Mini Market & Μικρή Λιανική Νο 10 - page 39

39
τη θεωρούν «τροφή των θεών». Οι Μάγιας, κατά τη μετα-
κόμισή τους στις βόρειες περιοχές της Νοτίου Αμερικής,
παίρνουν μαζί τους τα πολύτιμα γι’ αυτούς κακαόδεντρα.
Κάπως έτσι η καλλιέργεια εξαπλώνεται και περνά στους
διαδόχους των Mάγιας στους Αζτέκους. Οι Αζτέκοι όχι
μόνο εξακολουθούν να θεοποιούν το κακαόδεντρο, μα
δεν διστάζουν να μετατρέψουν τους πολύτιμους καρπούς
του ως μέσο για εμπορικές συναλλαγές.
Φαίνεται πως ρόφημα σοκολάτας δοκίμασε ο Χριστόφο-
ρος Κολόμβος φτάνοντας στην Καραϊβική το 1502 και το
βρήκε σχεδόν αηδιαστικό. Οι Αζτέκοι όμως δεν πτοούνται
από τη συμπεριφορά του Κολόμβου και του προσφέρουν
κάμποσους καρπούς ως δώρο κατά την επιστροφή του
στην πατρίδα. Εκείνος εξακολουθεί να μη συγκινείται και
τους πετά στη θάλασσα. Ένας άλλος Ισπανός θαλασσοπό-
ρος, ο Φερδινάνδος Κορτέζ, ξεμπαρκάρει με το πλήρωμά
του στο Μεξικό και δοκιμάζει το μαύρο υγρό. Αν και δεν
εντυπωσιάζεται από τη γεύση του, εξακολουθεί να το πίνει
γιατί συνειδητοποιεί πως αυτός και το προσωπικό του,
πίνοντάς το, αντλούν περισσότερη αντοχή και ενέργεια
στη δουλειά. Εντυπωσιάζεται από τις τελετουργίες που
του αποδίδουν οι ιθαγενείς, κυρίως κατά την εποχή της
συγκομιδής των καρπών, ενώ ταυτόχρονα συνειδητο-
ποιεί και αντιλαμβάνεται την αξία των σπόρων που
λειτουργούν ως μέσο ανταλλαγής σε εμπορικές συναλ-
λαγές. Το γεγονός τον πονηρεύει και δίνει την
απαιτούμενη προσοχή. Επιστρέφοντας στην πατρίδα του,
το 1527, κρύβει στα αμπάρια του καραβιού μεγάλες ποσό-
τητες από τα πολύτιμα σπόρια του κακαόδεντρου.
Κάπως έτσι οι καρποί του κακαόδεντρου, όπως και τα
άλλα προϊόντα του νέου κόσμου, η βανίλια, ο καπνός και
οι πατάτες, επιβιβάζονται στην Ευρώπη και μαζί τους
ξεκινά μια νέα γαστρονομική επανάσταση για τους Ευρω-
παίους.
Στη Ιταλία η σοκολάτα φτάνει το 1594 με τον Φραντζέσκο
Καρλέτι. Στη Γερμανία ο Γιόχαν Βολκάμερ, σε ένα ταξίδι
του στη Νάπολη, το 1640, ανακαλύπτει τη σοκολάτα. Οι
Γερμανοί αρχίζουν πρώτοι να τη χρησιμοποιούν και ως
δυναμωτικό φάρμακο. Η Αγγλία ανακάλυψε τη σοκολάτα
κάπως καθυστερημένα, το 1657. Η δημοτικότητα της
σοκολάτας εξαπλώνεται πια γρήγορα και ο αγώνας για το
μονοπώλιό της βρίσκεται σε μεγάλη ένταση, κυρίως ανά-
μεσα στους Ισπανούς και στους μεγαλεμπόρους
Ολλανδούς. Η Ελβετία ανακάλυψε τη σοκολάτα
το 1667, όταν ο δήμαρχος της Ζυρίχης, επισκεπτόμενος τις
Βρυξέλλες, μαγεύεται από τη γεύση της
και κατά την επιστροφή του
παίρνει μαζί του τα πολύτιμα
φακελάκια. Το πάθος των
Ελβετών γεννιέται και
το 1819 ιδρύουν στο Βεβέ την
πρώτη σοκαλατοποιία της
Ευρώπης.
Παρ’ όλη την εξάπλωση και τη
Λάουρα Αποστολίδου
«Περισσότερα είδη
το χειμώνα»
Η υπάλληλος του καταστήματος επί της
οδού Αγίων Πάντων στη δυτική Θεσσαλο-
νίκη, κα Λάουρα Αποστολίδου, μίλησε στο
περιοδικό μας για τη σοκολάτα: «Αυτήν τη
στιγμή έχουμε στο κατάστημα 4-5 διαφο-
ρετικά είδη, λόγω καλοκαιριού, ενώ το
χειμώνα είναι σαφώς πολύ περισσότερα. Από γεύσεις τις έχουμε
όλες ή σχεδόν όλες» για να προσθέσει: «Οι τιμές είναι στα ίδια επί-
πεδα με εκείνες στα σουπερμάρκετ. Ο κόσμος αγοράζει σοκολάτες».
Γιώργος Στάμου
«Έχει πέσει
η κατανάλωση σοκολάτας»
Ο υπάλληλος του καταστήματος επί της
οδού Φιλιππουπόλεως, κ. Γιώργος Στά-
μου, δήλωσε για την αγοραστική κίνηση
της σοκολάτας. «Τα τελευταία χρόνια, τα
χρόνια της κρίσης, έχει πέσει η κατανά-
λωση της σοκολάτας. Και η διαφορά
ανάμεσα στο χειμώνα και στο καλοκαίρι είναι, επίσης, μεγάλη.
Εμείς προσπαθούμε οι τιμές μας να είναι σύμφωνες με αυτές που
προτείνουν οι εταιρείες και να μην έχουμε μεγάλες αποκλίσεις.
Διαθέτουμε σοκολάτες ION, Lacta, Milka και όλων των γεύσεων».
χρήση της, η μεγάλη χρήση της σοκολάτας γίνεται από
τους Ιταλούς, που αρχίζουν να την απολαμβάνουν στα
πρώτα καφέ τις Φλωρεντίας, ζεστή με γάλα και μπισκότα,
κίνηση που γρήγορα υιοθετείται και από τους γείτονες
Γάλλους, Ελβετούς και Γερμανούς. Στην Αμερική το πρώτο
εργοστάσιο σοκολάτας εμφανίζεται το 1763, για να ακο-
λουθήσει αυτό της Βαρκελώνης το 1780.
Η σοκολάτα στην Ελλάδα
Η Ελλάδα γνωρίζει τη σοκολάτα σχεδόν
τελευταία στην Ευρώπη. Το 1841 ένας
δαιμόνιος επιχειρηματίας, ο Σπυρί-
δωνας Παυλίδης, στήνει στη
γωνία των οδών Αιόλου και Βίσ-
σης ένα μικρό γλυκισματοποιείο,
όπου μαζί με τα μπισκότα αμυγδάλου,
Η δική σας
άποψη
ΣΟΚΟΛΑΤΑ
Αφιέρωμα
1...,29,30,31,32,33,34,35,36,37,38 40,41,42,43,44,45,46,47,48,49,...84
Powered by FlippingBook