40
φτιάχνει και την πρώτη ελληνική σοκολάτα υγείας. Το
1852, με τη βοήθεια ενός Πολωνού τεχνικού, αρχίζει να
παρασκευάζει στο υπόγειο του ζαχαροπλαστείου του
σοκολάτα με εργαλεία Ski Genetis, κάτι που είχε μεγάλη
επιτυχία στην αθηναϊκή κοινωνία. Το 1861 φέρνει από την
Ευρώπη ένα χειροκίνητο μηχάνημα για την παρασκευή
της πρώτης μάζας της σοκολάτας.
Το 1860 προσλαμβάνει ως υπάλληλο τον Δημήτριο, τον
οποίο αργότερα τον παντρεύει με την ανιψιά του με βασι-
λικό διάταγμα.
Αυτός φέρνει την πρώτη ατμομηχανή στην Αθήνα για τις
ανάγκες του εργοστασίου και μια παγωτομηχανή από τη
Γαλλία, κάτι που θεωρήθηκε
ιστορικό γεγονός στην Αθήνα.
Όταν ο Σπύρος Παυλίδης
πεθαίνει, ο Δημήτρης αγορά-
ζει ένα μεγάλο κτήμα δέκα
στρεμμάτων στην οδό Πει-
ραιώς και μεταφέρει εκεί το
εργοστάσιο της σοκολάτας.
Φέρνει από το εξωτερικό τα
πιο σύγχρονα μηχανήματα
σοκολατοποιίας.
Συγχρόνως, αναπτύσσει και
τη βιομηχανία ζαχαροπλαστι-
κής. Κάθε χρόνο ταξιδεύει
στη Γαλλία και στην Ελβετία
και φέρνει τεχνίτες, πρώτες
ύλες και άλλα προϊόντα.
Σπουδάζει το γιο του, Αλέξαν-
δρο, χημικό μηχανικό, και
μπαίνει και αυτός στη δου-
λειά το 1900. Μετά τον Α΄
Παγκόσμιο Πόλεμο, η φήμη
του έχει εξαπλωθεί σε όλη την Ελλάδα και τη Μ. Ασία. Το
όνομα Παυλίδης έχει γίνει συνώνυμο με τη σοκολάτα.
Σήμερα η εταιρεία Παυλίδης έχει περάσει στην ιδιοκτησία
της ελβετικής Jacobs Suchard.
Η διατροφική αξία της σοκολάτας
Η βιολογική αξία της σοκολάτας οφείλεται στις πρωτεΐνες
και στους υδατάνθρακες που αποτελούν τα κύρια συστα-
τικά της. Περιέχει τόσες περίπου πρωτεΐνες όσες και το
κρέας, ενώ έχει λιγότερα λιπαρά συστατικά, τα οποία
βεβαίως είναι φυσικά. Η περιεκτικότητά της σε υδατάν-
θρακες είναι ελάχιστα χαμηλότερη από τα όσπρια. Τα
συστατικά της αφομοιώνονται
από τον οργανισμό το ίδιο
εύκολα με τα συστατικά του κρέ-
ατος και των φυσικών τροφίμων,
αλλά πολύ πιο γρήγορα.
Γι’ αυτό δίνουν άμεσα ενέργεια,
όποτε την έχουμε ανάγκη. Αυτό
οφείλεται στη ζάχαρη που περιέ-
χεται στη σοκολάτα, η οποία
απελευθερώνει ενέργεια σε
ταχύτερους ρυθμούς. Η σοκο-
λάτα δεν παχαίνει όταν η
κατανάλωσή της γίνεται με μέτρο
και σύνεση, κάτι που ισχύει
βεβαίως και για τις περισσότερες
τροφές.
Το βούτυρο κακάο που περιέχει
από διατροφικής άποψης ανήκει
στα «καλά» λίπη, όπως όλα τα
φυτικά, που επηρεάζουν ελάχι-
στα ή και καθόλου τα επίπεδα της
χοληστερίνης.
Ο παρακάτω πίνακας
μας δίνει μια εικόνα
της κατά κεφαλή
κατανάλωσης σοκολάτας
σε διάφορες χώρες.
ΧΩΡΑ
ΚΙΛΑ
Ελβετία
10,2
Αυστρία
9,1
Νορβηγία
8,2
Γερμανία
8,2
Μ. Βρετανία
8
Δανία
8
Βέλγιο
6
Γαλλία
5,2
Ιταλία
2,8
Ελλάδα
2,3
Ισπανία
1,5
Αυστραλία
5,9
ΗΠΑ
5,3
* Ενδεικτικός πίνακας - Υπάρχουν πολλές ακόμη εταιρείες στο χώρο.
εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αγορά
ΕΠΩΝΥΜΙΑ
ΠΟΛΗ
ΤΗΛΕΦΩΝΟ
E-MAIL/WEBSITE
ASTIR ΣΟΚΟΛΑΤΟΠΟΙΙΑ
ΤΑΥΡΟΣ
210 4812381
CHOCOLATE BANK
ΝΕΟ ΨΥΧΙΚΟ
210 6565540
E-CANDY.GR
ΑΘΗΝΑ
210 2613154
KARSONS 1993
ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ
210 9404409
MARS HELLAS AΕ
ΠΑΙΑΝΙΑ
210 8196200
MONDELEZ HELLAS
ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ
210 2889000
OSCAR ΑΒΕΕ
ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ
210 5594680
RELKON HELLAS ΑΕ
ΜΟΣΧΑΤΟ
210 9532254
SYNTHESIS SA - ΣΥΝΘΕΣΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΕ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ
210 2486200
ZPC OTMUCHOW SA
OTMUCHOW
48774446000
ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤ.ΣΥΝΕΤ.ΖΑΚΥΝΘΟΥ
ΖΑΚΥΝΘΟΣ
26950 22005
ΗΡΑ – ΓΑΖΕΛΕΡΙΔΗ Χ. & Ε. ΟΕ
ΚΑΛΛΙΘΕΑ
210 9410879
ΙΟΝ ΑΕ
ΝΕΟ ΦΑΛΗΡΟ
210 4814972
ΚΟΚΚΟΣ-ΠΟΓΑΤΟΣ ΑΒΕ
ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΕΝΤΗΣ
210 4929498
ΠΑΡΑΣΧΟΥ ΑΛ. & ΣΙΑ ΟΕ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
2310 512908
ΣΟΚΟΛΑΤΑ
Αφιέρωμα