38
Τα συστατικά της σοκολάτας
• Φλαβονοειδή: Αντιοξειδωτικές ουσίες με δράση κατά
της γήρανσης (δεν περιέχονται στη λευκή σοκολάτα).
• Βούτυρο κακάο: Έχει εξαιρετικές θρεπτικές ιδιότητες
στο δέρμα.
• Μαγνήσιο: Διεγείρει την ανάπτυξη των κυττάρων της
επιδερμίδας. Τονώνει και βελτιώνει τη διάθεση.
• Καφεΐνη: Δρα ως διεγερτικό στον οργανισμό, ενώ
παράλληλα τονώνει το δέρμα.
• Θεοβρωμίνη: Διεγείρει τον καρδιακό μυ και το νευρικό
σύστημα. Βρίσκεται σε μεγαλύτερο ποσοστό στη μαύρη
σοκολάτα.
• Φαινυλαιθυλαμίνη: Προκαλεί καλή διάθεση.
Η έλλειψη του κακάο
Υπάρχουν σενάρια ότι η αγαπημένη σοκολάτα μπορεί να
καταστεί σε λίγα χρόνια πανάκριβη για το μέσο κατανα-
λωτή. Η αιτία βρίσκεται στην Αφρική, καθώς η παραγωγή
κακάου στη Δυτική Μαύρη Ήπειρο συνεχώς μειώνεται,
λόγω νέων ασθενειών από τις οποίες προσβάλλονται τα
κακαόδεντρα και της μη αναπλήρωσης των γερασμένων
δέντρων. Το αποτέλεσμα είναι η τιμή του κακάου να
σημειώνει αλλεπάλληλα ρεκόρ. Κάποιοι ειδικοί υποστη-
ρίζουν ότι εάν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί, σε 20 χρόνια
η αυθεντική σοκολάτα από κακάο θα κοστίζει όσο και το
χαβιάρι: από 2.000 ευρώ το κιλό και πάνω. «Θα είναι τόσο
δυσεύρετη και ακριβή ώστε ο μέσος καταναλωτής απλώς
δεν θα μπορεί να την αγοράσει» έχει δηλώσει ο Τζον Μέι-
σον, εκτελεστικός διευθυντής και ιδρυτής του
Συμβουλίου Ερευνών για την προστασία της φύσης, με
έδρα την Γκάνα. Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι δύο από τις
μεγαλύτερες βιομηχανίες παραγωγής σοκολάτας στον
κόσμο, η εταιρεία Barry Callebaut Group, με έδρα την
Ελβετία, και η βρετανική Mars, προειδοποίησαν με ανα-
κοινώσεις τους, ήδη από τα τέλη του 2014, ότι η
συνεχιζόμενη έλλειψη του κακάο στην παγκόσμια αγορά
θα επιφέρει αναπόφευκτα την έλλειψη, αλλά και την
αύξηση στην τιμή της σοκολάτας.
Παράλληλα, η ζήτηση για σοκολάτα αυξάνεται σταθερά
με ποσοστό 2-2,5% κάθε χρόνο. Την ίδια στιγμή η παρα-
γωγή του κακάο στη Βραζιλία (που στο παρελθόν ήταν η
δεύτερη χώρα στον κόσμο στις εξαγωγές του προϊόντος)
μειώθηκε τα τελευταία χρόνια δραστικά εξαιτίας κοινωνι-
κών, οικονομικών και περιβαλλοντικών λόγων.
Η ζήτηση σε χώρες της Ασίας και, ειδικότερα, στην Ινδία,
γνωρίζει τεράστια αυξητική τάση.
Η Ένωση Παραγωγών Κακάο του Εκουαδόρ (UNOCACE)
έχει ανακοινώσει ότι τροφοδοτεί τα μέλη της με κλώνους
εξαιρετικού αρωματικού κακάο, ανθεκτικού στις κακές
καιρικές συνθήκες, ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα.
Η ιστορία της σοκολάτας
Η ιστορία της σοκολάτας ξεκινά περίπου στο 600 π.Χ.,
στην Κεντρική Αμερική, από τη φυλή των Μάγιας, όπου
Ιωάννης Τσικάκης
«Πιο πολλή σοκολάτα
το χειμώνα!»
Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος επί της
οδού Μαυροκορδάτου, κ. Ιωάννης Τσι-
κάκης, μίλησε για την κατανάλωση
σοκολάτας τώρα το καλοκαίρι συγκρι-
τικά με το χειμώνα και τόνισε πως «το
χειμώνα ο κόσμος καταναλώνει πολλή
σοκολάτα! Τώρα το καλοκαίρι σαφώς λιγότερο!
Από εταιρείες έχουμε στο κατάστημά μας Lacta, ION κ.ά. Ψαχνόμα-
στε και μας ενδιαφέρει να έχουμε όλες τις γεύσεις, ενώ οι τιμές μας
δεν έχουν μεγάλη απόκλιση από εκείνες στα σουπερμάρκετ».
Μιχάλης Ντούρος
«Υπάρχει καλό
περιθώριο κέρδους»
«Φέρνουμε στο κατάστημά μας ΙΟΝ,
Lacta, Παυλίδης, Nestle (Crunch),
Kinder και μπορώ να πω ότι πιο πολύ
πουλάει η ΙΟΝ. Φέρνουμε και πιο περί-
εργες γεύσεις. Όσο διαφημίζονται οι
εταιρείες πουλάνε, αλλά δεν μένουν
μόνιμοι πελάτες σε αυτά τα προϊόντα γιατί είναι και πιο ακριβά. Ο
κόσμος απλώς περνάει μια φάση που τα αγοράζει, η οποία κάποια
στιγμή τελειώνει. Περισσότερη κίνηση στις σοκολάτες έχει ο χειμώ-
νας. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι τις πρώτες εβδομάδες του μήνα
που πληρώνεται ο κόσμος ψωνίζει πιο πολύ. Αυτό συμβαίνει βέβαια
με όλα τα προϊόντα. Επίσης να τονίσω ότι υπάρχει καλό περιθώριο
κέρδους και κυμαίνεται γύρω στο 30%-40% επί της τιμής». Όσον
αφορά τη διαφορά της τιμής με τα σουπερμάρκετ, δηλώνει ότι:
«Υπάρχει μια απόκλιση στην τιμή από τα σουπερμάρκετ, γύρω στο
20% πιο ακριβά, ίσως και περισσότερο».
Η δική σας
άποψη
ΣΟΚΟΛΑΤΑ
Αφιέρωμα