78
Σ
ύμφωνα με τους ορισμούς της απόφασης, με
αριθμό Υ1γ/Γ.Π/οικ.47829, επιχειρήσεις λιανικού
εμπορίου θεωρούνται όσες ασκούν δραστηριό-
τητες εμπορίου τροφίμων και ποτών πάσης
φύσεως, τα οποία προέρχονται, είτε από νομίμως λει-
τουργούσες επιχειρήσεις είτε παρασκευάζονται σε
τμήματα αυτών.
Στις επιχειρήσεις αυτές συμπεριλαμβάνονται τα: παντο-
πωλεία, και η πώληση τροφίμων και ποτών σε
περίπτερα και καταστήματα ψιλικών.
Η λειτουργία των επιχειρήσεων
Όλες οι επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών που ανήκουν
στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας διάταξης, αυτοτελείς
ή συνυπάρχουσες με άλλες επιχειρήσεις. Για να λειτουρ-
γήσουν, πρέπει να έχουν αποδεικτικό υποβολής
γνωστοποίησης από τις εκάστοτε αρμόδιες αρχές. Οι
χώροι όπου στεγάζονται οι επιχειρήσεις που προανα-
φέρθηκαν πρέπει να τηρούν τους όρους υγιεινής που
απαιτούνται για τον τομέα δραστηριότητας και το είδος
του τροφίμου που διαχειρίζονται. Πέραν των γενικών
απαιτήσεων που προβλέπονται από Παράρτημα II του
Ευρωπαϊκού Κανονισμού 852/2004, πρέπει να εξασφα-
λίζονται –εν συντομία– τα παρακάτω:
1.
Να υπάρχει επάρκεια χώρων και σχεδιασμός ανάλογα
με τα διατιθέμενα τρόφιμα και ποτά, ώστε να διασφαλί-
ζεται η υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων και να
αποφεύγεται η διασταυρούμενη επιμόλυνση.
2.
Ο εξοπλισμός των ανωτέρω επιχειρήσεων να είναι
ανάλογος της δραστηριότητας αυτών και ειδικότερα θα
πρέπει να διαθέτουν:
• Ψυκτικούς θαλάμους ανάλογης δυναμικότητας, οι
οποίοι να φέρουν κατάλληλα υλικά επένδυσης και
δάπεδα με δυνατότητα καθαρισμού και αποστράγγι-
σης, καταγραφικά μηχανήματα θερμοκρασίας για τα
ευάλωτα προϊόντα.
• Πάγκους εργασίας, επιφάνειες κοπής, σκεύη κ.λπ.
ανάλογα με τα πωλούμενα είδη, κατασκευασμένα από
Νέοι κανόνες λειτουργίας
Του Στέφανου Παπαπολυμέρου
Σε ισχύ καινούργια υγειονομική διάταξη από το Υπουργείο Υγείας
Υπουργική απόφαση για τους όρους και τις προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας των επι-
χειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας, η οποία τέθηκε σε
ισχύ από τις αρχές Ιουλίου, κατατάσσοντας τις επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών βάσει της
επικινδυνότητας που σχετίζεται με το είδος τροφίμου, ενώ επίσης τις υποχρεώνει σε εφαρμογή
συστήματος αυτοελέγχου σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό.