Mini Market & Μικρή Λιανική Νο 10 - page 37

37
Σ
ύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, 4 στις 10 σοκολά-
τες που τρώνε οι Έλληνες πωλούνται από τα
περίπτερα. Ένας διόλου ευκαταφρόνητος αριθ-
μός, εάν αναλογιστεί κανείς ότι τα μάρκετ έχουν
μεγαλύτερη ποικιλία. Και όμως η λογική της αγοράς
έρχεται συνοδευτικά, μαζί με τα τσιγάρα συνήθως, οπότε
είναι η επιπρόσθετη αγορά.
Σύμφωνα με στοιχεία της ΙCΑΡ, οι ετήσιες πωλήσεις
σοκολάτας ανέρχονται συνολικά σε περίπου 22.000
τόνους, που μεταφράζεται σε 225 εκατ. ευρώ. Μάλιστα,
πρώτη στις προτιμήσεις του καταναλωτικού κοινού είναι
η σοκολάτα σε μορφή πλάκας, που κατέχει περίπου το
49% του τζίρου. Ακολουθούν οι bitter σοκολάτες, γεγονός
που δείχνει ότι οι Έλληνες ακολουθούν πλέον τη διεθνή
τάση και προτιμούν τα πιο υγιεινά προϊόντα.
Το 21% κατέχουν τα σοκολατάκια, οι γεμιστές σοκολάτες
και οι γκοφρέτες.
Μπορεί η σοκολάτα να μην αποτελεί βασικό είδος δια-
τροφής, ωστόσο, πάντα οι καταναλωτές την προτιμούν
και την τιμούν δεόντως. Οι περισσότερες πωλήσεις γίνο-
νται το χειμώνα και αυτός είναι και ο λόγος που υπάρχει
μια σχετική στασιμότητα στον κλάδο, καθώς το καλοκαίρι
στην Ελλάδα έχει επιμηκυνθεί και αυτό έχει ως συνέπεια
τις χαμηλότερες πωλήσεις, μεγαλύτερο διάστημα από το
σύνηθες. Οι σοκολατοποιίες στην Ελλάδα όμως δεν
μένουν με «σταυρωμένα χέρια», εφόσον προσπαθούν
συνεχώς να δημιουργήσουν νέα προϊόντα, τα οποία δεν
απευθύνονται μόνο σε μικρούς καταναλωτές, αλλά σε
όλες τις ηλικίες.
Εταιρείες όπως η Νestle, η ΙΟΝ, η Κraft Foods Ηellas
(Παυλίδης), η Οscar, η Αstir προσπαθούν να λανσάρουν
στην αγορά συνέχεια νέα είδη, για να προσελκύουν τους
καταναλωτές.
Είδη σοκολάτας
• Μαύρη σοκολάτα (υγείας ή bitter): Εκτός από βούτυρο
κακάο, περιέχει επιπλέον ζάχαρη και κακαόμαζα σε
ποσοστό από 35-40% έως 75% (σπανίως και παρα-
πάνω). Όσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητα μιας
σοκολάτας σε κακάο τόσο πιο πικρή γεύση αποκτά.
• Κουβερτούρα: Χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική. Η
μόνη διαφορά της από τη μαύρη σοκολάτα είναι το
ποσοστό κακάο που περιέχει, το οποίο δεν ξεπερνάει
το 35-40%.
• Σοκολάτα γάλακτος: Περιέχει, εκτός από βούτυρο
κακάο, κακαόμαζα, γάλα και ζάχαρη.
• Λευκή σοκολάτα: Στα συστατικά της συγκαταλέγεται η
ζάχαρη, πιθανώς γάλα, αλλά όχι κακαόμαζα. Στην
Ελλάδα, η κατανάλωσή της είναι πολύ περιορισμένη.
Με την ευκαιρία να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν περιέχει
καθόλου σοκολάτα. Στην καλύτερη περίπτωση είναι
φτιαγμένη από «βούτυρο του κακάο», δηλαδή πρα-
κτικά μόνο φυτικό λίπος, γάλα, ζάχαρη και βανίλια. Στη
χειρότερη περίπτωση περιέχει άλλα φυτικά βούτυρα
και τεχνητά
γευστικά πρόσθετα
γεύσης κακάο. Δεν περιέχει επίσης
κανένα από τα δραστικά φαρμακο-
λογικά συστατικά της μαύρης
σοκολάτας. Η λευκή σοκολάτα λοιπόν δεν
είναι σοκολάτα, αλλά ένα κοινό γλυκό.
• Γεμιστή σοκολάτα: Σε οποιοδήποτε είδος σοκολάτας
μπορούν να προστεθούν επιπλέον υλικά, όπως ξηροί
καρποί (π.χ. φουντούκια, αμύγδαλα) ή γέμιση, όπως
πραλίνα (επεξεργασμένοι ξηροί καρποί σε μορφή
πάστας), πορτοκάλι, καραμέλα κ.λπ.
• Βιολογική σοκολάτα: Είναι πιο ακριβή από τα υπόλοιπα
είδη σοκολάτας, αλλά θεωρείται προϊόν ποιότητας, με
υψηλή περιεκτικότητα σε κακαόμαζα.
Για να ονομαστεί ένα προϊόν σοκολάτα,
σύμφωνα με τον Κώδικα Τροφίμων και
Ποτών, πρέπει να περιέχει βούτυρο κακάο,
η αναλογία του οποίου διαφέρει ανάλογα με
το είδος της σοκολάτας.
Οι κύριοι κατασκευαστές σοκολάτας στον κόσμο
Εταιρεία
Πωλήσεις 2015
(US$ millions)
Mars Inc (USA)
18.400
Mondeléz International (USA)
16.691
Nestlé SA (Switzerland)
11.041
Ferrero Group (Luxembourg/Italy)
9.757
Meiji Co Ltd (Japan)
8.461*
Hershey Co (USA)
7.422
Chocoladenfabriken Lindt & Sprüngli AG (Switzerland)
4.171
Arcor (Argentina)
3.000
Ezaki Glico Co Ltd (Japan)
2.611*
Yildiz Holding (Turkey)
2.144
Πηγή: Candy Industry, Ιανουάριος 2016
* Αυτό περιλαμβάνει την παραγωγή μη ζαχαρωδών ειδών.
ΣΟΚΟΛΑΤΑ
Αφιέρωμα
1...,27,28,29,30,31,32,33,34,35,36 38,39,40,41,42,43,44,45,46,47,...84
Powered by FlippingBook