαραχθεί
από πλήθος μέσων σε όλο τον
κόσμο. Τα προσφερόμενα προ-
γράμματα της σχολής τα οποία
θα διδάσκονται σε δύο γλώσ-
σες σχετίζονται με την οινο-
γνωσία, το σέρβις και τη γα-
στρονομία, ενώ η διάρκεια
σπουδών θα είναι διετής και
τριετής. Σύμφωνα με τα πρώτα
αρχιτεκτονικά σχέδια, οι εγκα-
ταστάσεις θα περιλαμβάνουν
είκοσι αίθουσες μαθημάτων, 19
εργαστήρια, μία αίθουσα δια-
λέξεων και έναν κήπο-εργαστή-
ριο. Επίσης, στο πλαίσιο της
σχολής θα λειτουργήσει εστια-
τόριο στο οποίο οι σπουδαστές
θα έχουν τη δυνατότητα να
εφαρμόζουν τις γνώσεις τους.
Το κόστος του όλου εγχειρήμα-
τος εκτιμάται να φτάσει στα
εξήντα πέντε εκατομμύρια ευ-
ρώ. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι
το γεγονός ότι το έργο χρημα-
τοδοτείται από ασιατικό επεν-
δυτικό γκρουπ, το οποίο θα α -
ναλάβει και την κατασκευή
ενός ξενοδοχείου με 15 σουί-
τες στους χώρους της σχολής.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, κατά
τη διάρκεια του πρώτου έτους
λειτουργίας της σχολής, θα εγ-
γραφούν 523 σπουδαστές, με
τον αριθμό τους να αναμένεται
να φτάσει το τρίτο έτος τους
1.175. Οι απόφοιτοι θα λαμβά-
νουν γαλλικό πιστοποιητικό
παρακολούθησης (Certificat
d'Aptitude Professionnelle).
n
ΓΑΛΛΙΑ
Τι μαγειρεύει ο Robuchon;
Δεκαπενθήμερο φεστιβάλ ψα-
ριών ελληνικής ιχθυοκαλλιέρ-
γειας πραγματοποιήθηκε σε
δεκαπέντε διαφορετικά εστια-
τόρια της Νέας Υόρκης μεταξύ
8-22 Νοέμβριου 2015, όπως
ανακοίνωσε ο Σύνδεσμος Ελ-
ληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών
(ΣΕΘ). Οι εκδηλώσεις υλοποιή-
θηκαν από τον οργανισμό
Enterprise Greece και χρηματο-
δοτούνται από το Ευρωπαϊκό
Ταμείο Αλιείας, με στόχο να
ενισχύσει ακόμα περισσότερο
τη ζήτηση των ελληνικών προϊ-
όντων ιχθυοκαλλιέργειας στη
Βόρεια Αμερική, καθώς εκεί
καταναλώνεται το 90% της τσι-
πούρας και του λαβρακιού που
πωλείται στις ΗΠΑ.
Αν και η Βόρεια Αμερική απο-
τελεί μία σχετικά μικρή αγορά
για το ελληνικό ψάρι, έχει ση-
μαντική προοπτική ανάπτυξης,
καθώς τα τελευταία χρόνια πα-
ρατηρείται μέση ετήσια αύξη-
ση της κατανάλωσης που ξε-
περνά το 25%. Το 2014 κατα-
ναλώθηκαν περίπου 4.750 τό-
νοι, εκ των οποίων το 55% εξή-
χθη από την Ελλάδα. Ο ΣΕΘ
αναφέρει επίσης ότι, όταν πριν
από δέκα χρόνια οι Έλληνες
επιχειρηματίες έστρεψαν το
βλέμμα τους στην Αμερική, το
λαβράκι υπήρχε μόλις στο 1%
των μενού των εστιατορίων.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοι-
χεία, πρόκειται για το ψάρι με
το μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης
διείσδυσης στο χώρο της
εστίασης (περίπου 28% αύξη-
ση ετησίως), ξεπερνώντας ακό-
μα και τα καθιερωμένα θαλασ-
σινά. Επισημαίνεται ότι ο κύ-
ριος ανταγωνιστής της Ελλά-
δας, η Τουρκία, έχει σχεδόν
δεκαπλασιάσει τις πωλήσεις
μέσα σε μία τριετία, κερδίζο-
ντας ολοένα μεγαλύτερο μερί-
διο αγοράς λόγω των χαμηλό-
τερων τιμών πώλησης των
προϊόντων και των φθηνότε-
ρων μεταφορικών.
n
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
Φεστιβάλ ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας
Το ψάρι έχει
μέλλον!
H εκπαίδευση
σε νέα βάση.
Ο Γάλλος chef
Joël Robuchon.
1,2,3,4,5,6,7 9,10,11,12,13,14,15,16,17,18,...68
Powered by FlippingBook